Kisu nimeltä Täristys

Masakazu Ishiguro: Mokuyoubi no Furutto

Furutto ei ole oikein kulkukissa, mutta ei oikein kotikissakaan.

OTETAAN tähän vielä yksi kissajuttu. Masakazu Ishiguron manga Mokuyoubi no Furutto on lyhyttä ja letkeää arkikomediaa, joka välillä ovelasti hukkaa kosketuksensa todellisuuteen.

Mokuyoubi no Furutto (”Torstain Furutto”) ilmestyy kaksisivuisina jaksoina Shounen Champion -viikkolehdessä joka torstai. Se alkoi viime vuonna, ja siitä on koottu yksi pokkari. Lokakuussa ensi kerran ilmestynyt pokkari on myynyt Japanissa melkoisen hyvin – siitä on jo otettu kolme painosta.

Masakazu Ishiguro on syntynyt Fukuissa vuonna 1977. Furuttoa tunnetumpi Ishiguron työ on meidokahvilakomedia Soredemo machi ha mawatteiru (”Sittenkin kaupunki pyörii”), joka alkoi Young King Ours -lehdessä vuonna 2006. Shaft on tuottanut siihen perustuvan 12-jaksoisen televisioanimaation, joka on Japanissa juuri päättymässä.

FURUTTO on laiskanpulskea ja elämästä aika lailla hämmentynyt raidallinen kissa. Se yrittää ottaa parhaat puolet sekä kulkukissan että kotikissan roolista. Kumpikaan homma ei tahdo aina oikein luonnistaa. Myös sen isäntäväellä on vaikeuksia arkitodellisuuden kanssa.

Furuttolla on kova kaipuu vapauteen. Kaipuu on niin vahva, että se jopa pentuna kehitti taitavan ja rohkean salajuonen karatakseen eläinkaupasta. Pako onnistui mutta jäi lyhyeksi, kun nälkä ja väsy yllättivät: ”Tahdon takaisin lasihäkkiin!”

Uupunut kissa romahti asuntolan pihalle, jossa se sai nuorelta Kujirai-senpailta sashimintähteitä. Siitä lähtien Furutto on ollut Kujirai-neidin puolittainen kotikissa, ainakin ruuan ja lämpimän yösijan puolesta. Epämääräinen yhteiselo näyttää sopivan molemmille mainiosti: Furutto kokee olevansa kulkukissa, ja Kujirai on onnettoman huono hoitamaan kotieläintä.

Nimensä Furutto sai Kujirailta, ja se perustuu japanin kielen verbiin furueru (”väristä, täristä”). Nimi syntyi siitä, että nuori Furutto Kujirain pihalle päätyessään tärisi kylmästä ja nälästä.

Kujirai-senpai on sarjakuvataiteilija Shirakawa-sensein apulainen. Samassa halvassa asuntolassa asuu myös hierojana työskentelevä Yoriko, joka on joukon käytännöllisin. Furutton kulkukissapuolen lähipiirin muodostavat puolestaan kolme katukissaa – Buron, Uddorou ja Tama.

MOKUYOUBI no Furutto on aika hajanainen sarjakuva. Lukija ei koskaan tiedä, minne päin tarinaa seuraavaksi viedään, koska kaksisivuiset jaksot ovat hyvin irrallisia. Välillä nauretaan arjen masentaville takaiskuille, joskus modernin tekniikan väärinkäytölle, joskus aivan psykedeelisille ajatuskuluille.

Sarjakuvan aiheet tulevat hyvin laajalta niin kissojen kuin ihmistenkin elämästä. Käydään kissojen jengisotaa kaupunginosien kesken, sitten esitellään uusia ihmekännyköitä joissa on muun muassa kynsileikkuri, sakset, viila ja luuppi. Välillä ongitaan ja pelataan golfia, kohta ryövätään ravintoloita.

Toisinaan Furutton huumori tulee hyvin arkisista asioista. Vaikkapa siitä, kun kissat kamppaavat sushilähetin tai kun Furutto naamioituu maneki nekoksi päästäkseen ravintolaan.

Sitten yhtäkkiä kuvaan ilmestyy aikakoneita, ufoja tai jättiläiskaloja. Merkillisimpiin hahmoihin kuuluu salaperäinen Pimeyden kauppias, joka näyttää Tähtien sodasta nousseelta ja myy kissoille ihmeellisiä teknisiä vimpaimia. Tosin nekään eivät toimi ihan niin kuin toivottaisiin.

Voi olla, että Mokuyoubi no Furutto sopisi paremmin luettavaksi viikottaisina jaksoina kuin koottuna pokkarina. Hauska se on pokkarinakin, siitä ei pääse mihinkään. Mutta ainakin minua ajoittain rasitti se, että aivojaan joutui tuon tuosta kääntämään uuteen huumoriasentoon.

Mainokset
Kategoria(t): eläinmanga, seinen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.