Itälänsi

Tezuka Production

Länkkäriä syntyy myös Japanissa.

MITÄ sarjakuvan lajeihin ja tyyleihin tulee, Osamu Tezukalla (1928-1989) oli tapana työntää lusikkansa joka ainoaan soppaan. Hyvä esimerkki tästä halusta ja taidosta on hilpeä villin lännen sarjakuva Saboten-kun.

Niin. Siis japanilainen tekemässä länkkäriä, jo 1950-luvulla. Itse asiassa se onnistui hyvin. Ei se ainakaan amerikkalaisten yksinoikeutta ole.

Saboten-kun on iloinen seikkailujen ketju, jossa ei ole varsinaista pääjuonta. Sujuvasti siirrytään sukuvihasta junaryöstöihin ja Sabotenin perhe-elämästä intiaanien vankeuteen.

Tässä tarinassa Tezuka pääsee briljeeraamaan amerikkalaisen sarjakuvan ja elokuvan tuntemuksellaan. Pienissä sivurooleissa vilahtavat Bob Hope ja Ernest Borgnine (jonka hattuun Tezuka on kirjoittanut ”Arnest Bognine”!). Saboten Samia suunnitellessaan Tezukalla on tiettävästi ollut mielessä monissa amerikkalaisissa B-länkkäreissä näytellyt Tom Tyler.

Sarjakuvan tyyliin taas kerrotaan vaikuttaneen amerikkalaisen Al Cappin strippisarjan Li’l Abner. Samaan vaikutusten ketjuun kuuluvat monetkin sarjakuvat ja animaatiot. Muutamat Saboten-kunin kohtaukset voisivat aivan hyvin olla Kippari Kallesta (Saboten Sam saa sadan miehen voimat juomalla maitoa), Cocco Billistä (Saboteniin ihastuva vanhapiika) tai Lucky Lukesta (älykkäät ja juopottelevat hevoset).

Saboten-kun vilisee muutenkin pieniä gageja. Eräässä kohtauksessa intiaanit laulavat havaijilaista Aloha Oeta. Toisessa Tezuka marssii henkilökohtaisesti sarjakuvaruutuun kieltääkseen tarinan roistoa lopettamasta sarjakuvaa kesken. Postivaunuyhtiön nimenä on John Ford Western. Ja tietenkin Hyoutan-tsugi näyttäytyy.

Suomalaisittain erinomaisen kiinnostava henkilö on Saboten-kunin kasvattiäiti. Hän on nimittäin aika tavalla Pekka Puupään Justiinan näköinen. Sen täytynee kuitenkin olla sattumaa. Ei kai Tezuka sentään ole Fogelin tuotantoa tuntenut?

Osamu Tezuka: Saboten-kun

Saboten-kunin äiti muistuttaa Pekka Puupään Justiinaa – ja molemmat muistuttavat Kissalan poikien mammaa.

JAPANIN kielen postivaunuja tarkoittava sana on muuten merkillinen. Se kootaan kanjimerkeistä ”asema”, ”hevonen” ja ”vaunut”, ja se äännetään ekibasha. Mielenkiintoisen sanasta tekee se, että äänteellinen yhtäläisyys hevosvaunuja tarkoittavan ranskalaisperäisen sanan equipage kanssa on melkoinen.

Osamu Tezuka: Saboten-kun

Saboten-kun saa voimansa maidosta.

OSAMU Tezukalla oli myös ilmiömäinen taito olla hajulla ja mukana ajan virtauksissa. Kun japanilaiset lukijat halusivat lännensarjoja, myös Tezuka teki lännensarjoja.

Leiji Matsumoto ja Bin Hidaka esittelevät varhaisen mangan historiikissaan Manga daihakubutsukan 1924-1959 (”Suuri mangamuseo 1924-1959”, 2004) useita westerniä tehneitä japanilaisia taiteilijoita. Nimekkäimpiä heistä olivat Souji Yamakawa (1908-1992) ja Shigeru Komatsuzaki (1915-2001).

