Melkein sama sana

HOMONYYMIT ovat tuttuja suomalaisillekin. Nehän ovat sanoja, jotka kirjoitetaan ja/tai lausutaan samalla tavalla, mutta joiden merkityksillä ei ole mitään yhteyttä toisiinsa. Niitä esiintynee kaikissa kielissä.

Suomalainen tunnistaa yleensä helposti asiayhteydestä, tarkoittaako ”kuusi” numeroa vai havupuuta tai tarkoittaako ”lakka” suolla kasvavaa marjaa vai pintakäsittelyainetta, tai tarkoittaako ”palaa” palamista vai palaamista.

Usein homonyymien ymmärtämistä helpottaa se, että perusmuodossaan samanlaiset sanat voivat taipua eri tavoin (kuuselle vs. kuudelle), tai joissakin taivutusmuodoissa samanlaiset sanat ovat perusmuodossaan erilaisia (palata vs. palaa). Suomea opiskelevalle ulkomaalaiselle asiat eivät ole yhtä selviä.

JOS suomen kielessä on paljon homonyymejä, japanissa niitä on hirmuisesti. Monilla lyhyillä sanoilla (kuten hi ja ki) saattaa olla kymmeniä kanjimerkkejä ja merkityksiä.

Suurin osa japanin homonyymeistä on homofoneja (samoin ääntyviä) mutta vain puoliksi homografeja (samoin kirjoitettavia). Ne äännetään samoin. Jos ne kirjoitetaan tavumerkeillä, ne myös kirjoitetaan samoin. Mutta kanjimerkki on eri.

Homonyymit tuovat oman lisähaasteensa japanin kielen opiskeluun. Kuvittelepa vaikka tilanne jossa puhut toisen mahtavasta sinisestä kukasta, ja hän ymmärtää sinun puhuvan hänen nenästään… Monet homonyymit nimittäin eroavat aivan pikkuisen siinä, miten tavuja painotetaan äännettäessä. Sitä ulkomaalaisen on vaikea havaita.

Homonyymit ovat myös yksi tärkeä syy siihen, miksi japania kannattaa kirjoittaa kanjimerkkejä käyttäen. Kun samoin ääntyvät sanat kirjoitetaan aivan erinäköisillä merkeillä, mitään sekaannuksen vaaraa ei ole, kunhan sekä kirjoittaja että lukija tuntevat merkit.

Homofoneja voivat tietenkin olla myös sanat, joiden kirjoittamiseen käytetään useaa kanjimerkkiä.

TÄSSÄ muutamia esimerkkejä yleisistä japanilaisista homofoneista:

ame — sade / makeinen

hana — nenä / kukka

hari — neula / leppä

hashi — reuna / silta / syömäpuikko

hi — tuli / päivä / lyhty / rakeet / jne

ishi — lääkäri / kivi / tahto / jne

kaeru — palata / sammakko

kami — jumala / hiukset / paperi

ki — aikakirja / puu / henki / jne

kisha — höyryjuna / reportteri

sake — lohi / alkoholijuoma

seki — istuin / portti / yskä

tako — mustekala / leija

Joskus homofonit voivat olla myös merkitykseltään lähellä toisiaan, mikä tietenkin tekee niiden homofoniudesta kyseenalaista. Aoi voidaan kirjoittaa kahdella eri merkillä; toisella se tarkoittaa ”sinistä”, toisella ”vaaleansinistä”.

HOMONYYMI-ilmiö ulottuu myös japanilaisiin nimiin. Monilla kanjimerkeillä on japanissa erityinen nanori eli lukemistapa jota voidaan käyttää kun merkki on osana nimeä. Usein sattuu, että sama nanori on monilla eri merkeillä.

Yleinen etunimi Akira voidaan kirjoittaa lukuisilla erilaisilla kanjimerkeillä. Nimen vaikutelma on varsin samankaltainen, jos käytetään merkkiä joka tarkoittaa ”kirkasta, valoisaa” tai merkkiä joka tarkoittaa ”aamuaurinkoa”. Mutta nimen merkitys muuttuu jo melkoisesti, jos käytetään merkkejä jotka tarkoittavat ”elinvoimaa”, ”julkista tunnustusta” tai ”viisautta”.

Esimerkiksi mangataiteilija Akira Toriyaman etunimi kirjoitetaan ”kirkkaalla”, mutta mangataiteilija Akira Iton etunimessä on merkki joka tarkoittaa ”mitalia”.

Kun lapselle annetaan nimeä, mietitään tarkoin paitsi itse nimi, myös sen merkityksen antava kanjimerkki. Toisinaan on tosin muodikasta kirjoittaa etunimiä kanjien sijasta tavumerkein, mutta silloinkin vanhempien kannattaa olla tietoisia samoin ääntyvien sanojen myönteisistä ja kielteisistä merkityksistä.

Mainokset
Kategoria(t): japanin kieli. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s