Aikahyppy Ouluun

Viz Media / Bukichi Nadeara

Yamatain tietäjäkuningatar ja androidi rakastuvat keskellä sotaa.

ELETÄÄN vuotta 1943. Suomalainen pikkukaupunki nimeltä Oulu on muutamassa vuodessa muuttunut jättiläismäiseksi sotilastukikohdaksi. Neuvostoliiton, Saksan, Italian ja Britannian ilmavoimat valmistelevat siellä yhteistä suurhyökkäystä Kiirunaan. Yhdysvallat, Ranska ja Espanja avustavat.

Kaukaa tulevaisuudesta Pohjois-Suomen lumisille aavoille aikamatkanneet androidit ovat onnistuneesti käyttäneet hyödyksi ihmislajin sotaisuutta. He ovat taivuttaneet valtiot yhteisvoimin vastustamaan avaruusmuukalaisia, jotka rautamalmi on houkutellut Kiirunaan. Hirmuista sotakoneistoa rakentavien muukalaisten tavoitteena näyttää olevan hävittää ihmiset sukupuuttoon.

Koska Euroopan valtiot olivat sodassa keskenään, niillä oli valmiina valtava määrä aseita. Jos neuvonantajat tulevaisuudesta eivät olisi puuttuneet tilanteeseen, aseet olisi tuhlattu typerään ihmislajin sisäiseen välienselvittelyyn. Siihen ne tahtovat tuhlautua neuvonantajista huolimattakin.

SIINÄ on yksi asetelma japanilaisen Issui Ogawan tieteisromaanista The Lord of the Sands of Time (Tokisuna no ou). Romaani yhdistelee varsin onnistuneesti aikamatkailua, vaihtoehtohistoriaa ja avaruusmuukalaisia. Totta kai mukana on myös romantiikkaa.

Nykyjapanilaisena tieteiskirjailijana kovassa nousussa oleva Issui Ogawa syntyi vuonna 1975 Gifun maakunnassa. Hänen esikoisteoksensa Mazu ha ippou Popura Paresu yori voitti 1996 Shueisha Jumpin romaanipalkinnon.

Sen jälkeen Ogawa on saanut kaksi kertaa Nihon SF taikain (Japanin SF-conin) Seiun-palkinnon, joita jaetaan vuosittain taikain osallistujien parhaiksi äänestämille teoksille. Vuonna 2004 parhaan romaanin palkinnon sai teos Dai roku tairiku, ja vuonna 2006 Tadayotta otoko (”Mies irrallaan”) äänestettiin vuoden parhaaksi novelliksi.

Juuri englanniksi julkaistu The Lord of the Sands of Time ilmestyi Japanissa 2007. Sen on kääntänyt Jim Hubbert.

The Lord of the Sands of Time kuuluu ensimmäiseen erään kirjoja Viz Median uudessa Haikasoru-sarjassa. Sarja julkaisee modernia japanilaista science fictionia englanniksi. Sarjan nimi on ”japaninnos” sanoista ”High Castle”, jotka viittaavat Philip K. Dickin maineikkaaseen vaihtoehtohistoriaan The Man in the High Castle vuodelta 1962.

THE LORD of the Sands of Time ”alkaa” vuodesta 2598. Avaruusmuukalaisten sotarobotit ovat hävittäneet ihmiskunnan lähes loppuun. Viimeiset rippeet piileskelevät ulkoplaneettojen kuissa.

Neptunuksen kuusta Tritonista lähetetään joukko hyvin kehittyneitä androideja aikamatkalle menneisyyteen. Heidän tehtävänään on viedä viestiä muukalaisten uhkasta menneisyyden ihmisille. Ihmiset on myös koottava taisteluun muukalaisia vastaan, sillä muukalaiset edistävät sotaansa loikkimalla menneisyyteen. Androidien työtä koordinoi mahtava tekoäly Cutty Sark.

