Japanilaisen keittiön sielu

Kariya & Hanasaki

Japanilaisen ruuan tärkein ainesosa on japanilainen sielu.

RUOKAMANGAN pitkän linjan klassikkoa saa viimein englanniksi. Ja nyt puhutaan todella pitkästä linjasta: Tetsu Kariyan ja Akira Hanasakin mangasarjaa Oishinbo (”Herkuttelijat”) ilmestyi japanissa 102 pokkaria vuosina 1983-2008.

Viz Media julkaisi tammikuussa englanniksi kymmenen luvun mittaisen kokoelman Oishinbo A la Carte – Japanese Cuisine. Maaliskuussa on tulossa juomiin keskittyvä toinen kokoelma Sake. Toukokuussa ilmestyy Ramen & Gyoza, heinäkuussa Fish, Sushi & Sashimi ja syyskuussa Vegetables.

Kyseessä ei siis ole koko Oishinbo-sarja, vaan joukko aiheen mukaisia valikoimia. Oishinbo A la Carte -valikoimat julkaistiin Japanissa vuonna 2006.

Oishinbo-sarja päättyi Japanissa viime kesänä. Sarjan pohjalta on tehty myös pitkä televisioanime ja kaksi tv-elokuvaa.

OISHINBON kehystarinana on satavuotisjuhlaansa viettävän Touzai shinbun -sanomalehden projekti Ultimate Menu, jossa etsitään parhaita japanilaisia ruokia. Teeman toimittajat Shiro Yamaoka ja Yuko Kurita kiertävät eri puolilla Japania milloin minkäkin ruokaan liittyvän asian tiimoilta. He saavat myös hyvin mielenkiintoisia ruokavieraita.

Sarjan huumori ja daramatiikka nousevat Yamaokan ja hänen isänsä Yuzan Kaibaran suhteesta. Isä ja poika vihaavat verisesti toisiaan. Vihan taustalla on isän äärimmäisyyksiin viety kulinarismi, joka teki pojan lapsuudesta ja äidin elämästä helvetin. Isä ei koskaan tyydy mihinkään. Ja vaikka poika osittain inhoaa japanilaista ruuanlaittoa, hänestäkin on kasvanut alan mestari.

Ensimmäisen kokoelman jokaisessa luvussa opitaan jotain oleellista japanilaisesta ruuasta. Länsimaista lukijaa auttavat myös Tetsu Kariyan muutaman sivun mittainen taustateksti sekä Vizin perusteellinen viitesanasto.

Opetukset alkavat oikein valituista ja huolella hoidetuista välineistä, hyvästä ajoituksesta ja ankaran koulutuksen tuomasta veitsen käsittelyn taidosta. Ainekset, astiat ja valmistusmenetelmät harkitaan tarkkaan.

Jopa niinkin ”yksinkertainen” ruoka kuin sashimi (joka voi olla päältä katsoen pelkkää viipaloitua raakaa kalaa) vaatii onnistuakseen tekijältään pitkää harjoitusta ja suurta taitoa.

Mutta vielä paljon näitä tärkeämpiä ovat harmonia ja hiljainen kunnioitus. Ruoan makujen on oltava tasapainossa keskenään. Ruoan laittajan on arvostettava sekä aineksia että aterioitsijoita. Syöjien on arvostettava ruoan laittajaa. Jopa syömäpuikkojen valmistaja kunnioittaa hyvää ruokaa tekemällä puikot äärimmäisellä huolella.

Aineellisesti hyvinkin vaatimaton ruoka voi olla hyvää, suorastaan täydellistä. Täydellinen ateria voi olla kuppi teetä, kun se tarjotaan oikeassa seurassa oikealla hetkellä, sielut oikeassa asennossa. Se mitä japanilaiset parhaimmillaan syövät ei ole ”japanilaista ruokaa”, Tetsu Kariya toteaa. Se on ruokaa joka ”tuo ihmisiä yhteen harmoniassa ja tuottaa heille mielihyvää”.

Vaikka isäpappa Kaibara tietääkin kaiken ruoasta, kunnioitus- ja harmoniapuolessa hän ei ole järin etevä.

OISHINBO ei ole visuaalisesti mitenkään kovin erityinen. Se on siististi juoksevaa, tasaisesti ruudutettua sarjakuvaa – hyvin tehtyä mutta ei sen erikoisempaa. Akira Hanasakin kuvat ihmisistä ovat iloisesti karrikoituja. Sen sijaan ruokaa kuvatessaan hän siirtyy lähes valokuvamaiseen tarkkuuteen.

Sarjan vahvuus on ennen kaikkea Tetsu Kariyan käsikirjoituksessa. Kariya osaa ottaa kaiken irti niin henkilöistään kuin lukujen aiheistakin. Ei voi olla huomaamatta, että hän rakastaa molempia.

Myös mangasarjan taustatiimi on harkittu. Käsikirjoittajan apuna on työskennellyt reseptien asiantuntija. Kuvittajan apuna ovat olleet ruokien asettelun ja ruokavalokuvauksen ammattilaiset.

Mainokset
Kategoria(t): ruokamanga Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s