Herra on hyvä ja tilaa

Kenji Sonishi

Taisho on hieman härski mutta pohjimmaltaan hyväsydäminen kissa, joka pitää nuudeliravintolaa.

NEKO Ramen on TokyoPopin hauskin mangalöytö pitkiin aikoihin, ja TokyoPop ottaa siitä kaiken ilon irti. Pokkarisarjan kumppaniksi on koottu aika laaja oheistuotepaketti verkkoon (se ei enää valitettavasti ole saatavilla). Halutessaan voi tutustua myös alkuperäiseen japaninkieliseen verkkoversioon.

Ensimmäinen paperipokkari Hey! Order Up! ilmestyi englanniksi kesäkuussa. Japanissa sarjaa julkaistaan Gekkan komikku bureido (Monthly Comic Blade) -kuukausilehdessä. Siitä on tähän mennessä koottu neljä pokkaria ja tehty sarja lyhyitä animaatioita.

Kenji Sonishin neliruutuinen strippimanga kertoo hieman hävyttömästä kissasta nimeltä Taisho, joka pitää Neko Ramen -ravintolaa. Taisho ei aina täysin tajua olevansa kissa. Silloinkin kun hän tajuaa kissuutensa, hän ei välttämättä ymmärrä, että kissan pitämässä ravintolassa olisi jotakin erikoista.

Taishon keittotaidossa ei ole hurraamista, mutta into on sitä suurempi. Taisho on kärkäs kokeilemaan niin uusia ruokalajeja kuin muitakin markkinakikkoja ravintolansa menestyksen takaamiseksi.

Miltä kuulostaisi kissanruokaramen tai ramen mansikoiden ja maidon kera? Entä lasten ramenannos, jossa viisi kulhoa kiertää maailmanpyöränä? Vetäisikö se asiakkaita, jos ramenkulhoja tarjoilisivat kissan lisäksi koira, pikkulintu, ankerias ja kultakala? Jos joku ei tiedä mitä ramen on, sen voi tarkistaa Wikipediasta.

AIKA pian paljastuu sekin, että Taishon oppipoikakausi kokkina koostuu ravintolaruuan näpistelystä. Taisho on lempinimi – kissan virallinen nimi on kaikessa komeudessaan William Thomas Jefferson III.

Ravintolan kanta-asiakkaana nähdään puhelinyhtiön myyntiedustaja Koichi Tanaka, kaikin puolin tuiki tavallinen ujo ja ystävällinen nuori mies.

Taisho on löytänyt pehmeän kohdan Koichin sydämestä, sillä Koichi palaa joka päivä lounaalle Neko Rameniin, vaikka tietää ruuan olevan hirveää. Tuopa hän sinne pomonsa ja tyttöystävänsäkin. Pomo järkyttää Taishoa tahtomalla hänet syliinsä, tyttöystävä osoittautumalla koiraihmiseksi.

Hilpeän pääparin lisäksi Neko Ramen sisältää suuren joukon hauskoja sivuhenkilöitä, joiden suunnitteluun Kenji Sonishilla on selvästi lahjoja. Ehkä hykerryttävin on Taishon isäukko – supersöpö ja itsekeskeinen kissamalli, jonka kuva komeilee kissanruokapakettien kyljissä. Ei liene sattumaa, että isäukko näyttää aika tavalla Hello Kittyltä.

YONKOMA (neliruutuinen strippimanga) ei antaudu helposti käännettäväksi. Japanin kieliset vitsit eivät useinkaan toimi muilla kielillä.

Neko Ramenin kääntäjät ovat kuitenkin onnistuneet työssään niin hyvin, että koko ensimmäisessä pokkarissa on vain pari käsittämätöntä strippiä. TYötä helpottaa se, että Neko Ramen toimii aika paljon visuaalisilla vihjeillä.

Ensimmäinen pokkari sisältää strippien lisäksi neljä muutaman sivun mittaista sarjakuvaa, jotka kertovat Taishon ravintolanpidon taustoja. Lisäksi pokkarin lopussa on Kenji Sonishin haastattelu. Siinä Sonishi kertoo muun muassa ihailevansa Dilbertiä – ja sen voi hänen kynänjäljestäänkin aistia.

Sonishin piirrostyyli on nopea ja luonnosmainen. Se on varmaan osittain pakon sanelemaa, sillä hän kertoo haastattelussa piirtävänsä 80 sivua mangaa kuukaudessa.

TokyoPop otti kohtalaisen riskin julkaistessaan aika ison osan Neko Ramenin stripeistä verkossa jo ennen paperiversion valmistumista. Englanninkielisen laitoksen editori Cindy Suzuki irvaileekin pokkarin jälkisanoissa, että pokkarin ostajan täytyy olla tosi fani.

Luulen kuitenkin, että TokyoPopin uhkapeli onnistui. Neko Ramen sai jo ennen julkaisua enemmän julkisuutta kuin monikaan uusi mangasarja.

Mainokset
Kategoria(t): eläinmanga, komediamanga, yonkoma Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s