
Magica Quartet & Hanokage: Puella Magi Madoka Magica
TAIKATYTTÖGENREÄ menestyksekkäästi uudistanut televisioanime Madoka Magica on kevään aikana poikinut peräti kolme sarjakuvaa. Oli pakko katsoa, mitä suosikkisarjan mangamuunnoksesta tuli. Valitettavasti siitä ei tullut paljon mitään.
Mangasarjoista yksi on saman niminen kuin animekin, Puella Magi Madoka Magica eli Mahou shoujo Madoka Magika. Ainakin ensimmäisen pokkarin perusteella se seuraa animen kulkua varsin tarkasti.
Kaksi spinoff-sarjaa Puella Magi Kazumi Magica: The Innocent Malice ja Puella Magi Oriko Magica ovat minulla vielä näkemättä. Voi vain toivoa, että animesta poikkeavat aiheet tuovat niihin hieman enemmän potkua.
Puella Magi Madoka Magica -mangan on käsikirjoittanut Magica Quartet ja kuvittanut Hanokage. Kazumi-sarjan käsikirjoittaja on Masaki Hiramatsu ja kuvittaja Takashi Tensugi. Oriko-sarjan käsikirjoittaja on Magica Quartet ja kuvittaja Kuroe Mura.
TALVIKAUDELLA tammikuusta huhtikuuhun pyörinyt anime Madoka Magika oli yksi viime vuosien onnistuneimmista japanilaisista televisiosarjoista. Sarjan tuotti Shaft ja ohjasi Akiyuki Shinbo.
Tarinassa Kyubey on maan ulkopuolinen otus, joka kerää energiaa pestaamalla taikatyttöjä. Tytöissä kun tuota energiaa riittää. Kyubey solmii sopimuksia: tytön yksi hartain toive toteutuu, ja vastineeksi tyttö joutuu taistelemaan lopun elämäänsä noitia vastaan.
Noista aineksista Shinbo työryhmineen kehräsi erittäin mainion kokonaisuuden, josta ei puuttunut yllätyksiäkään.
Muusi esitteli blogissaan animen ykkösjakson vahvoja puolia jo tammikuussa, ja Jinx on seurannut sarjaa tiiviisti. Ei siis animesta sen enempää.

Madoka Magica käyttää sekä shoujon...
JOTTA animen mangasovitus puolustaisi paikkaansa mangana, sen pitäisi pystyä tarjoamaan jotain alkuperäisen animen lisäksi. Pelkkään rahastukseen riittäisi suoraan televisiosarjan ruuduista koottu cinemanga.
Madoka Magica -manga kertoo animen juonirungon ihan asiallisesti. Animen parhaita puolia mustavalkoinen ja liikkumaton sarjakuva ei tietenkään pysty tarjoamaan. Kun mangassa ei oikein ole mitään uuttakaan, lopputulos on pannukakku.
Ei voi sanoa, että mangassa ei olisi mitään yritystä. Lajityypeistä poikkeavuutta on haettu sekoittamalla poikien shounenin ja tyttöjen shoujon tehokeinoja. Se ei kuitenkaan enää ole kovin uutta.
Sarja on tarkoitettu aikuiselle yleisölle, minkä jo furiganojen puuttuminen japaninkielisistä teksteistä paljastaa. Myös osa sivuista on puhdasta nuorten miesten seineniä.
Mutta animessa loistavat noidat ja noitien apuhenget näyttävät sarjakuvassa lähinnä hupsuilta. Kukkia ja perhosia, pah. Mangassa taikatytöt ovat tavallisia taikatyttöjä, ja jopa heidän muuntumisensa hukkuu hälinään.
Olisi nyt edes lisätty yksi uusi vitsi, tai käytetty chibihahmoja luomaan sivujuonteita, tai jotain. Mutta kun ei. Madoka Magica on tasalaatuista teollisesti tuotettua mangaa, ei yhtään enempää. Ainakaan minulle se ei riitä.
RAHASTUSPUOLELLA tosin pannukakkukin näyttää toimivan aika hyvin. Kazumi Magican ykkösosa on tällä hetkellä neljäntenä Japanin Amazonin sadan myydyimmän mangan listalla. Oriko Magican ykkösosa on seitsemäntenä ja kakkososa kahdeksantena.
Madoka Magican kolmospokkari on valunut jo yhdenneksitoista – roikuttuaan lähellä listan kärkeä yli kolme kuukautta. Myös Madokan ykkönen ja kakkonen mahtuvat edelleen sadan myydyimmän mangan listalle.
Magica Quartethan on sarjan tuotantokomitea, joten jos se on merkitty ”käsikirjoittajaksi” se kertoo vain siitä että sovituksesta mangamuotoon vastaa piirtäjä itse. (Tai ehkä enemmänkin siitä, että sovitus on sen verran suora että piirtäjän panosta käsikirjoitukselle ei ole katsottu riittävän merkittäväksi että se kannattaisi merkitä kanteen.)
Millainenhan sarja tuo Kazumi Magica sitten on? Hmm.
Luinkohan yhden vai kaksi lukua Kazumia ilman, että huomasin mitään yhteyttä Madokaan. Täytynee tsekkailla eteenpäinkin.