Rasismia Edo-kaudella

Kazuo Koike & Seisaku Kano

Color of Rage ei sovi lapsille.

COLOR of Ragessa on vähän Robin Hoodin tarinaa, vähän Seitsemää samuraita ja vähän John Steinbeckin Hiiriä ja ihmisiä.

Sitä voi lukea rankkana kannanottona rasismia vastaan. Tarinassa mennään rasismin syvimmille juurille, yhteiskuntaan joka törmää ensimmäistä kertaa ulkopuoliseen. Siinä erottelussa japanilaiset ovat samaa ”valkoisten” joukkoa, jolle ”musta” on paholainen.

Sitä voi lukea myös julmana virnuiluna japanilaisen yhteiskunnan hierarkioille, säännöille ja kunniakäsityksille. Siinä yhteiskunnassa kansan on painettava kasvonsa mutaan kun ylimyksen kantotuoli kulkee ohi. Siinä talonpojan poistuminen kotoaan on kuolemalla rangaistava rikos.

Mutta siinä myös kunniakäsitykset velvoittavat rikkolliset suojelemaan toisiaan — kunhan vastapuoli osoittaa olevansa sen arvoinen. Vaikka kuvataan Edo-kautta, jotain tästä ajatusmaailmasta on säilynyt nyky-Japaniinkin.

Ennen kaikkea Karaado (englanniksi Color of Rage) on kuitenkin Kazuo Koiken (1936- ) manga. Se tarkoittaa eeppistä väkivaltaa, verta ja irti lentäviä raajoja. Julmia otteita julmassa yhteiskunnassa, ja vain vähän valon pilkahduksia.

Koiken tarinaksi varsin lyhyen, vain noin neljänsadan sivun mittaisen Color of Ragen on kuvittanut Seisaku Kano. Manga ilmestyi Japanissa 2004, ja Dark Horse julkaisi sen englanniksi viime vuonna.

Kazuo Koiken tunnetuimpiin teoksiinhan lukeutuvat yhdessä Goseki Kojiman kanssa tehdyt sarjat Kozure ookami (Lone Wolf and Cub) ja Hanzou no mon (Path of the Assassin). Koiken käsikirjoituksia ovat myös esimerkiksi Kazuo Kamimuran kuvittama Shurayuki hime (Lady Snowblood) ja Ryoichi Ikegamin kuvittama Crying Freeman.

VUOSI on 1783 ja tapahtumapaikka Edo-kauden Japani. Samana vuonna Asama-tulivuori purkautui surmaten 20 000 ihmistä. Samaan aikaan Japania koetteli myös nälänhätä, joka tappoi satoja tuhansia ja ajoi maatyöläisiä epätoivoiseen kapinaan.

Kaksi orjaa pakenee orjalaivalta merellä ja rantautuu Japaniin. Toinen on japanilaissyntyinen George, toinen afroamerikkalainen King. King ei puhu sanaakaan japania. Hän joutuu luottamaan ystävänsä johdatukseen selviytyäkseen oudossa yhteiskunnassa.

George ja King ovat samuraitarinan sankareita parhaimmillaan. Heillä on yksi yhteinen tavoite: löytää tai luoda paikka, jossa he viimein voisivat elää rauhassa. Mutta todellisuus on tuota tavoitetta vastaan. Ristiriita oman kunniantunnon ja epäoikeudenmukaisen yhteiskunnan välillä ajaa heidät aina uudestaan tappamaan. Heikkojen puolesta julmia vastaan.

King saa heti Japaniin rantauduttuaan tuntea, mitä on olla eri värinen kuin japanilaiset. Hän pelastaa nuoren naisen poliisijoukolta, joka murhaa nälkäkuolemaa pakenevia talonpoikia. Mutta nainen pelkää mustaihoista miestä vielä enemmän ja syöksyy kuolemaan kallionkielekkeeltä.

King on hyvin iso ja hyvin vahva. Molemmat miehet ovat voittamattomia taistelijoita. Mutta jos ei kuulu vallanpitäjiin, on vain kaksi keinoa selviytyä. Yksi on nöyrtyä, madella ja sietää järjettömyyksiin asti. Toinen on tappaa kaikki ja poistua paikalta.

Molempia keinoja koetetaan moneen kertaan. Japanilaiset tunteva George osaa matalana pysymisen säännöt. Ulkopuolisena King voi osoitella japanilaisten itsestään selvinä pitämiä kummallisuuksia. Kingin kunniantunto ja hyväsydämisyys kuohahtavat tuon tuosta raivoon säälimättömän sorron edessä. Silloin miehet taistelevat yhdessä.

Tarina päättyy niin kuin samuraitarinalle sopii: levoton vaellus jää jatkumaan loputtomiin.

PARENTAL advisory eli vinkki vanhemmille: Dark Horse on luokitellut Color of Ragen ikärajaksi K18. Ikärajalle on hyvät perusteet, ja sitä on syytä noudattaa.

Mainokset
Kategoria(t): gekiga Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.