Sovinistipojat tekevät mangaa

Ohba & Obata: Bakuman

Nuoret mangataiteilijat ovat valmiita antamaan kaikkensa päästäkseen kilpaillulle alalle.

BAKUMANIN ensimmäisen pokkarin ilmestyminen englanniksi on aiheellisesti herättänyt keskustelua sarjan seksistisyydestä. Viz Media julkaisi sarjan ensimmäisen osan elokuussa, ja toinen on tulossa marraskuussa.

Bakuman on Death Notella suureen maineeseen nousseen tekijäkaksikon vuonna 2008 alkanut uusi sarja. Japanissa Shonen Jump -lehdessä julkaistavan sarjan käsikirjoittaja on Tsugumi Ohba ja kuvittaja Takeshi Obata. Oikeastaan oli aikamoinen yllätys, että Ohba ja Obata loikkasivat sarjaan, jolla ei ole juuri mitään yhteistä Death Noten kanssa. Temppu onnistui kuitenkin mainiosti.

Bakuman kertoo kahdesta koulupojasta, Moritaka Mashirosta ja Akito Takagista, jotka kiihkeästi tahtovat tulla mangataiteilijoiksi. He ovat valmiita uhraamaan kaiken aikansa ja jopa koulumenestyksensä haaveen hyväksi.

Akito haluaa käsikirjoittajaksi, ja hän onnistuu taivuttamaan Moritakan kuvittajakseen. Kolmantena tarinassa roikkuu mukana Moritakan ihastus Miho Azuki, joka tahtoo ääninäyttelijäksi.

Moritakan setä oli mangataiteilija, joka tappoi itsensä liialla työllä. Siksi Moritaka epäröi ja äiti vastustaa uraa. Isä ja isoisä ovat kuitenkin toista mieltä: ”Antaa hänen ryhtyä siihen. Miehillä on unelmia joita naiset eivät voi koskaan ymmärtää.”

Tarinan romanttinen suhde on äärimmäisen ujo etärakkaus Moritakan ja Mihon kesken. He lupaavat mennä naimisiin, jos he onnistuvat toteuttamaan suuret unelmansa. Siihen asti yhteyttä pidetään vain sähköpostitse. Moritakan sedällä oli ollut samankaltainen ja ikuisesti haaveeksi jäänyt suhde Mihon äidin kanssa.

BAKUMANIN kuvaus kahden nuoren mangataiteilijan kivisestä alkutaipaleesta on ilmeisen rehellinen. Ovathan tekijät itse kokeneita ja jo suureen kuuluisuuteen yltäneitä mangataiteilijoita. Bakumania voi melkeinpä lukea oppikirjana siitä, miten mangauralle pitää pyrkiä. Vaikka aihe voi tuntua tylsältä, Ohba ja Obata saavat siitä aikaan vetävän ja toimivan tarinan.

Poikien ajatusmaailma on samankaltainen kuin minkä muistan omasta murrosiästäni: sekoitus hirmuista epävarmuutta ja mahtavaa miehistä uhoa. On paljon asioita, jotka on pakko tehdä näyttääkseen olevansa mies.

Ainakin Suomesta katsoen omituisen vanhakantainen on myös Moritakan suhde vanhempiinsa. Moritaka keskustelee asioista äitinsä kanssa. Äiti välittää viestin isälle. Isä päättää, ja äiti välittää isän vastaukset takaisin Moritakalle.

Tarinan varsinainen pommi on toisen luvun pitkä yksinpuhelu, jossa Akito asettaa naiset jämerästi oikealle paikalleen nyrkin ja hellan väliin. Tyttö ”tietää vaistomaisesti, että parasta tytölle on päästä naimisiin ja tulla jonkun vaimoksi”. Tyttö ”tietää vaistomaisesti, että hän ei näytä sievältä jos hän on liian älykäs”.

Bakuman on niin täynnä sovinismeja, että lukija jää epävarmaksi. Ovatko nämä todellakin vain tarinan henkilön, nuoren ja naivin pojan ajatuksia? Jakavatko sarjakuvan tekijät nuo ajatukset? Vai onko tämä sittenkin kaikessa höyrypäisyydessään irvailua japanilaisen yhteiskunnan sovinismilla? Olipa miten tahansa, teksti saattaa karkottaa monta lukijaa.

Suomesta Bakumanin voi olla hieman vaikea löytää yleisöä. Periaatteessa sarja koskettaa ennen kaikkea heitä, jotka itse pyrkivät mangataiteilijan uralle. Suomessa huomattava enemmistö heistä taitaa olla tyttöjä ja naisia.

Mainokset
Kategoria(t): shounen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s