Susia ihmisten vaatteissa

Bones, Nobumoto & Iida: Wolf's Rain

Wolf’s Rainissa sudet osaavat esiintyä ihmisinä.

KUN MONIEN lukijoiden pitkään toivoma Wolf’s Rain -manga on nyt alkanut ilmestyä suomeksi Punaisen jättiläisen kustantamana, sen kunniaksi voisi katsastaa muutamia susia. Japanilaisessa populaarikulttuurissa sudet näyttävät olevan melkein yhtä yleisiä kuin karhut suomalaisessa kansanperinteessä.

WOLF’S RAIN kuuluu vähemmistöön ainakin kahdessa mielessä. Ensinnäkin se oli ensin anime, jonka pohjalta vasta myöhemmin tehtiin manga. Toisekseen, animen pohjalta tehty manga on hyvä.

Alkuperäisen animen vuonna 2003 tuotti Bones ja käsikirjoitti Keiko Nobumoto. Manga alkoi saman vuoden kesällä, käsikirjoittajana Nobumoto ja kuvittajana Toshitsugu Iida.

Wolf’s Rainissa ihmiskunnan rippeet elävät saarekkeina kaupunkien jäänteiden keskellä. Ihmiset ovat jahdanneet suden vähiin, ja jossain ehkä selviytyneistä susista liikkuu vain huhuja. Todellisuudessa sudet kuitenkin elävät ihmisen hahmoon naamioituneina ihmisten keskuudessa.

Sudet seuraavat kuunkukan tuoksua löytääkseen Paratiisin. Myös ihmiset huomaavat susien palanneen, kun salaperäinen kuunkukan tytär Cheza herää suden veren tuoksuun.

Ainakin ensimmäisen osan perusteella Wolf’s Rainin parasta antia ovat uskottavat susihahmot. Tsume, Hige, Kiba ja Toboe ovat vahvoja ja erilaisia  persoonallisuuksia niin susihahmoissaan kuin ihmishahmoissaankin.

Antti Kokkosen suomentamasta kaksiosaisesta mangasta on jo ilmestynyt ensimmäinen osa. Toinen on tulossa toukokuussa.

Mononoke hime (Ghibli)

San on susijumalatar Moron adoptiotytär.

KAIKKI KUNNIA Wolf’s Rainille, mutta animen tunnetuin susi taitaa kuitenkin olla Hayao Miyazakin elokuvassa Prinsessa Mononoke (Mononoke hime, 1997). Elokuvan synkkä ja salaperäinen sankaritar on susien kasvattama soturiprinsessa San, jota myös ”kummajaiseksi”, mononokeksi kutsutaan.

Sanin ottoäiti on vanha susijumalatar Moro, jolla on myös kaksi omaa poikaa. Moro adoptoi Sanin pikku lapsena, kun ihmisvanhemmat hylkäsivät hänet susia paetessaan. Kasvattiäitinsä hoivissa San on oppinut suhtautumaan ihmisiin hyvin varauksellisesti, mutta metsän eläimiä hän rakastaa ja kunnioittaa.

Moron ääniroolissa vieraili Mononoke himen englannin kielisessä dubbauksessa Salaisten kansioiden Gillian Anderson. Alkuperäinen japanilainen ääni oli Akihiro Miwa.

Hasekura & Ayakura: Spice and Wolf

Susityttö Holo osoittautuu loistavaksi kauppiaaksi.

ALKUPERÄLTÄÄN kevytromaanisarja on Spice and Wolf (Ookami to koushinryou), jonka sankaritar on viehättävä susityttö Holo. Kauppamatkustaja Kraft Lawrencen ja susitytön matkoista kertovan kevytromaanisarjan on kirjoittanut Isuna Hasekura ja kuvittanut Juu Ayakura.

Sarjassa on kuusitoista romaania, joista kolme ensimmäistä on tähän mennessä ilmestynyt myös englanniksi Yen Pressin kustantamina. Sarjan pohjalta on tehty myös manga ja kaksi kautta televisioanimea.

Myös Hololla on taito esiintyä sekä ihmisen että suden hahmossa. Hän on oikeastaan sadon jumalatar, mutta hän luopuu virastaan kun ihmiset eivät enää usko häneen.

