Laiva on lastattu

Sekien  Toriyama

Sekien Toriyaman puupainokuva aarrelaivasta ja seitsemästä hyvän onnen jumalasta unten mailla.

AARRELAIVA on yksi rakastetuimmista japanilaisista uskonnollisista kuva-aiheista.

Aarrelaivalla (宝船, takarabune) purjehtivat seitsemän hyvän onnen jumalaa. Laivan lasti kelpaisi monelle nykypäivänäkin. Laiva on myös mainio esimerkki japanilaisen uskonnollisuuden moninaisuudesta.

Takarabunen kuormassa ovat muun muassa ehtymätön kukkaro, pahoilta hengiltä suojaava olkitakki, jumalten varastohuoneen avain, näkymättömyyshattu ja Daikokun kultarahoja roiskuttava vasara. Tietenkin mukana on myös hienoja kankaita, kultaa ja jalokiviä, lahjoja lapsille sekä riisiä niin paljon että sitä riittää rotillekin.

Hyvää onnea tuottavia aarrelaivan kuvia on ilmeisesti annettu uudenvuodenlahjoina Muromachi-kaudelta (1300-1500-luku) alkaen. Kiertävät kauppiaat myivät niitä Japanissa 1800-luvun lopulle asti.

Edo-kaudella (1603–1868) tavoiteltiin onnekkaita unia sijoittamalla aarrelaivan kuva tyynyn alle uuden vuoden toisena yönä. Luonnollisesti kuvia tehdään ja myydään nykyäänkin.

AARRELAIVASSA seilaavista seitsemästä hyvän onnen jumalasta (shichi fukujin) vain yksi on alkuaan japanilainen. Hän on kalastajien ja kauppiaiden suojelusjumala Ebisu. Kuusi muuta ovat taustoiltaan intialaisia ja kiinalaisia.

Laivassa on siis mukana shintolaisuutta, taolaisuutta, kungfutselaisuutta ja buddhalaisuutta – ihan niin kuin japanilaisten elämässä muutenkin. Se ei ehkä istu hyvin minkään uskontokunnan virallisiin oppeihin, mutta ihmisille se käy mainiosti. Etenkin kauppiaille, joiden etuja aarrelaivan väki on aikanaan asettunut puolustamaan.

Sekien  Toriyama

Mahakas ja iloluontoinen Hotei.

LUULTAVASTI rakkain aarrelaivan jumalista on isomahaisen buddhalaisen munkin hahmossa esiintyvä Hotei. Hän jakaa kangassäkistään lahjoja lapsille. Paitsi mahastaan, tyytyväisyyden ja anteliaisuuden jumaluus Hotei tunnetaan suurista korvista ja ainaisesta iloisuudesta.

Sekien  Toriyama

Kaiken virtaavan jumalatar Benten.

BENTEN eli Benzaiten on onnen jumalista ainoa nainen. Hän on veden ja musiikin jumalatar, joka lähes aina soittaa biwaa. Benzaiten on viihdetaiteilijoiden suojelija, lahjakkuuden ja kaunopuheisuuden haltija, mutta myös rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatar. Benzaiten yhdistetään hindulaiseen Saraswati-jumalattareen.

Sekien  Toriyama

Bishamon suojelee erityisesti sodan aikana.

KIINALAISEEN sotisopaan sonnustaunut Bishamon eli Bishamonten on buddhalaisen lain suojelija, joka varjelee ihmisiä huonolta onnelta. Usein hänellä on mukanaan pieni pagodi, jossa säilytetään buddhalaisia pyhiä tekstejä. Bishamon pitää ihmisistä huolta erityisesti sodan aikana. Intiassa Bishamon tunnetaan nimellä Vaisravana.

Sekien  Toriyama

Daikoku ja Ebisu viihtyvät yhdessä.

SUURET riisisäkit kuuluvat Daikokun matkavarusteisiin. Niissä riittää niin runsaasti riisiä, että myös laivan hiiret ja rotat saavat syödä kylläkseen. Puisella taikavasarallaan hilpeä Daikoku sirottelee kultarahoja ympärilleen. Daikoku on kaupan, maanviljelyksen ja kotien suojelija, ja hänellä on päässään kauppiaan lakki. Daikoku vastaa intialaista Shivaa.

Daikokun seurassa viihtyvä Ebisu on shintolaista alkuperää. Hän varjelee etenkin kalastusta ja lasten terveyttä. Erilaisesta taustasta huolimatta hänet ajatellaan usein Daikokun pojaksi.

Kuuro (tai kuuroa näyttelevä) Ebisu kuuluu niihin jumaliin (rusugami), jotka jäävät huolehtimaan maailmasta sillä aikaa kun muut jumalat kokoontuvat Okuninushin palatsiin joka syksy. Ebisu kantaa mukanaan onkea ja maukasta kalaa, mutta kuuroutensa takia hän ei aina vastaa ihmisten rukouksiin.

Sekien  Toriyama

Fukurokuju on viisas, mutta myös eroottinen.

FUKUROKUJUN eli Fukurokujinin valtava kalju pää kertoo älystä. Hän on viisauden ja pitkäikäisyyden jumala, mutta hän hallinnoi myös lihallisia iloja. Fukurokujun seurassa nähdään usein kilpikonna, kurki tai kauris, jotka kaikki yhdistetään hyvään ja pitkään elämään. On mahdollista, että Fukurokuju on aikanaan muotounut kolmesta kiinalaisesta hyvän onnen jumalasta, jotka tunnetaan nimellä Fu Lu Shou.

Sekien  Toriyama

Jurojin tietää ikuisen elämän salaisuuden, mutta hän ei välttämättä kerro sitä.

PITKÄIKÄISYYDEN jumala Jurojin sekoitetaan usein Fukurokujuun. He esiintyvät usein yhdessä, ja kilpikonna, kurki ja kauris kuuluvat molempien seuraan. Jurojinin sauvaan on sidottu käärö, jossa paljastetaan ikuisen elämän salaisuus. Jurojin on oppinut ja aina vakava vanhus.

ARTIKKELIN kuvat ovat yksityiskohtia Sekien Toriyaman (1712-1788) puupainotöistä 1700-luvun loppupuolelta. Toriyama julkaisi vuosina 1776-1784 neljä sarjaa kuvia, joissa hän pyrki luetteloimaan kaikki japanilaiset youkai-hahmot. Kuvat tunnetaan nimellä Hyakki yakou (”Sadan demonin yökulkue”). Joukossa on kolme kahden kuvan paria takarabunesta.

Mainokset
Kategoria(t): Japanin kulttuuri, Japanin taide, Japanin uskonnot Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s