Perimmäisenä tavoitteena on keinoja kaihtamatta luoda edes yksi aikalinja, jossa ihmiskunta säilyy hengissä. Aina sadan tuhannen vuoden taakse ulottuva työ muuttaa historiaa. Syntyy lukemattomia vaihtoehtoisen historian aikalinjoja.

Yksi androideista on karu mutta helläsydäminen Orville, jonka matka johtaa muun muassa Ouluun vuoteen 1943 ja japanilaiseen Yamatain valtakuntaan vuoteen 248. Suurin osa tarinasta keskittyy Orvillen ja Yamatain tarunomaisen tietäjäkuningattaren Himikon yhteiseen taisteluun ja vähitellen syntyvään rakkauteen.

KIRJAN kolme elementtiä voisivat toimia erikseenkin. Voisi olla pelkkä tarina ihmiskunnan ja avaruusmuukalaisten sodasta. Voisi olla tarina menneisyyttä peukaloivista aikamatkalaisista. Voisi olla myös tarina muinaisen Yamatain kuningattaren ja rotevan sankarin suhteesta. Issui Ogawan teoksen vahvuus on näiden kolmen tarinan tasapainoisessa yhdistelmässä.

Kirjan aikakäsityksen perusta on, että jokainen vaihtoehtoisesti etenevien historioiden aikalinja on yhtä lailla olemassa, mutta haarautumiskohtien jälkeen ne eivät voi tavoittaa toisiaan.

Tulevaisuudesta lähteneellä Orvillella ei ole menneisyyttä muutettuaan mitään mahdollisuutta palata alkuperäiseen tulevaisuuteensa. Sinne jääneestä rakkaudesta tulee tarinan murheellinen perusvire. Menneisyydessäkin Orville epäonnistuu kerran toisensa jälkeen: aikalinjat karkaavat tulevaisuuksiin, joissa ihmistä ei enää ole.

The Lord of the Sands of Time ei ole suurta tieteiskirjallisuutta. Se on kuitenkin viihdyttävä tarina, jossa päähenkilöiden hahmot on rakennettu huolellisesti ja hyvin. Valitettavasti kalvakkaita statistejakin löytyy. Tärkeintä lienee kuitenkin, että tieteistarinalle välttämätön uskottavuuden tuntu säilyy.

Haikasoru-sarja:

Issui Ogawa: The Lord of the Sands of Time (Tokisuna no ou, 2007)
Hiroshi Sakurazaka: All You Need is Kill (All You Need is Kill, 2004)
Otsuichi (oik. Hirotaka Adachi): Zoo (Zoo, 2005)
Housuke Nojiri: Usurper of the Sun (Taiyou no sandatsusha, 2002)
Koshun Takami: Battle Royale: The Novel (Batoru rowaiaru, 1999)
Miyuki Miyabe: Brave Story (Bureibu sutoorii, 2003)

Issui Ogawan tuotantoa:

Mazu ha ippou Popura Paresu yori (”Aluksi viesti Popular Palacesta”, 1996)
Gurei chenbaa (”Harmaa kamari”, 2000)
Michibiki no hoshi (”Johtotähti”, 2002)
Dai roku tairiku (”Kuudes manner”, 2003)
Rou Vooru no wakusei (”Vanhan Voorun planeetta”, 2005, novellikokoelma)
Tengai no toride (”Linnake etäisessä maassa”, 2006)
Tokisuna no ou (”Ajan hiekan valtias”, 2007)
Furii ranchi no jidai (”Ilmaisten lounasten aika”, 2008, novellikokoelma)
Kaze no kuni hoshi no nagisa – Reezusufento kouboki (”Kansakunta tuulessa, ranta tähdissä – Reazsfentin nousun ja tuhon aikakirja”, 2008)
Myounaru waza no otometachi (”Neidot joilla on merkillisiä taitoja”, 2008)

Mainokset
Kategoria(t): Japanin kirjallisuus, scifi ja fantasia Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s