Kolme Bambia

Tezuka Prod

Osamu Tezukan versio Bambista ei ole järin onnistunut.

JAPANILAISEN nykymangan isä Osamu Tezuka ihaili suuresti Walt Disneyn mestarillista animaatioelokuvaa Bambi (1942). Ei ihme, sillä Bambi on edelleen Disney-yhtiöiden kaikkein aikojen parhaita, ellei peräti paras elokuva.

Kuitenkin Tezukan piirtämä ja käsikirjoittama sarjakuvaversio Bambista (Banbi, 1951) on hämmentävän epäonnistunut. Yksi selitys on se, että Bambista tehty manga on Tezukan hyvin varhaista tuotantoa. Siitä huolimatta se on aika huitaistun tuntuinen välityö verrattuna vaikkapa samoihin aioihin tehtyyn mangaan Janguru taitei (Jungle Emperor).

Tezuka on kutistanut Bambin tarinan vain 80 sivuun. Hän on tehnyt tarinaan turhan tuntuisia muutoksia. Hän ei ole onnistunut tavoittamaan Disneyn elokuvan kauneutta ja dramatiikkaa. Disneyn toteuttamaa kuvan ja äänen yhteispeliä sarjakuvassa ei tietenkään voi tehdäkään.

Tezuka on myös hukannut Felix Saltenin alkuperäisen romaanin ja Disneyn elokuvan sisältämän rakkauden luontoon sekä ihmisen ja luonnon vastakkainasettelun.

DISNEYN elokuva perustuu itävaltalaisen Felix Saltenin (1869-1945) kirjaan Bambi – Eine Lebensgeschichte aus dem Walde (1923), jota pidetään yhtenä kirjallisuuden historian ensimmäisistä ympäristötietoisista romaaneista.

Disney on tuonut lempeään ja dramaattiseen tarinaan huvittavia eläinhahmoja ja komiikkaa, mutta hukkaamatta kauneutta. Elokuvan muut eläimet kuin kauriit ovat pääasiassa Disneyn lisäyksiä.

Tezukan Bambi on puolestaan selkeästi tehty Disneyn Bambin pohjalta. Juoni kulkee samaa pääreittiä, alkaen Bambin syntymästä ja päättyen Bambin lasten syntymään. Eläimet ovat täsmälleen saman näköisiä kuin Disneyn elokuvassa.

Aika usein jopa kuvakulmat ovat samoja kuin Disneyllä. Sellaisenaan on toistunut esimerkiksi kohtaus jossa Bambin äiti hiipii niitylle. Samoin yleiskuva suuresta metsäpalosta ja loppukohtaus jossa Bambi ja hänen isänsä kukkulalta vartioivat uutta sukupolvea.

TEZUKAN mangan suurin ja hämmentävin ero Disneyn elokuvaan on ihmisten osuuden häivyttäminen.

Niin Disneyn elokuvassa kuin Saltenin kirjassakin paha tulee metsään tunkeutuneista ihmisistä. Tezukalla sekä Bambin äidin kuolema että suuri metsäpalo ovat itse asiassa Bambin syytä. Myös elokuvan metsästäjien koiralauma on Tezukalla vaihtunut villiksi susilaumaksi.

Tezuka on myös vaihtanut muutamia Disneyn eläimiä. Kärttyisän mutta kiltin pöllövanhuksen tilalla on Tezukalla leuhka sammakko. Haisunäätä Kukka (joka minusta on Disneyn elokuvan hienoin hahmo) on muuttunut avuliaaksi majavaksi.

Kalle-kani on sentään säilynyt. Sen japanilainen nimi on Sanpaa (englanniksi Thumper). Samoin Bambin tyttöystävä Minna (japaniksi Fariin, englanniksi Faline) on pysynyt Disneyn luomassa hahmossa ja persoonallisuudessa.

Disneyn elokuvan juonen Tezuka on tiivistänyt hyvin lyhyeen. Esimerkiksi pitkä ja ankara talvi on kutistettu käytännössä yhteen kuvaan.

Tezuka on myös lisännyt tarinaan kohtauksia, esimerkiksi toisen talven. Merkittävin lisäys on muutaman sivun mittainen komediallinen jakso, jossa Bambi ja Kalle-kani tunkeutuvat ihmisten taloon ja yrittävät leipoa kakkua. Kohtaus päättyy pakoon ja Bambin äidin kuolemaan.

Pois ovat jääneet esimerkiksi Disneyn elokuvan upeimpiin kuuluvat sadelaulu ja Bambin ja Millan rakkauskohtaus.

OSAMU Tezukan Bambi ilmestyi äskettäin uusintapainoksena Kodanshan ja Tezuka Producionin sarjassa Tezuka Osamu bunko zenshuu (Tezuka Osamu The Complete Works). Julkaisussa on Tezukan sarjakuvan lisäksi laaja esittely Disneyn Bambista.

80-sivuisessa sarjakuvassa on 16 värillistä sivua. Muilla sivuilla on mustan lisäksi käytetty pääasiassa punaista tai vihreää lisäväriä. Tezuka on signeerannut sen nimellä Osamusi Tezuka.

Mainokset
Kategoria(t): eläinmanga, Osamu Tezuka Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s