Viski-ihme

Allt om whisky

Ruotsalaiset ovat innostuneet japanilaisista viskeistä.

RUOTSALAINEN ”elämästä nauttijoiden lehti” Allt om whisky on koonnut teemanumeron japanilaisista viskeistä. Yli 60 sivun verran esitellään Japanin kieltä, (juoma)kulttuuria, historiaa ja tietenkin viskejä.

Teeman pääotsikko kertoo jo paljon sisällön sävystä: ”Pioneereja, paikkoja ja tislaamoja – japanilainen viski-ihme”. Päätoimittaja Emma Anderssonin sanoin ”totisesti on pieni ihme, että tuo pieni ja tiheään asuttu maa idässä on onnistunut sijoittautumaan eturintamaan viskin suhteen”.

Pientä kateuden pistosta ei voi välttää. Teemanumeroa tehtäessä on koemaistettu kaikki Ruotsiin tuotavat japanilaiset viskit. Niitä on tarjolla 36. Suomalaisen Alkon tuoreimmassa luettelossa on peräti kaksi japanilaista viskiä.

Koko kisan voittajaksi selviytyi 35-vuotias Nikka Taketsuru. Molemmat Suomessa myytävät japanilaisviskit pärjäsivät myös hyvin: Suntoryn valmistamat Hakushu Heavily Peated ja Yamazaki Sherry Cask olivat sarjassaan toinen ja kolmas.

On harmi, että itämaan viskejä ei vertailtu testissä skotlantilaisiin. Vaikka kirjoittajat ovatkin viskin asiantuntijoita, ilman vertailua lopputoteamus jää hieman ilmaan: ”Japanilainen viski asettuu epäröimättä skottilaisten esikuviensa rinnalle – ja nyt se saattaa alkaa siirtyä ihailevasti tuijottavan pikkuveljen roolista mallasviskien kehityksen ärhäkkääksi johtajaksi.”

VISKIÄ on tehty Japanissa aika kauan, vaikka ei likikään niin pitkään kuin Irlannissa tai Skotlannissa. Jo 1800-luvun puolella myytiin japanilaista ”viskiä”, joka oli hieman viskimäiseksi yrteillä maustettua viinaa.

Oikean japanilaisen viskin isänä pidetään kemisti Masataka Taketsurua, joka vuosina 1918-1921 perehtyi viskin saloihin Skotlannissa. Hän opiskeli kemiaa Glasgown yliopistossa ja kulutti kaiken vapaa-aikansa viskin parissa. Ei kuitenkaan nautiskellen, vaan lukien ja tietoa imien.

Lopulta hän onnistui pääsemään palkattomaan harjoitteluun Speysiden tislaamoihin. Niissä hän teki teollisuusvakoilun historiaa kirjoittamalla valtavat määrät yksityiskohtaisia muistiinpanoja siitä, miten skotit viskiä valmistivat. Kun hän palasi Japaniin nuoren skotlantilaisen vaimonsa Ritan kanssa, hän oli valmis ryhtymään alalle.

Taketsurun Skotlantiin lähettänyt panimo oli sillä välin luopunut suunnitelmastaan aloittaa viskin valmistus, mutta kilpailija astui kuvaan. Viinikauppias Shinjiro Torii palkkasi Taketsurun perustamaan tislaamoa. Torii oli turhaan yrittänyt värvätä skotlantilaisia mestareita yritykseensä. Taketsuru tyytyi ilomielin samaan palkkaan jota Torii oli tarjonnut skoteille.

Toriin isännöimässä tislaamossa Yamazakin kylässä savuisen viskin tuottaminen alkoi 1924. Torii ja Taketsuru kuitenkin riitautuivat. Taketsuru muutti pohjoiseen, Hokkaidoon, ja perusti oman tehtaansa.

Taketsurun mielestä Japanin pohjoisimman pääsaaren ilmasto muistutti eniten skotlantilaista. Taketsurun tislaamo Yoichin kylässä sai vuonna 1934 nimekseen Nihon kaju kabushiki kaisha, lyhyesti Nikka.

JAPANISSA on nyt yksitoista merkittävää tislaamoa. Suurin on Fuji-Gotemba, joka valmistaa 12 miljoonaa litraa viskiä vuodessa. Pienin on White Oak, jonka vuosituotanto on vain 60 000 litraa.

Japanilaiset viskit ovat alkaneet herättää laadullaan huomiota myös lännessä. Brittilehti Whisky Magazine esimerkiksi nimesi vuonna 2009 Nikkan – ei vuoden tislaamoksi, mutta hyväksi kakkoseksi skottien Ben Riachin jälkeen.

Jim Murray harmittelee vuoden 2011 viskiraamatussaan (Whisky Bible 2011), että monia hyviä japanilaisia viskejä ei koskaan päästä maistamaan synnyinmaansa ulkopuolella. Samalla hän nostaa sulan omaan hattuunsa siitä, että hän toi Yoichin länsimaiseen tietoisuuteen jo vuonna 1997. ”Sana on alkanut kiertää, että japanilaiset viskit ovat löytämisen arvoisia.”

”Ajat ovat muuttumassa,” kirjoittaa myös Allt om whisky. ”Yhä useampia viskiproomuja lähtee Osakan satamasta.”

”Japanilaiset viskit ovat viime aikoina menestyneet ennen näkemättömällä tavalla kansainvälisillä juomamessuilla. Viimeksi Tukholman olut- ja viskimessuilla japanilaiset veivät voitonvarmojen skottien nenän edestä peräti viisi kultamitalia.”

Japanilaiset ovat myös tunkeneet lonkeronsa Skotlannin viskimarkkinoille. Nikka omistaa Skotlannissa Ben Nevisin. Japanilainen Suntory on haalinut itselleen Bowmoren, Glen Gariochin ja Auchentoshan.

VISKIN ohella Allt om whiskyn teemanumero kertoo tietenkin myös sakesta ja japanilaisesta ruuasta. Tiesittekö muuten, että ruotsalaisten mielestä sake ja silli sopivat erinomaisesti yhteen?

Mainokset
Kategoria(t): Japanin kulttuuri. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s