Pitkänenä moikkaa

Tezuka Prod.

Spider eli Supaidaa

OTETAAN tähän taas yksi Osamu Tezukan (1928-1989) toistuvista gageista. Spider (Supaidaa) on pitkänenäinen pikku-ukko, joka putkahtelee monissa Tezukan animaatioissa ja sarjakuvissa tyhjästä, ilman mitään yhteyttä tarinaan.

Useimmiten Spider käy sanomassa ”Omukae de gonsu”. Joskus hän heittää perään jonkin pienen huudahduksen kuten ”Mugyuu” tai ”Haa”.

Spiderin toistuva fraasi on Tezukan mangojen englanninkielisissä käännöksissä muodossa “Here ta meet ya”, ja suomeksi se on suunnilleen ”Täällä moikkaamassa”. Joskus nenäukkoja on jopa kokonainen lauma.

Pikku-ukon toimi on samankaltainen kuin paikatun kurpitsan näköisen Hyoutan-tsugin. Koomisella välihuudollaan se laukaisee jännittäviä tilanteita. Tietääkseni Tezuka ei koskaan selittänyt Spider-hahmon taustoja.

Muusikko Haruomi ”Harry” Hosonon kappaleen Omukae de gonsu voi kuunnella täältä. Kappale on vuonna 1998 julkaistulla kokoomalevyllä Atom Kids – A Tribute to O.T. Levylle on koottu kuudentoista taiteilijan tai yhtyeen esityksiä Osamu Tezukan kunniaksi; muun muassa Sean Lennonin esittämä Astro Boyn teemasävelmä.

Tezuka Prod.

Astro Boy-mangan (Tetsuwan Atomu, 1952-1968) yhdessä jaksossa Spider esittelee mangan henkilöitä, muun muassa kollegansa Hyoutan-tsugin.

Tezuka Prod.

Jetter Mars (Jettaa Marusu, 1977) -animessa Spider (ryhmäkuvassa vasemmalla alhaalla) hoiti uskollisesti tehtäväänsä. Samassa ”köyhän miehen Astro Boyssa” Hyoutan-tsugi huolehti raivokohtauksista.

Tezuka Prod.

Hi no torissa (”Tulilintu”, 1967-1988) vartijat muuttuvat hetkeksi pitkänenäukoiksi. Tällä kertaa he eivät toista vakiofraasiaan.

Tezuka Prod.

Etsiväpäällikkö Kenichin seikkailuissa (Ken1 tanteichou, 1954-1960) Spider tassuttelee yllättäen etsivätoimiston lattian poikki.

Tezuka Prod.

Fjodor Dostojevskin Rikokseen ja rangaistukseen perustuvassa mangassa Tsumi to batsu (1953) Spider tervehtii Raskolnikovia hyvin nenäkkäästi.

Tezuka Prod.

Suloisesta yksisarvisesta kertovassa mangassa Unico (Uniko, 1976) Spider-hahmoja marssii esiin kokonainen lauma.

Lisäys 17.9.2013:

Osamu Tezuka: Princess Knight

Spider osallistuu hyökkäykseen tyttöjen mangan klassikossa Princess Knight (Ribon no kishi, 1953/1963)

Osamu Tezuka: Princess Knight

Princess Knightissa Spider myös kommentoi noidan häälahjaa tyttärelleen Hecatelle.

Osamu Tezuka: Message to Adolf

Natsihistoriaa pohtivassa aika synkässä ja väkivaltaisessakin mangassa Message to Adolf (Adorufu ni tsugu, 1983-1985) Spider jahtaa polkupyörävarasta.

 

Mainokset
Kategoria(t): Osamu Tezuka Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s