Istuva stand-up

Kouji Kumeta & Jasu: Joshiraku

Joshirakussa tytöt höpöttävät, ja se on oikeasti hauskaa.

KOMEDIAMANGASSA Joshiraku (”Tyttöjen raku”) on kovasti hitin aineksia. Siinä on sopivina annoksina sieviä tyttöjä, japanilaista perinnettä ja hulvatonta huumoria. Se muistuttaa jonkin verran Azumangaa ja Lucky Staria, mutta ei niin paljoa että se aiheuttaisi ”hohhoijaa”-efektin.

Joshirakun on käsikirjoittanut Kouji Kumeta ja kuvittanut Yasu. Kumetan aiemmista töistä tunnetuin on mangasarja Sayonara Zetsubou sensei, joka on johtanut useisiin suosittuihin animaatiosarjoihin. Yasu taas muistetaan parhaiten Yuyuko Takemiyan kevytromaanisarjan Toradora! kuvittajana.

Joshiraku alkoi Kodanshan Bessatsu shounen magazine -lehdessä viime vuoden lokakuussa. Ensimmäinen pokkari tuli painosta tämän vuoden toukokuussa.

Yasun piirrosjälki ei ole kovin erityistä, mutta ihan laadukasta kuitenkin. Sen sijaan käsikirjoitus on aivan loistava. Ja fanipalvelussakin pysytään kohtuudessa.

En yhtään ihmettelisi, jos Joshiraku muokattaisiin animeksi varsin nopeasti. Muokkaus on tosin aika haasteellista, sillä kymmenkunnan sivun mittaiset tarinat eivät helposti taivu vajaan puolen tunnin animejaksoiksi.

VIISI nuorta tyttöä esittävät japanilaista rakugo-teatteria. Heidän näyttämönimensä ovat perin erikoiset: Haroukitei Kigurumi (”Hello Kitty -kigurumi”), Buratei Marii (”Bloody Mary”), Bouhatei Tetora (”Aallonmurtajan tetrapodi”), Kuurubyuutei Gankyou (”Cool kaunotar silmälaseissa”) ja Anrakutei Kukuru (sanaleikki, jota en ymmärrä, mutta joka sisältää ainakin sanat onneton, pilkkopimeä ja sitoa).

Rakugo on monisatavuotisen perinteen omaava japanilainen komediateatterin muoto. Se on vähän niin kuin stand-up-komiikkaa, mutta se esitetään istualtaan. Yksinäinen näyttelijä istuu yleisön keskellä tyynyllä. Hän kertoo monimutkaisen koomisen tarinan, rekvisiittanaan vain paperiviuhka ja kankaanpala.

Joshiraku-mangan ensimmäisen pokkarin premier-version bonuksena saa cd-levyllisen rakugoa. Valitettavasti kuullun japanin ymmärrykseni ei juuri riitä saamaan selkoa kahdesta tarinasta. Tarinat esittävät idoli Erena Ono ja ääninäyttelijä Saori Goto.

MANGASSA tyttöjen esityksiä ei näytetä, mutta pukuhuoneessa esitysten jälkeen heidän keskinäiset keskustelunsa lähtevät lentoon. Ilmiö on varmaan tuttu jokaiselle: hyvin tuttujen ihmisten keskustelu alkaa jostakin, johtaa johonkin toiseen ja sitten kolmanteen. Kohta kenelläkään ei ole aavistustakaan, miten ensimmäisestä ajatuksesta päästiin viimeiseen.

”Onko kissa vai koira parempi?” Ehkäpä kissa, ainakin jos valinta tehdään äänen perusteella. Mutta miten voi muistaa, millä puolella koiraa tarkoittavassa kanjimerkissä (犬) on täplä? Jos merkin täplä kuvaa koiraa joka seuraa työtä tekevää ihmistä, voisiko täplätön merkki tarkoittaa ”lemmikinmenettämisoireyhtymä”? (Oikeasti merkki tarkoittaa ”iso”.)

Kenelle antaisi tänä vuonna ystävänpäiväsuklaata? Mutta mitä pitää ajatella tytöstä joka saa suklaata ystävänpäivänä? Onko kenties keksittävä keinot varmistaa hänen oikea sukupuolensa? Ja miten se liittyy tyynyllä istumiseen? (Japanissa tytöt antavat suklaata pojille ystävänpäivänä. Pojilta odotetaan vastalahjaa maaliskuun 14. päivänä.)

Miten kauan kestää ennen kuin kamala sikainfluenssa hyväksytään osaksi arkea? Jos mangan hyväksyminen kestäisi yhtä kauan, se merkitsisi Shounen Jumpin loppua… Rokotuksen saisi nopeammin, jos olisi raskaana, mutta entä jos ei edes tiedä miten raskaaksi tullaan? Tai ei ainakaan voi myöntää tietävänsä? Riittäisikö jos kuvittelisi tarpeeksi lujaa?

Ja sitä rataa. Hirtehisen hauskaa.

Mainokset
Kategoria(t): komediamanga Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s