Marsin aikakirjat

Shigeru Mizuki / Shogakukan

Vaikka kannessa miekkaillaan, Shigeru Mizukin Marsin aikakirjoissa käytetään pääasiassa taikavoimia.

MARSIN aikakirjat on Ray Bradburyn maineikas tieteistarinoiden kokoelma vuodelta 1950. Se kertoo Marsin valtauksen ensimmäisestä miehitetystä lennosta vuonna 1999 karuun loppuun lokakuussa 2026. Tuo ensimmäinen lento muuten päättyi surkeasti, kun miehistö törmäsi marsilaisrouvan mustasukkaiseen puolisoon.

Painoksesta toiseen hieman vaihdellen The Martian Chronicles sisältää vajaat 30 novellia, jotka oli julkaistu sitä ennen alan lehdissä. Oikeastaan kyseessä on romaanin ja novellikokoelman välimuoto, sillä novellien välillä kulkee jatkuva taustajuoni. Kokoelma tunnetaan myös nimellä The Silver Locusts. Suomeksi se ilmestyi ensi kerran 1953.

Vaikka monet Marsin aikakirjojen faktoista ovat muuttuneet kun tietämys Marsista on kasvanut, kokoelma kuuluu edelleen amerikkalaisen tieteiskirjallisuuden huippuihin. Sen antama kuva ihmislajista ei ole imarteleva.

MARSIN aikakirjat (Kasei nendaiki) on myös japanilaisen Shigeru Mizukin kauhusarjakuva vuodelta 1962. Shogakukan julkaisi 136-sivuisesta mangasta uuden painoksen viime vuoden lopulla.

Manga on kutkuttava vieläkin, ja se oli varmasta vielä paljon vaikuttavampi ilmestyessään. Se luetaan aivan aiheellisesti 87-vuotiaan, edelleen työskentelevän youkai-mestarin kauhutarinoiden parhaimmistoon. Mizukin tunnetuin sarjakuvahahmohan on hautausmaalla syntynyt Gegege no Kitarou, joka ei kuitenkaan esiinny Marsin aikakirjoissa.

Mizukin ja Bradburyn Marsin aikakirjoilla ei ole juuri muuta yhteistä kuin nimi ja marsilaiset. Bradburyllä Maan ihmiset menevät Marsiin. Mizukilla marsilaiset ovat jo tuhansia vuosia sitten tulleet Maahan.

On kuitenkin mahdollista, että Mizuki olisi lukenut Bradburyn kokoelman. Se käännettiin ensimmäisen kerran japaniksi vuonna 1956. Tosin nimen Kasei nendaiki Bradburyn kirja sai ilmeisesti vasta vuonna 1963. Vuoden 1956 laitos oli nimeltään Kasei jin kiroku (”Muistiinpanot ihmisistä Marsissa”).

SHIGERU Mizukin Marsin aikakirjoissa eletään bakumatsu-kautta, Japanin shogunien sotilasvallan viimeisiä vuosia 1800-luvun puolivälin jälkeen.

Käärinliinoin ja eurooppalaisin vaattein naamioitunut outo velho Mogeeta kerää ympärilleen seuraajajoukkoa. Haudasta jalkeille loihditun kauniin neidon ja järkälemäisen miehen lisäksi siihen kuuluu samuraimestari Yousain poika Kazuma, vastoin isänsä tahtoa.

Mogeeta paljastuu tuhansia vuosia Maassa asuneeksi marsilaiseksi, joka pyrkii takaisin kotiplaneetalleen. Löytääkseen planeettojen väliselle matkalle tarvittavat kätketyt tulivaunut hän on valmis hyvin julmiin taikoihin.

Tulivaunujen löytämiseen tarvitaan korvat ihmiseltä, joka on syntynyt päivänä jona Mars ja Maa ovat lähimpänä toisiaan. Kuinka ollakaan, samuraimestarin poika Kazuma on juuri tuo harvinaislaatuinen ihminen.

Samuraimestarilla on kuitenkin hallussaan muinainen kirja Kasei nendaiki (”Marsin aikakirjat”), jonka tietojen avulla hän ryhtyy pelastamaan poikaansa Mogeetan kourista. Häntä avustavat taiteilija Shunraku ja nuori samuraioppilas Tsukinosuke. Tsukinosukekin joutuu pian luopumaan vakaumuksestaan, että velhovoimia ja marsilaisia ei ole olemassa.

Mogeetan taikavoimien voittamiseen tarvitaan voiman ja oveluuden lisäksi muun muassa shintolaisia riittejä, hassuja päähineitä, ilotulitteita ja hollantilaismalliset sotavaunut. Sittenkään tulos ei ole kovin varma.

Kauhutarinan hienoimpiin ilmestyksiin kuuluvat myös synkkien temppeleiden patsaat ja Mogeetan sateenvarjomaisesti avautuva kuumailmapallo. Silmäkuvioinen ilmapallo näyttää itse asiassa aika paljon toisista tarinoista putkahtaneelta Gegege no Kitaroun isältä, Medama oyajilta (”Isä silmämuna”).

Mainokset
Kategoria(t): kummitusjutut, shounen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.