Juhlanumeroita

NUMEROIDEN ja lukumäärien käsitteleminen japanin kielellä on aika kiinalainen juttu (pun intended). Japanilaisia erikoisuuksia ovat muun muassa laskusanat ja taipumus jakaa isoja numeroita neljän nollan välein.

Jokainen japania opiskeleva törmää hyvin pian erilaisten esineiden ja asioiden laskemiseen käytettävien laskusanojen paljouteen. Esimerkiksi Kodanshan japani-englanti -perussanakirja luetteloi 120 erilaista sarjaa numeroita yhdestä kymmeneen.

Idea on periaatteessa yksinkertainen: laskusana riippuu siitä, mitä lasketaan. Esimerkiksi ”kahdeksan” on taloja laskettaessa hakken, ihmisiä laskettaessa hachinin ja päiviä laskettaessa youka. Se mikä on hankalaa on oikean laskusanan valitseminen oikeaan yhteyteen.

MUTTA tämäkään ei riitä. Myös kiinalaisperäisissä kanjimerkeissä on enemmän kuin yhdet numerot.

Tavallisimmin käytettävät perusnumerot ovat hyvin yksinkertaisia ja helposti piirrettäviä merkkejä. Siinä on myös niiden ongelma. Etenkin numerot yhdestä kolmeen ovat sellaisia, että niitä voi helposti muuttaa toisiksi muutamalla siveltimen vedolla. Siksi ne sopivat huonosti virallisiin asiakirjoihin, joissa lukujen vääristeleminen täytyy estää.

Virkakäyttöä varten on olemassa erikseen viralliset numeromerkit (daiji), jotka ovat huomattavasti perusnumeroita monimutkaisempia. Nykyisin näistä virallisista numeroista käytetään pääasiassa vain ykköstä, kakkosta ja kolmosta. Numerot ovat suurimmaksi osaksi samanlaisia kuin vastaavat Kiinassa käytettävät.

Arabialainen numero Tavallinen kanji Virallinen kanji Vanha virallinen kanji
1
2
3
4
5
6
7 柒,漆
8
9
10
100
1000 阡,仟
10000 万,萬

Taulukon lähde: Wikipedia

Näitä ”juhlanumeroita” käytetään toisinaan myös kauneutensa vuoksi, esimerkiksi kuvakirjojen lukujen numeroinnissa.

Mainokset
Kategoria(t): japanin kieli. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s