Neula neulasuovassa

Nobuaki Tadano: 7 Billion Needles

7 Billion Needles alkaa päähenkilön kuolemasta.

JOS pidit Hitoshi Iwaakin mangasta Parasyte (Kiseijuu, 1990-1995), saatat hyvinkin pitää myös tästä.

Ensi silmäyksellä Nobuaki Tadanon 7 Billion Needles (70 oku no hari) voi suorastaan näyttää Parasyten plagiaatilta hieman nuoremmalle yleisölle. Yhteisiä elementtejä on aika paljon; alkaen ihmisissä loisivista avaruusmuukalaisista ja päätyen kuulokkeiden keskeiseen rooliin.

Mangan juoni tulee kuitenkin aivan muualta kuin Parasytesta. 7 Billion Needles pohjautuu amerikkalaisen Hal Clementin esikoisromaaniin Needle. Myös nimellä From Outer Space tunnettu nuorten scifi-klassikko ilmestyi jatkosarjana Astounding Science Fiction -lehdessä vuonna 1949. Mangan henkilövalikoima ja asetelma ovat muuttuneet Clementin ajoista, mutta juoni on sama.

Nobuaki Tadanon mangadebyytti oli lyhyt tarina Hikikomori Headphone Girl Comic Flapper -kuukausilehdessä vuonna 2007. Tarina toi hänelle vuoden parhaan uuden taiteilijan palkinnon ja sopimuksen ensimmäisestä pitkästä työstä. Se oli 7 Billion Needles, joka julkaistiin Comic Flapperissa vuosina 2008-2010.

7 Billion Needlesin ensimmäinen pokkari on juuri ilmestynyt englanniksi Verticalin kustantamana. Sarjaa tulee kaikkiaan neljä pokkaria.

LUKIOIKÄINEN Hikaru Takabe on ”ongelmalapsi”. Hänen vanhempansa ovat kuolleet, ja isän pikkusisko miehineen yrittää huolehtia hänestä parhaan kykynsä mukaan. Koulu ja aikuisten maailma ovat Hikarulle pelkkää taustahälyä, jonka hän tahtoo häivyttää kuulumattomiin vääntämällä korvalappustereoita isommalle. Kuulokkeet Massiiviset kuulokkeet ovat päässä tunneillakin.

Koulun luokkaretkellä Hikaru vaeltaa yksin meren rantaa ja näkee omituisesti mutkittelevan tähdenlennon. Kohti syöksyvä tulipallo tappaa Hikarun, mutta Hikarun seuraava muistikuva on jälleen matematiikan tunnilta; ”…hetkinen, enkös minä ollut kouluretkellä. Ihan kuin välittäisin.”

Hikarun verenkiertoon on asettunut asumaan avaruusmuukalainen Horizon (japaniksi Tengai), joka ei pysty elämään maapallon ilmakehässä ilman ihmisruumiin suojaa. Horizon on henkensä hädässä koonnut Hikarun uudelleen eloon rannalla. Horizonin korkea moraali aiheuttaa kuitenkin ongelmia: Hän ei tule toimeen ilman tyttöä, mutta hän ei voi pakottaa tyttöä mihinkään. Kaikkeen tarvitaan Hikarun suostumus.

Horizon jahtaa edellään maahan törmännyttä Maelstromia, hirviötä joka tuhoaa jokaisen planeetan matkallaan. Maelstrom on asettunut johonkuhun toiseen ihmiseen, ja hänet on löydettävä ennen kuin koko ihmislaji on tuhon oma. Maelstrom on vieraillut maapallolla ennenkin. Silloin hänen käyntinsä johti dinosaurusten joukkokuolemaan.

Tarinan nimi juontuu siitä, että Maelstromin löytäminen ihmisten joukosta on vaikeampaa kuin neulan löytäminen heinäsuovasta.

7 BILLION Needlesin vahvinta antia on Hikarun liki autistisen maailman muotoutuminen. Nobuaki Tadano kuvaa taitavasti ihmismassan sekavaa kuoroa, jota Hikaru yrittää parhaansa mukaan olla kuulematta. Ulkopuolinen maailma iskee myös lujaa takaisin, kun Hikaru menettää suojaavat kuulokkeensa.

Tadano kehittää Hikarun persoonaa tarinan edetessä. Jo ensimmäisestä pokkarista on aavistettavissa, että tässä on kasvamassa aikuinen. Ei ehkä helppo ihminen, mutta oman vastuunsa kantava. Samalla lukijalle syntyy kuva myös Hikarun sisällä näkymättömissä asuvan Horizonin persoonallisuudesta. Horizon ei ole ”pelkkä avaruusmuukalainen”.

Sen sijaan hirviöitä japanilainen sarjakuva on niin tulvillaan, että sillä puolella Tadanolla ei ole uutta annettavaa. Maelstrom esiintyy välillä siloposkisen nuorukaisen hahmossa, välillä monihampaisena muinaisliskona, välillä vääristyneenä ihmislihan massana.

Juonen kuljettajana Tadano on vasta alkavasta urastaan huolimatta huipputekijä. Muutamassa kohdassa lukija joutuu ponnistamaan pysyäkseen mukana, mutta pieni aivovoimisteluhan on vain hyväksi.

Tadano käyttää hyvin täysin sanattomiakin ruutuja, jotka edistävät sujuvasti juonta. Ne tuovat mieleen Jiro Taniguchin uskomattoman mangataiteen esimerkiksi teoksissa The Walking Man (Aruku hito) tai The Summit of the Gods (Kamigami no itadaki).

Mainokset
Kategoria(t): scifi ja fantasia, shounen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s