Sinisissä liekeissä

Kazue Kato: Blue Exorcist

Saatanan poika tahtoo demonien manaajaksi.

TODELLISEN Ristin Akatemian arkkitehtuuri on niin loistavaa, että sen ansiosta olen valmis antamaan Blue Exorcistille anteeksi melkein mitä tahansa vajavaisuuksia. Kazue Katon mangan akatemiakaupunki on kuin ilman mitään ohjausta itsestään kasvanut organismi. Upeaa katsottavaa ovat myös mangan portit puutarhaan ja Gehennaan.

Ei sillä että Blue Exorcistissa olisi kovin paljon tai kovin suuria puutteita. Manga on erinomainen yhdistelmä shounenille ominaisinta nuorukaisen kehitystarinaa, hyvin suunniteltua maailmaa ja railakasta klovneriaa.

Toimintaakin riittää, mutta tapahtumaympäristö on poikkeuksellisen huolella tehty. Arkkitehtuurin lisäksi hahmosuunnittelu on onnistunut, samoin uskonnollisten taikaesineiden kokoelma.

Demonit ovat sopivasti pahoja mutta hölmöjä; muun muassa nuoren neidon vallannut kukkademoni on mainio ilmestys. Monelle lukijalle demonikaarti tuo varmaan aika pian mieleen Clampin XxxHolicin.

Kazue Katon manga Blue Exorcist (Ao no ekusoshisuto) on ilmestynyt Jump Square -lehdessä huhtikuusta 2009 alkaen. Japanissa siitä on koottu tähän mennessä kuusi pokkaria, ja sarja jatkuu edelleen. Ensimmäinen pokkari on juuri ilmestynyt englanniksi Viz Median kustantamana.

A-1 Pictures tekee mangan pohjalta 25-jaksoista televisioanimea, joka pyörähti Japanissa käyntiin muutama viikko sitten. Anime on myös nähtävissä verkkolevityksenä Pohjois-Amerikassa. Ajankohta on siis mitä otollisin englannin kielisen mangan myynnin kannalta.

Kazue Kato: Blue Exorcist

Akatemiakaupunki on kuin omin päin kasvanut organismi.

ENSIN varoituksen sana: Blue Exorcist saattaa loukata joitakin kristittyjä. Japanilaiseen tapaan kristittyjä, kristillisiä symboleita, munkkeja ja demoneita käsitellään varsin riehakkaaseen tyyliin.

Tarinan päähenkilöt ovat kaksosveljekset Rin ja Yukio Okumura. Vaikka he ovat kaksoset, he ovat kovin erilaisia: Yukio on kokonaan ihminen, mutta Rin on Saatanan poika. Rin on perinyt paljon isänsä voimia.

Saatana on luonut Rinin, jotta hän pystyisi ottamaan ihmisten maailman haltuunsa. Tarinassa maailma jakaantuu kahteen erilliseen osaan. Ihmisten maailma on Assiah, demonien maailma on Gehenna. Niiden välillä ei tavallisesti ole kulkuteitä, mutta demonit voivat tulla ihmisten maailmaan valtaamalla pahalle alttiita ihmisiä, eläimiä ja kasveja.

Yukio ja Rin ovat kasvaneet luostarissa isä Fujimoton hoivissa. Paitsi munkki, Fujimoto on myös maailman vahvin demonien manaaja. Hän on salannut Riniltä kaiken tiedon demoneista ja yrittää kasvattaa Rinistä ihmistä. Hän epäonnistuu. Saatana yrittää ottaa Fujimoton valtaansa, mutta Fujimoto vastustaa – ja kuolee.

Rin ei tahdo seurata Saatanaa Gehennaan. Mieluummin kuin demoniksi, hän ryhtyy demonien manaajaksi. Niinpä hän kasvatti-isän kuoltua päätyy opiskelemaan Todellisen Ristin Akatemiaan. Pian paljastuu, että Yukio on opiskellut manaamista jo pikkupojasta alkaen ja on valmis manaaja.

A-1: Blue Exorcist

Blue Exorcistin animeversiossa tarinan jatkuvuutta on parannettu.

SILLE ei voi mitään, että Blue Exorcistin akatemia tuo mieleen Harry Potterin Tylypahkan. Rakennukset ovat samaan tapaan mahtipontisia ja taianomaisia.

Akatemian johtaja Mephisto Pheles ei onneksi yhtään muistuta Albus Dumbledorea. Enemmänkin hullun hatuntekijän oloinen Mephisto Pheles esiintyy myös pienen koiran hahmossa.

Ainakin ensimmäisessä pokkarissa Blue Exorcistin tarinaa kuljetetaan hyvin eri tavalla kuin Harry Pottereissa. Kun Tylypahkassa opettajien ja oppilaiden vuorovaikutus on keskeisessä roolissa, Blue Exorcist keskittyy manaajaveljesten ja demonien kohtaamisiin.

Visuaalisesti Blue Exorcist on kaunista joskin ajoittain synkkää katseltavaa. Kazue Katon aavistuksen verran suttuinen piirrostyyli sopii tarinaan hyvin.

Mangan heikoin kohta on käsikirjoituksen jatkuvuus. Monia tarinan oleellisiakin elementtejä vain sivutaan pikaisesti. Muutaman kerran loistavia kerrontatilanteita hukataan pelleilyllä. Esimerkiksi isä Fujimoton muuttuminen yhtäkkiä räkättäväksi pikkupojaksi ei oikein vakuuta.

Onneksi animen tekijät ovat puuttuneet tarinan eheyteen. Animen on ohjannut Tensai Okamura ja käsikirjoittanut Ryota Yamaguchi. Animen ensimmäisissä jaksoissa esimerkiksi Rinin puuttuminen ilkeiden poikien linnunmetsästykseen avautuu paremmin kuin mangassa. Samoin animessa laajennetaan Fujimotolta apila-amuletin saavan pikkutytön tarinaa.

Tosin animen tekijät ovat tässä pakon edessä: mangan tähänastisesta aineistosta ei saa kasaan 25:tä jaksoa animea, jos siihen ei lisää asioita.

A-1: Blue Exorcist

Tylypahka ... eikun Todellisen Ristin Akatemia iltavalaistuksessa.

KAIKEN kaikkiaan koossa on ainekset mainioon seikkailuun, jossa riittää niin vauhtia kuin riemuakin. On hyvä, että manga ja anime ovat saatavilla samoihin aikoihin. Tässä tapauksessa nimittäin anime voi auttaa ymmärtämään mangan tapahtumia.

Yksi pieni virhe menee kuitenkin yli kaikkien rajojen: Enttejä ei minun mielestäni sovi nimitellä demoneiksi, ei sitten millään.

Mainokset
Kategoria(t): anime, shounen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s