Kuoleman kortti

Motoro Mase

Ikigami on kortti joka kertoo kuolinhetken.

MOTORO Masen manga Ikigami – The Ultimate Limit vaikuttaa kiinnostavalta. Kaksi tarinaa sisältävän ensimmäisen pokkarin perusteella on kuitenkin hankala päätellä, onko luvassa raskaan sarjan dystopiaa vai sarja samankaltaisina toistuvia nyyhkytarinoita.

Viz Median toukokuussa englanniksi aloittama sarja on ilmestynyt Japanissa vuodesta 2005. Siellä sitä on valmiina kuusi pokkaria.

Ikigami on eräänlainen sekoitus Death Notea, Aldous Huxleyta ja George Orwellia, seassa hieman Soylent Greeniä ja monta muuta. Science fictionin perusteemoja siis.

Kuvittele, että jonain päivänä ovellesi saapuu valtion virkamies, joka ilmoittaa sinun kuolevan 24 tunnin kuluttua. Se ei ole mitenkään estettävissä. Kukin vuorollaan saa päättää itse, mitä hän tekee viimeisellä vuorokaudellaan.

ELETÄÄN Japanissa, epämääräisessä lähitulevaisuudessa, yhteiskunnassa jossa kaikkien pitäisi olla onnellisia. Yhteiskunta on vauras ja rauhaisa. Mutta kaikesta valtion hyvyydestä huolimatta maailma on levoton, ja ihmiset ovat laiskoja, apaattisia ja haluttomia.

Siksi on säädetty kansallinen hyvinvointilaki, jonka tavoitteena on pakottaa ihmiset arvostamaan elämäänsä. Ala-asteella jokainen kansalainen saa rokotesuojan lukuisia tauteja vastaan. Mutta joka tuhannes satunnaisesti valittu rokote sisältää nanokapselin. Ennalta määrättynä hetkenä kansalaisen ollessa 18?24-vuotias kapseli hakeutuu sydämeen ja tappaa kansalaisen.

Tämän riskin edessä jokaisen pitäisi tajuta elämän arvo ja ymmärtää, kuinka tärkeää on olla tuottava ja aktiivinen yhteiskunnan jäsen.

Vuorokautta ennen määrättyä hetkeä valtion virkailija toimittaa kansalaiselle ikigamin, kortin joka kertoo että juuri hänet on valittu kuolemaan. Mangan päähenkilö on nuori Fujimoto, joka saa koulutuksen kuoleman postinjakajaksi.

SARJAKUVA seuraa tapaus kerrallaan, mitä itse kukin päättää viime tunteinaan tehdä. Siinä sivussa Fujimoto alkaa epäillä koko järjestelmän mielekkyyttä. Suu on kuitenkin parasta pitää supussa, sillä valtio ”huolehtii” vastarannan kiiskistä hyvin tehokkaasti.

Ensimmäisen ikigamin saa entinen koulukiusattu Yosuke, joka päättää ennen kuolemaansa kostaa kiduttajilleen. Mutta kosto potkaisee takaisin: Hyvinvointilaki määrää, että jos kuoleva päätyy tekemään rikoksia, hänen jäljelle jäänyt perheensä menettää eläkkeensä, kunniansa ja kotinsa. Eikä kosto edes tuo toivottua tyydytystä.

Toisen ikigamin saa nuori nouseva muusikko Torio Tanabe, joka yrittää selvittää ristiriitojansa: ystävyys vastaan menestys, levymyynti vastaan itseä tyydyttävän musiikin tekeminen. Torion valinnat ovat lopulta oikeaoppiset kuin Hollywood-elokuvassa.

En ole lukenut myöhempiä osia, joten en tiedä miten tarina tästä kehittyy. Ensimmäisen osan perusteella vaihtoehdot ovat nuo kaksi alussa mainittua. Kasvaako Fujimoton epäluulosta vahva trilleri ja yhteiskunnan kuvaus? Vai mennäänkö helppoa tietä toistamaan ikigamin saavien ihmisten yksittäisiä tarinoita?

TOMOYUKI Takimoto ohjasi Ikigamin pohjalta viime vuonna saman nimisen näytelmäelokuvan. Mangaa käännetään englannin lisäksi myös ranskaksi ja saksaksi. Englanniksi ja saksaksi on julkaistu vasta yksi pokkari, ranskaksi kaksi. Englanniksi kakkonen on luvassa elokuussa ja kolmonen marraskuussa.

Yhdysvalloissa Ikigamin luokittelu on M eli mature. Suomalaisittain on kyse ehkäpä K16-tasoisesta tavarasta.

 

Mainokset
Kategoria(t): gekiga, scifi ja fantasia, seinen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.