Satoshi Konin keskeneräinen sinfonia 2

Oshii & Kon: Serafim 2 oku 6661 man 3336 no tsubasa

Toisin kuin kannesta voisi kuvitella, tämä manga on toistaiseksi julkaistu vain japaniksi.

(This article is also available in English)

SERAFIM 2 oku 6661 man 3336 no tsubasa (”Serafim – 266 613 336 siipeä”) on Satoshi Konin ja Mamoru Oshiin yhteistyönä syntynyt manga vuosilta 1994-1995.

Serafim on synkkä ja raaka kertomus taudin tuhoamasta maailmasta, jossa epätoivoiset väkimassat etsivät pelastusta. Viidessätoista vuodessa se ei ole menettänyt hiukkaakaan voimaansa eikä ajankohtaisuuttaan. Valitettavasti se jäi animaatiouriinsa keskittyneiltä miehiltä kesken.

Ihmislajia runtelee serafim, enkelitauti. Sen uskotaan lähteneen leviämään valtavalta kerrostaloalueelta kaakkoisesta Kiinasta runsaat kymmenen vuotta sitten. Miljoonia ruumiita on jo poltettu tai haudattu, miljoonat ihmiset kituvat taudin kourissa. Kokonaisia kaupunkeja on autioitunut.

Enkelitauti kuihduttaa uhrinsa luurangoksi ja tylsistyttää mielen. Lopulta se tappaa. Taudin näkyvin oire ovat kuitenkin vääristyneet siiventyngät, jotka alkavat kasvaa esiin sairastuneen lapaluista.

Koko ihmislaji on uhattuna. Vai onko luontoäidillä jokin salainen tavoite – ehkä satojen miljoonien ihmishenkien hinnalla pyritään kohti täydellistä muunnosta enkeliksi?

Mamoru Oshii & Satoshi Kon: Serafim 2 oku 6661 man 3336 no tsubasa

Enkelitauti runtelee ihmisiä.

MAAILMAN terveysjärjestön kolme viisasta ovat matkalla taudin alkulähteille. He ovat ”maagit” Balthasar, Melchior ja Gaspar.

Kyllä, heillä on samat nimet kuin kolmella itämaan tietäjällä, jotka matkasivat Betlehemiin katsomaan vastasyntynyttä Jeesus-lasta. Tämä tarina poimii muitakin aineksia kristinuskosta ja kiinalaisesta uskonnollisuudesta.

Maagit eivät ole kolme viisasta miestä, sillä vain kaksi heistä on ihmisiä. Balthasar on tiedemies, Melchior on soturi. Gaspar on Mamoru Oshiin suosikkikoira, jättiläismäinen bassetti. Melchior sairastaa enkelitaudin alkuvaihetta. Hän sinnittelee kokeilemalla itseensä uutta lääkettä, joka hidastaa taudin etenemistä.

Balthasarilla ja Melchiorilla on kummallakin omia salaisia tavoitteita, joista toinen ei tiedä. Kummallakin on myös toimintatapoja, joita toinen ei voi hyväksyä. Vilpitön on vain Gaspar.

Balthasar, Melchior ja Gaspar kiertävät tutkimassa enkelitaudin syntysijoja. Heillä on takanaan maailmanyhteisön voimavarat, jotka mahdollistavat matkustamisen niin hävittäjillä, sotalaivoilla kuin helikoptereillakin.

Mamoru Oshii & Satoshi Kon: Serafim 2 oku 6661 man 3336 no tsubasa

Serafimin maailma on synkkä.

TARINAN keskellä on hiljainen tyttö Sera. Kolmen viisaan mukana matkustava ehkä hieman yli kymmenvuotias Sera ei puhu, mutta hän tarkkailee ja koskettaa.

Balthasar löysi Seran kymmenen vuotta sitten, ainoana eloonjääneenä enkelitaudin kokonaan tuhoamasta kaupungista. Sera ei sairastunut tautiin, joten ehkä hänen elimistössään on jotain mikä kykenee vastustamaan sitä.

Jotkut näkevät Serassa uudelleen syntyneen Mason, joka on tullut pelastamaan heidät. Maso eli Mazu on kaakkoisaasialainen kalastajien ja merimiesten suojelusjumalatar.

Toiset näkevät Serassa paholaisen lapsen, joka on tuhottava. Heitä vastaan Seralla on vahvoja puolustajia. Hurja Gaspar on valmis antamaan henkensä Seran puolesta. Mutta ehkä myös itse luontoäiti Gaia on Seran puolella: Kun Sera yritetään polttaa ristillä, taivaan linnut ryntäävät valtavana parvena pelastamaan hänet.

Kolmannet näkevät Serassa toivon lääkkeestä, jolla enkelitauti voitaisiin parantaa. Vaikka he suojelevat Seraa, he saattavat tarpeen tullen lypsää hänestä vaikka viimeisen veripisaran.

Mamoru Oshii & Satoshi Kon: Serafim 2 oku 6661 man 3336 no tsubasa

Mutta myös synkkyyden keskellä on kauneutta.

SERAFIMISTA ehti valmistua 16 lukua, 230 sivua. Manga ilmestyi Animage-lehdessä toukokuusta 1994 marraskuuhun 1995. Juuri joulun alla se julkaistiin uudelleen pokkarina Ryu Comics Special -sarjassa.

Noissa kuudessatoista luvussa Mamoru Oshii ja Satoshi Kon ehtivät juuri pedata ainekset koskettavalle ja valtavalle jännitysnäytelmälle, jonka vertaisia en ainakaan äkkiä keksi muita kuin Hayao Miyazakin manga Nausicaä. Valitettavasti emme koskaan saa tietää, miten Serafim olisi jatkunut, saati päättynyt.

Kun Oshii ja Kon tekivät Serafimia, aids ja ebola olivat jo suurelle yleisöllekin tuttuja. Lintuinfluenssasta ja sikainfluenssasta ei ollut vielä mitään tietoa. Tavallaan kuitenkin Serafim kuvaa juuri sen, miten huonosti lintu- tai sikainfluenssan edetessä olisi pahimmillaan voinut käydä. Tarinan ajankohtaisuus on siis vuosien myötä vain kasvanut.

Kuten Miyazakin Nausicaä, myös Serafim sisältää kokonaisen maailman todentuntuisine ihmisineen ja kansoineen. Se on ehkä vielä Nausicaän maailmaakin vakuuttavampi, sillä se on lähempänä meidän todellista maailmaamme.

Jos Serafim olisi valmistunut, se epäilemättä kuuluisi japanilaisen sarjakuvan suurten merkkiteosten joukkoon.

Mamoru Oshii & Satoshi Kon: Serafim 2 oku 6661 man 3336 no tsubasa

Myös Mamoru Oshiin tunnukseksi muodostunut bassetti on mukana.

OLEN nyt lukenut kolme Satoshi Konin mangateosta, niistä kaksi keskeneräistä. Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että 1990-luvun puolivälissä animeteollisuus vei maailmalta yhden kaikkien aikojen parhaista mangataiteilijoista.

Mamoru Oshii ja Satoshi Kon ovat kumpikin tehneet useita japanilaisen animaatioelokuvan merkittävimpiin kuuluvia teoksia. Molemmat tunnetaan valtavan paljon paremmin animaation ohjaajina kuin mangataiteilijoina.

Satoshi Kon kuoli haimasyöpään viime syksynä, vain 46-vuotiaana.

(Kuvitusta lisätty 1.8.2012)

Mainokset
Kategoria(t): gekiga, seinen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.