Sitten tuli Che Guevara

Kansi: Jaya Miceli

Kannessa lienee tavoiteltu underground-maisuutta.

KUTEN aiheeseen sopii, Ernesto ”Che” Guevaran (1928-1967) elämäkerta alkaa Alberto Kordan kuuluisasta valokuvasta. Siitä, joka partaisiin kasvoihin rajattuna on muuttunut vallankumouksen ja kapinan yleiseksi symboliksi. Kuvan kantajatkaan eivät aina tiedä, kuka kuvassa on.

Valitettavasti Japanissa teetetty mangatyylinen tarina Che Guevara – a Manga Biography ei kanna sen enempää mangana kuin elämäkertanakaan. Sarjakuvana se on jähmeä, sekava ja tyylitön. Elämäkertana se jää pintaraapaisuksi, suppeammaksi ja tylsemmäksi kuin Wikipedian tietosanakirjateksti.

Sarjakuvaelämäkerran on käsikirjoittanut Kiyoshi Konno ja kuvittanut Chie Shimano. Che Guevara – a Manga Biography kuuluu Emotional Contentin muutama vuosi sitten pieninä painoksina aloittamaan elämäkertamangojen sarjaan, jota Penguin nyt julkaisee uudelleen suurelle yleisölle tarkoitettuina pokkareina. Sarjan edellinen teos oli Tetsu Saiwain The 14th Dalai Lama.

Mangaelämäkerta kahlaa palavasilmäisen vallankumouksellisen elämän nuoruudesta Argentiinassa lääkäriopintoihin, moottoripyörämatkaan halki Etelä-Amerikan, Kuuban vallankumoukseen, ja parin epäonnisen avioliiton kautta surkeaan kuolemaan Boliviassa. Samalla yritetään piirtää henkilökuvaa etevästä mutta levottomasta sielusta, mutta siihen sen enempää käsikirjoittajan kuin kuvittajankaan eväät eivät tahdo riittää.

ERNESTO Guevara syntyi ylemmän keskiluokan perheeseen Argentiinassa 14. kesäkuuta 1928. Kasvatus oli kurinalainen. Ernesto oli astmainen ja kuriton, mutta hän eteni lääketieteen opintoihin Buenos Airesin yliopistossa.

Kesken opintojen vuosina 1951-1952 Ernesto teki ystävänsä Alberto Granadon kanssa moottoripyörämatkan, jota pidetään keskeisenä hänen maailmankuvansa muotoutumiselle. Seitsemän kuukauden aikana miehet kiersivät Etelä-Amerikkaa ja näkivät maanosan köyhien todellisuuden. Matkasta kertovat päiväkirjat on julkaistu nimellä Moottoripyöräpäiväkirja.

Valmistuttuaan Ernesto lähti Guatemalaan, jossa hän tutustui Fidel Castroon ja muihin maanpaossa eläneisiin kuubalaisiin. Kuubaa hallitsi tuolloin Yhdysvaltojen tukema Fulgencio Batistan diktatuuri. Ennen pitkää Ernesto päätyi purjehtimaan Kuubaan mitättömällä Granma-aluksella – tekemään vallankumousta yhdessä Castron ja kumppaneiden kanssa.

Vaikka muutamasta kymmenestä miehestä alkaneella kapinallisjoukolla oli vastassaan Batistan tuhatpäinen armeija, tammikuussa 1959 koko Kuuba oli vallankumouksellisten hallussa.

Ernesto Guevara palveli Fidel Castron hallitusta läpi Sikojenlahden maihinnousun ja Kuuban ohjuskriisin, mutta lopulta levottomuus vei voiton. Guevara yritti levittää vallankumousta Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, mutta onni (ja kansa) ei ollut myötä niin kuin Kuubassa. Lopulta Yhdysvaltojen avustamat joukot vangitsivat ja ampuivat hänet Boliviassa 9. lokakuuta 1967.

VAIKKA Che Guevara – a Manga Biography on teetetty Japanissa, sillä on aika vähän tekemistä mangan kanssa. Asia- ja mielikuvasisältönsä puolesta se voisi sopia jonkinlaiseen paatokselliseen opetuskäyttöön, mutta sarjakuvana se on onneton tyylien sekamelska.

Tekijät ovat rakastuneita jäykkiin ja pönöttäviin kuvakulmiin. Sitten yhtäkkiä pullahtelee esiin tolkuttomasti vääristyneitä perspektiivejä ja virnuilevia chibi-hahmoja. Välillä kallistutaan sosialistisen realismin mahtipontisuuteen, välillä impressionismiin. Jotkut kuvat ovat japanilaista mono no awarea, toiset realistisia muotokuvia. Välillä liikutaan alttaritaulun tunnerekisterissä, kohta tehdään pilapiirrosta.

Mutta kieltämättä esimerkiksi neuvostoliittolaistyylinen muotokuva John F. Kennedystä on aika huvittava. Chie Shimano on myös hyvä piirtämään kauniita naisia ja sissien hieman renttumaista poikamieselämää.

Käsikirjoitus on liian suora, ja teksteissä on paljon selittelyn makua. Ikään kuin Che Guevaran elämä olisi kulkenut alusta loppuun viitoitettuna, kohtaukset hyvässä järjestyksessä toisiaan seuraten. Ei sillä tavoin synny kuvaa vääryyttä vastaan kamppailevasta, sisäisen tulen korventamasta, taktisesti taitavasta sissijohtajasta.

Mitähän hyvää sanottavaa tästä keksisi? No, aihe on hyvä.

Mainokset
Kategoria(t): elämäkertamanga Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.