Ylityötön päivä

SKOTLANTILAISSYNTYISEN mutta Japanissa asuvan Ken Yasumoto-Nicolsonin blogi What Japan Thinks tarjoaa tuon tuosta mielenkiintoisia kurkistuksia japanilaiseen kulttuuriin. Yasumoto-Nicolson selostaa blogissaan englanniksi Japanissa tehtyjä mielipidekyselyitä.

Tuorein kysely kertoo nimenomaan japanilaiseen työelämään istuvasta erikoisesta käytännöstä nimeltä no zangyou day eli ”päivä ilman ylitöitä”.

Hieman kärjistäen japanilainen normityöpäivä ulottuu yhdeksästä viiteen (virallisesti) – eikun siis yhdeksästä iltakymmeneen (käytännössä). Ylitöiden tekeminen on maan tapa, jolla on myös ikäviä vaikutuksia esimerkiksi perheisiin. Siksi monilla työpaikoilla on myös kerran viikossa erikseen nimetty päivä, jona ei ole tarkoitus tehdä ylitöitä.

Netissä tehtyyn kyselyyn vastanneista 25,9 prosenttia kertoi, että heidän työpaikoillaan on käytössä ylityöttömän päivän järjestelmä. Niistä joilla järjestelmä on, 41,4 prosenttia paljastaa, että he hyvin harvoin pääsevät lähtemään töiden viralliseen päättymisaikaan edes ylityöttömänä päivänä – saati muina viikonpäivinä.

Kaikista vastaajista 62 prosenttia pitää ylityöttömän päivän järjestelmää tarpeellisena. Yleisimpänä syynä tarpeeseen pidettiin sitä, että järjestelmä auttaa katkaisemaan päivittäisen ylityön rutiinin. Tärkeinä mainittiin myös mahdollisuus levätä ja viettää aikaa perheen kanssa.

Järjestelmän vastustajat valittivat ylityöttömän päivän lisäävän työpaineita seuraavana päivänä. Mainitsipa joku senkin, että oikeastaan ylitöiden ei pitäisi olla niin tavallisia, että tarvitaan erikseen päivä ilman ylitöitä.

 

BLOGISTI irvailee omasta työpaikastaan, että jos hän ylityöttömänä päivänä poistuu työpaikalta tunnin ja kolme varttia myöhässä, hän on yleensä ensimmäinen lähtijä.

Ylityöttömän päivän rutiiniin kuuluu, että puoli seitsemältä (puolitoista tuntia työpäivän päättymisen jälkeen!) osaston esimies huomauttaa ääneen, että on ylityötön päivä, jona ehkä pitäisi harkita aikaista kotiinlähtöä. Millään muulla tavoin ylityötön päivä ei sitten näykään…

Mitenkähän suomalainen duunari tai konttorityöläinen suhtautuisi, jos meille alettaisiin ehdotella päivää ilman ylitöitä?

Mainokset
Kategoria(t): japanin kieli, Japanin kulttuuri. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.