Lawrencen ja Holon rakkaussuhde etenee hitaasti. Matkalla Holo osoittautuu paitsi ärsyttäväksi myös erittäin taitavaksi kauppiaaksi. Ja on hänen taikavoimilleenkin käyttöä.

Spice and Wolf on sikäli poikkeuksellinen teos, että sen ytimenä on (ajoittain hyvinkin kiero) kaupankäynti. Aihe voi kuulostaa tylsältä, mutta se ei ole sitä.

Miyuki Nakajima: Shinai naru mono he

Miyuki Nakajiman levyllä lauletaan kaupungin susista.

UPEA LAULU susista löytyy Miyuki Nakajiman levyltä Shinai naru mono he (”Rakkailleni”) vuodelta 1979. Levyn tunnetuin, ja minun mielestäni Nakajiman hienoin, kappale on Ookami ni naritai (”Haluan tulla sudeksi”).

Laulu on kuin valokuva uupuneesta kaupungista, ihmisistä pikaruokapaikassa aamun sarastaessa. Nuori tyttö tuhraantuneessa meikissä, ympärillään lapsenkasvoiset sudet (japanin kielessä sana ookami viittaa paitsi suteen, myös naistenmieheen, casanovaan). Yksinäinen vanhus, jota ei kestä edes katsoa. Mies sateen tuhrimassa havaijilaispaidassa.

”Antakaa minulle olutta, antakaa minulle olutta, rintaani polttaa!”

”Haluan tulla sudeksi, haluan tulla sudeksi, edes yhden kerran.”

Luusereita kaikki tyynni. Jos samat ihmiset kohtaavat päivänvalossa, he käyttäytyvät kuin eivät olisi koskaan tavanneet toisiaan.

Jin-Roh (Bandai)

Kerberos-osaston sudet ovat poliisin erikoisjoukkoja.

TUNNETTU on myös Mamoru Oshiin käsikirjoittama ja Hiroyuki Okiuran ohjaama animaatioelokuva Jinrou (Jin-Roh: The Wolf Brigade, 1999). Jinrou tarkoittaa ”ihmis-susi”. Elokuva pohjautuu Oshiin Keruberosu saga -tarinaperheeseen (Kerberos Saga), jossa on ilmestynyt mangaa, elokuvaa ja radiodraamaa vuodesta 1987 alkaen.

Vaihtoehtohistoriallinen tarina tapahtuu maailmassa, jossa Saksa on valloittanut Japanin. Susien kanssa sillä ei kuitenkaan ole juuri tekemistä – vain raskaasti aseistautuneen poliisin erikoisyksikön nimi.

Koike & Kojima: Lone Wolf and Cub

Yksinäinen susi jahtaa perheensä murhaajia pikku poikansa kanssa.

SUSIALAN klassikko on tietenkin Kazuo Koiken käsikirjoittama ja Goseki Kojiman kuvittama manga Kozure ookami (Lone Wolf and Cub), joka ilmestyi Weekly Manga Action -lehdessä vuosina 1970-1976. Manga on käännetty englanniksi, ja se taitaa olla aika monella toivelistalla suomennettavaksikin. Mangan pohjalta on tehty näyteltyjä elokuvia ja televisiosarjoja.

Tämän tarinan ”susi” on ihminen, entinen shogunin teloittaja Ogami Itto, joka kiertää maailmaa pienen poikansa Daigoron kanssa. Ogami Itto on loistava miekkailija ja moninaisten aseiden käyttäjä, joka asettuu matkallaan puolustamaan heikkoja. Hän työntää poikaansa puupyöräisissä lastenvaunuissa ja etsii muun perheensä murhaajia.

Jos on lukenut lähinnä amerikkalaista sarjakuvaa ja haluaa kokeilla japanilaista, Lone Wolf and Cub on loistava aloituskohta. Ja jos joskus törmäät ensimmäiseen televisiosarjaan, kuuntele hieno alkulaulu.

Kategoria(t): actionmanga, anime, eläinmanga, gekiga, ranobe, shounen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.