Suurin ja kaunein

Veli Holopainen

Pieni teehuone heijastuu matalasta lammesta.

HAMPURIN muutenkin hienon kasvitieteellisen puutarhan yksi kulmaus on Japanischer Garten, Euroopan suurin japanilainen puutarha.

Tekijöidensä mukaan siitä saadaan myös Euroopan kaunein, kunhan siihen pannaan vuosia huolellista työtä. Tähän mennessä puutarhaa on kasvateltu parikymmentä vuotta.

Tämä japanilainen puutarha ei sisällä bonsaipuita, eikä sitä ole sijoitettu pienenpieneen kotipihaan. Japanilaisen perinteen mukaisesti se on kuitenkin suunniteltu valtavalla pieteetillä. Jokainen elementti on tarkkaan suunnitellulla paikallaan, jotta tavoitetaan veden, kiven ja kasvillisuuden harmonia.

Lähes kahden hehtaarin laajuisen japanilaisen puutarhan suunnitteli osakalainen professori Yoshikuni Araki. Puisto avattiin yleisölle toukokuussa 1991. Paikalla oli aiemmin ruusutarha, joka siirrettiin itämaisten kasvien tieltä uuteen kohtaan.

Professori Araki raahautti puutarhaan Saksan vuorilta kaikkiaan tuhat tonnia graniittia. Suurin lohkare oli viidentoista tonnin painoinen, ja kaikki kivet sijoiteltiin yksilöllisesti paikoilleen.

Näin lokakuussa puiston Japanista tuotu pieni teehuone on kiinni, ja kaksi piilotettujen pumppujen pyörittämää puroa koskineen ovat kuivillaan. Vain teehuoneen kuvajaista heijastavassa matalassa lammessa on vettä, jossa lihavat punaiset karpit lilluvat.

Kirsikankukkia tähän aikaan on tietenkin turha hakea. Nyt kuitenkin kaikki itämaiset lehtipuut ovat upeimmillaan, ja erityisesti monet vaahteralajit loistavat punaisina ja oransseina seetripuiden tummia taustoja vasten. Jokainen muoto, väri ja tuoksu henkii levollisuutta.

Puisto on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, jos Hampurissa jää joskus tunti tai pari aikaa rauhoittumiseen. Seuraavista kuvista saanee jonkinlaisen aavistuksen puiston syksyisestä väriloistosta.

Veli Holopainen

Veli Holopainen

Veli Holopainen

Veli Holopainen

Veli Holopainen

Veli Holopainen

Veli Holopainen

Veli Holopainen

Veli Holopainen

Veli Holopainen

 

Mainokset
Kategoria(t): Japanin kulttuuri. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s