Kirjastot sodassa

Kiiro Yumi & Hiro Arikawa: Library Wars

Kirjastosota on kalpea muisto Fahrenheit 451:stä.

KIRJASTOSODISSA on ihan kelpo idea, joka on paljon velkaa Ray Bradburyn kirjalle Fahrenheit 451. Tosin tässä ei polteta kaikkia kirjoja, vaan hävitetään niitä valikoidusti moraalisin perustein. Valtio tuhoaa kirjoja, ja kirjojen vapautta puolustavat kirjastot ovat sen kanssa aseellisessa sodassa.

Kiiro Yumin manga Library Wars: Love & War (Toshokan sensou: Love & War) pohjautuu Hiro Arikawan suosittuun kevytromaanisarjaan. Sen pohjalta on tehty myös toinen manga, Toshokan sensou Spitfire!, jossa kuvittajana on kevytromaanien alkuperäinen kuvittaja Sukumo Adabana. Fuji TV:n Noitamina-ohjelmapaikalla pyöri myös aiheesta tehty 12-osainen televisioanime keväällä 2008.

Kiiro Yumin mangaversiota on julkaistu Japanissa LaLa-lehdessä vuodesta 2007. Tähän mennessä siitä on koottu viisi pokkaria. Pokkarisarjan ensimmäinen osa on nyt ilmestynyt englanniksi Viz Median Shojo Beat -tuotelinjalla.

ELETÄÄN vaihtoehtoista historian kulkua, jossa keisari Hirohiton hallitsemaa Showa-kautta (1926-1989) ei seurannut Heisei vaan Seika.

Japanissa suuri konflikti on paikallishallinnon ja valtakunnahallinnon välillä, ja konfliktin aiheena ovat kirjat. Mangasarjan alkaessa ollaan vuodessa Seika 31, eli länsimaisen ajanlaskun mukaan vuodessa 2019. Lähitulevaisuudessa siis.

Keskushallinnon ohjenuorana on Showa-kauden viimeisenä vuonna 1989 säädetty laki tiedotusvälineiden parantamisesta. Se sallii muun muassa japanilaiselle yhteiskunnalle vahingollisiksi arvioitujen kirjojen hävittämisen. Käytännössä laki johtaa tiukkaan sensuuriin, ja erityiset poliisivoimat ratsaavat kirjakauppoja.

Paikallishallinnot toteuttavat toista lakia, lakia kirjastojen vapaudesta. Sen mukaan kirjastoilla on oikeus hankkia kokoelmiinsa kaikkia teoksia ja suojata asiakkaidensa yksityisyyttä. Sananvapauden etuvartioksi on muodostettu kirjastojoukot, aseellinen yksikkö, joka on käytännössä täysimittaisessa sodassa keskushallinnon joukkoja vastaan.

Tarina seuraa nuorta Iku Kasaharaa, joka kouluttautuu kirjastojoukkoihin. Hänen vastapelurinaan on ankara kouluttaja Atsushi Dojo. Shoujon kaavojen mukaisesti heidän välillään on muutakin kuin kouluttajan ja oppilaan kurinalainen suhde.

VALITETTAVASTI tuo kelpo idea hukataan tyytymällä toistamaan nuorten tyttöjen shoujomangan kaikkein tavallisimpia kliseitä. En ole tutustunut muihin tuoteperheen teoksiin, joten en tiedä onko niissä tehty samoin.

Kirjastonhoitaja voisi olla kaikkea muuta kuin perinteinen seikkailusarjan sankari. Asetelmasta voisi saada irti hyvinkin paljon, mutta Kiiro Yumin mangassa ei edes yritetä.

Iku Kasahara on tyypillisistä tyypillisin shoujosankari, tyttö joka kaikista vastuksista huolimatta pääsee eteenpäin silkan lujan tahtonsa voimalla. Hänellä on nuoruudesta hämärä muisto komeasta prinssistä (kuinkas muuten), jonka innoittamana hän pyrkii onnistumaan kirjastojoukoissa. Häntä poljetaan ja nöyryytetään, mutta aina hän nousee uudestaan. Niin kuin tapaan kuuluu, prinssi vähitellen löytyy.

Yhtä lailla olisi helppo saada jotain kokoon kirjastoasetelman ilmiselvästä yhteydestä Japanissa riehuvaan keskusteluun lapsipornosta, vahingolliseksi arvioidusta mangasta ja julkaisemisen moraalista yleensä. Sitäkään ei ainakaan ensimmäisen osan perusteella haluta.

Toivottavasti myöhemmissä osissa hyödynnetään edes pääparia mielenkiintoisempia sivuhenkilöitä, kuten hikipinkoa Hikaru Tezukaa ja ilmeisesti kaikkea muuta kuin tyhmää kanaa Asako Shibasakia.

Mainokset
Kategoria(t): shoujo Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s