Sakesanoja

ENSIMMÄINEN asia mikä sakesta pitää muistaa on se, että sake ei ole japaniksi sake.

Japanin kielen sana sake tarkoittaa yleisesti ottaen alkoholijuomaa. Se mitä me sanomme sakeksi on japaniksi nihonshu.

Toinen asia mikä pitää muistaa on se, että sake ei ole riisiviinaa. Sake on riisistä valmistettu alkoholijuoma, jonka valmistusmenetelmä lähinnä muistuttaa oluen panemista.

Kolmanneksi voi muistaa vaikkapa, että sakea voi tarjoilla viileänä tai lämpimänä. Viileä sake on parhaimmillaan noin 10-asteisena, lämmin hieman ruumiinlämpöä lämpimämpänä.

Saken valmistuksessa riisinjyvät aluksi kiillotetaan, kunnes jopa vain kolmasosa jyvästä on jäljellä. Sitten riisi pestään ja höyrytetään. Seuraavaksi riisiin istutetaan kouji eli Aspergillus oryzae -home, joka kykenee muuttamaan riisin tärkkelystä sokereiksi. Vasta tämän vaiheen jälkeen alkaa viinin valmistusta muistuttava käyttäminen hiivalla.

TÄSSÄ hieman sakesanastoa:

karakuchi – kuiva (sake)
amakuchi – makea (sake)
nihonshu do – saken makeusaste: hyvin kuiva on +20, hyvin makea on -10
sae – saken kirkkaus
yamabuki – saken tavallisin vaaleankellertävä väri

(o)choko – saken juomiseen tarkoitettu keramiikkamuki
masu – nelikulmainen setripuusta valmistettu astia saken mittaamiseen ja juomiseen
sakazuki – pieni lautasmainen astia saken juomiseen
tokkuri – 1,8 desilitran vetoinen saken tarjoilupullo

kuchiatari – saken ensituntuma suussa
nodokoshi – saken maun viipyminen suussa

namazake – pastöroimaton sake (yleensä sake pastöroidaan)
genshu – laimentamaton sake (alkoholipitoisuus noin 20 prosenttia)
nigorizake – vain hyvin karkeasti suodatettu samea sake; ravistettava ennen käyttöä
seishu – kirkas, suodatettu sake
koshu – vähintään kolme vuotta varastoitu sake
tarusake – japaninsetritynnyreissä kypsytetty sake

amazake – perinteinen makea, vähäalkoholinen riisipohjainen juoma
akai sake – harvinainen vaalean punertava sake, joka saa värinsä erityisestä homeesta
jizake – paikallisen pienyrityksen käsityönä valmistama sake

This entry was posted in japanin kieli. Bookmark the permalink.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s