Yamakawa ja Komatsuzaki tekivät sarjakuvamaisesti kuvitettuja tarinoita, jotka olivat paljon vakavahenkisempiä kuin Tezukan Saboten-kun. Yamakawan ensimmäinen western on Ginboshi (”Hopeatähti”) vuodelta 1952. Komatsuzakin Heigen ou (”Preerian valtias”) syntyi vuonna 1953. Molemmat herrat tekivät japanilaisnuorille kertomuksia myös monista muista aiheista, muun muassa science fictionia ja viidakkoseikkailuja.

Noboru Oshiron eläinhahmot Kuroroku ja Gumibou seikkailivat villissä lännessä vuonna 1950. Samana vuonna ilmestyi Seiji Shiron sarjakuva Abareuma (”Villihevonen”).

Ilmeisesti ensimmäinen Osamu Tezukan lännenseikkailu oli Kenjuu tenshi (”Pistoolienkeli”) jo vuonna 1949. Sen pääosassa oli Tezukan vakionäyttelijöiden kaartiin kuuluva Rock, joka muistetaan parhaiten roolistaan Metropolisissa.

Kun Saboten-kun alkoi 1951, myös sen pääosassa oli Rock. Saboten-kun on kuitenkin sikäli erikoinen sarjakuva, että sen pääosan esittäjä vaihtui kesken tarinan. Perusluonteeltaan synkkä Rock alkoi Tezukan mielestä olla ristiriidassa sarjan hilpeyden kanssa, ja vuonna 1953 Rockin tilalle vaihtui nuori vekkuli Saboten Sam (”Kaktus-Sam”). Saboten Sam on myöhemmin esiintynyt eri rooleissa useissa Tezukan sarjakuvissa.

Osamu Tezuka: Saboten-kun

Kun Tom Tylerin näköinen konna yrittää lopettaa mangan kesken, Tezuka puuttuu peliin.

JAPANILAINEN Poplar julkaisi viime vuoden lopulla kirjan verran Saboten-kunin seikkailuja uudeleen komeana juhlapainoksena. Kovakantisen ja värikkään erikoispainoksen perusteena on, että Tezukan syntymästä tuli kuluneeksi 80 vuotta.

Saboten-kun on kuudes osa Poplarin sarjassa Osamu Tezuka Akashiya shobou kessakusen (”Osamu Tezukan Akasiyan mestariteosten kirjasto”). Sarjassa julkaistaan uudelleen Tezukan mangateoksia, jotka kustannusyhtiö Akasiya julkaisi 1950-luvulla.

Osamu Tezukan teokset, jotka on julkaistu uudelleen Osamu Tezuka Akashiya shobou kessakusen -sarjassa:

1. Suriru hakase 1 (”Tohtori Thrill 1”, 1959)
2. Suriru hakase 2 (”Tohtori Thrill 2”, 1959)
3. Ken1 tanteichou (”Päällikköetsivä Kenichi”, 1954)
4. Himitsu shirei dai 3 gou (”Salaiset ohjeet numero 3”, 1960)
5. Hikari (”Valo”, 1959)
6. Saboten-kun (”Saboten”, 1953)
7. Hyoutan Komako (”Ristiriitainen Komako”, 1957)

Osamu Tezuka: Saboten-kun

Postivaunuyhtiön taitaa omistaa muuan herra Ford.

LAITETAAN loppuun vielä hieman katakana-waapuro-hupaa. Suuria nimiä villistä lännestä, olkaa hyvät:

Birii Sa Kiddo
Biru Hikokku
Baffarou Biru
Jeshii Jeimuzu
Waiatto Aapu
Jon Uein

Tunnistatteko kaikki?

(Kuvitusta lisätty 30.7.2012)

Mainokset
Kategoria(t): komediamanga, Osamu Tezuka, shounen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s