Sotkuinen sota

Kouta Hirano: Drifters

Kouta Hirano on parhaimmillaan taistelun kuvittajana.

DRIFTERS-mangassa ei oikeastaan voi puhua hyvän ja pahan välisestä taistelusta, vaikka sotaa suurella innolla ja raivolla käydäänkin. Korkeintaan voi väittää kamppailua käytävän vähemmän pahojen ja enemmän pahojen kesken.

Drifters (Dorifutaazu) on Hellsingillä eniten mainetta niittäneen Kouta Hiranon uusin mangasarja. Se on vahvasti tekijänsä näköinen: ei mitään suurta taidetta, mutta laadukasta hurmeista remellystä.

Drifters alkoi Shonen Gahoshan varttuneille teineille ja nuorille aikuisille julkaisemassa Young King OURs -lehdessä huhtikuussa 2009. Yhdentoista luvun mittainen ensimmäinen pokkari valmistui kesällä.

Driftersissä eri maista ja eri aikakausilta peräisin olevat todelliset historialliset henkilöt ovat päätyneet samaan fantasiamaailmaan. Siellä he sotivat toisaan vastaan.

Maailmalla on myös alkuperäisiä asukkaita. Tolkienit lienee luettu, sillä ihmisten ohella aboriginaaleissa on haltioita, kääpiöitä, hobitteja ja toinen toistaan häijympiä hirviöitä.

TARINA alkaa, kun Shimazu Toyohisa melkein (tai ehkä täysinkin) kuolee taistelussa vuoden 1600 Japanissa. Verissään hän raahautuu merkilliseen maailmojen väliseen käytävään, jossa virkamiesmäinen portinvartija Murasaki ohjaa hänet toiseen maailmaan.

Toyohisa joutuu suoraan uuden sodan keskelle. Ensimmäisen pokkarin mitalla sodan asetelma on aika sotkuinen, mutta käsittääkseni se menee kutakuinkin näin:

”Ajelehtijat” (dorifu, hyouryuumono) ja ”hylkiöt” (enzu, haikimono) ovat meidän maailmastamme käytävän kautta vaihtoehtomaailmaan siirtyneitä ihmisiä, ja sodassa keskenään. Ajelehtijat ovat vähemmän pahoja kuin hylkiöt, sillä hylkiöt ovat hylänneet ihmisyytensä ja nauttivat julmuudesta.

Ajelehtijoiden puolella taistelee tarinan päähenkilökolmikko, Shimazu Toyohisa, Oda Nobunaga ja Nasu no Yoichi, jotka ovat todellisia sotilaita Japanin historiasta. Samalla puolella ovat toisen puunilaissodan vastapuolet Hannibal ja Scipio Africanus sekä villistä lännestä tulleet Butch Cassidy ja Sundance Kid.

Hylkiöiden jonkinlainen johtaja on Musta kuningas (joka näyttää nousseen suoraan Disneyn Hiidenpadasta). Mukana ovat myös Jeanne d’Arc Ranskasta, Grigori Rasputin ja Anastasia Romanova Venäjältä sekä muutamia japanilaisia.

Paikallisista ihmisistä osa on hyviä, osa pahoja. Pahat haluaisivat hävittää ”ali-inhimilliset” rodut maailmastaan. Hyviä ihmisiä edustaa ”lokakuulaisten” (okuto, juugatsu kikan) maaginen veljeskunta, joka auttaa kokoamaan ajelehtijoita taisteluun hylkiöitä ja pahoja paikallisia vastaan.

KOUTA Hiranon suurin taito on taistelun, raivon ja epätoivon kuvittaminen. Kuten Hellsing, myös Drifters sisältää lisäksi aimo annoksen mielipuolista virnuilua. Jos tykkää verta roiskivasta, mustanpuhuvasta komediasta, Drifters on rautaa. Jos ei tykkää, siihen on ihan turha tarttua.

Eri tavoin mielipuoliset henkilöhahmot onnistuvat Hiranolta aina. Sen sijaan suurin piirtein normaalien (kuten Driftersin haltioiden) kehittely on jäänyt lapsipuolen asemaan. Käsikirjoittajana Hirano ei ole samaa luokkaa kuin kuvittajana ja koomikkona. Kuten sanottu, Driftersin tarina on aika sotkuinen.

Kaiken kaikkiaan Drifters on pääasiassa laadukasta sarjakuvatyötä. Valitettavasti siellä täällä on lähes luonnoksen asteelle jääneitä sivuja, joissa kiire näyttää sanelleen lopputulosta.

Hellsingin valtavan suosion vuoksi lienee itsestään selvää, että ennen pitkää myös Drifters julkaistaan englanniksi. Melko varmasti se saadaan joskus suomeksikin.

Kuten arvata saattaa, Drifters on levityksessä myös lukuisina luvattomina englannin kielisinä skanlaatioina, ja sillä on laaja fanijoukko Japanin ulkopuolellakin.

PS.

Dark Horse ilmoitti New York Comic Conissa, että yhtiö alkaa julkaista Drifters-mangaa englanniksi syyskesällä tai syksyllä 2011.

Mainokset
Kategoria(t): shounen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.