Yakuzan tytär, hillitysti

Tendo - Wilson - Morikawa: Yakuza Moon

Shoko Tendo & Sean Michael Wilson & Michiru Morikawa: Yakuza Moon

SARJAKUVA Yakuza Moon on karmea tarina, jota pehmentää toteava, lähes lakoninen kerrontatapa. Minä-muodossa kerrotun gangsterin tyttären elämäkerran koko kauheus avautuu vain tarkkaavaisella lukemisella.

Yakuza Moon on sarjakuvaa mangan lavealla rajavyöhykkeellä. Se perustuu japanilaisen Shoko Tendon kirjaan Yakuza Moon – ihan tarkkaan ottaen kirjan englanninkieliseen käännökseen, jonka on tehnyt Louise Heal.

Sen kuvat on tehnyt japanilainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Michiru Morikawa, jonka ihastus Maija Poppaseen sai muuttamaan välillä neljäksi vuodeksi Englantiin. Käsikirjoittaja on Skotlannissa syntynyt ja kasvanut Sean Michael Wilson, joka asuu ja työskentelee nykyisin Japanissa.

Lukusuunta on länsimaalaisittain vasemmalta oikealla, ja sarjakuva on tehty suoraan englanniksi.

Sarjakuvaversiolla Yakuza Moonista on kaksi alaotsikkoa: The Manga Edition ja The True Story of a Gangster’s Daughter. Teos ilmestyi keväällä Kodansha Internationalin kustantamana.

Tendo - Wilson - Morikawa: Yakuza Moon

Shoko Tendo ajautuu suhteisiin isänsä tapaisten miesten kanssa.

YAKUZA Moon kertoo Shoko Tendon elämän varhaisimmasta muistetusta lapsuudesta kolmikymppiseksi aikuiseksi naiseksi. Viimeinen porras aikuistumisen tiellä on isän kuolema, joka pakottaa Shokon arvioimaan uudelleen suhdettaan isäänsä.

Yakuzan tyttären lapsuus oli vaurasta mutta väkivaltaista. Isä oli hyvä mies selvin päin, mutta humalassa hän muuttui raivoavaksi hirviöksi. Äiti oli loputtoman kiltti ja sieti kaiken. Hullunmyllyn keskellä tytär joutui esittämään aikuisempaa kuin mitä hän oli.

Kun isä joutui vankilaan, myös koulussa saatiin tietää gangsteritaustasta, eikä kiusaamiselle enää tullut loppua. Isän joukkoihin kuuluvan miehen raiskausyritys haavoittaa pienen tytön mielen ja rampauttaa hänen kaikki tulevat suhteensa miehiin.

Kahdentoista vanhana Shokosta tuli yanki eli jenkki. Se tarkoitti tuon ajan Japanissa viinan ja huumeiden kanssa sekoilevien nuorisojengien jäsentä. Shoko ajautui yhä syvemmälle huumekierteeseen ja lukuisiin suhteisiin miesten kanssa. Yhteistä Shokon miessuhteille oli, että miehet olivat hyviä ja pahoja hyvin samaan tapaan kuin Shokon isä.

Kun isä sitten sairastuu ja menettää asemansa rikollisuuden maailmassa, perhe ajautuu köyhyyteen. Äitikin joutuu ryhtymään rankkaan ruumiilliseen työhön lemmenhotellien siivoojana. Kaiken avun hakemista estää isän tiukka kunniakäsitys.

Hämmentävintä tarinassa on se, että Shoko onnistuu kerran toisensa jälkeen pinnistämään takaisin ”normaalin” elämän puolelle; menemään töihin ja perustamaan ainakin jonkinlaisia parisuhteita.

Tendo - Wilson - Morikawa: Yakuza Moon

Yakuza Moon ei herkuttele väkivallalla.

YAKUZA Moon on hyvin tiivistä sarjakuvaa. Sean Michael Wilson käyttää koko yakuzan tyttären tarinan kertomiseen noin 180 sarjakuvasivua. Japanilainen mangaka olisi kertonut saman tarinan ehkä tuhannella, ehkä kahdella tuhannella sivulla.

Wilsonin edellinen japanilaiseen teokseen perustuva sarjakuva oli Hagakure – The Code of the Samurai. Sen pohjana oli 1700-luvulla kirjoitettu maineikas samuraiopas. Myös siinä Wilson teki hyvin tiukkaa sarjakuvaa, kertoen kokonaisia samuraitaidon oppitunteja vain sivulla tai parilla.

Tiiviys ei ole vika. Se vaatii kuitenkin lukijalta toisenlaista otetta kuin tyypillisen mangan – varsinkin shounenin – lukeminen.

Wilson ja Morikawa eivät pysähdy näyttämään väkivaltaisia kohtauksia pitkillä ja vauhdikkailla kuvasarjoilla, jotka ovat monelle mangalle tyypillisiä. Usein ne ohitetaan vain lyhyellä toteamuksella tekstissä.

Rauhoittavia välikuvia ei esiinny, mutta tekijät eivät liioin korosta kerrontaansa vauhtiviivoilla, suurilla äänitehosteilla tai kulmikkailla ruudutuksilla. Huolimatta julmasta tarinasta kuvat ovat seesteisiä.

Oikeastaan olisi hyvin mielenkiintoista nähdä, mitä hyvä japanilainen käsikirjoittaja saisi irti Yakuza Moonista. Tehtävään voisi sopia esimerkiksi Naoki Urasawa.

SISÄLTÄMÄNSÄ seksin ja väkivallan vuoksi tämä sarjakuva on syytä rajoittaa vain yli 16-vuotiaille.

Mainokset
Kategoria(t): elämäkertamanga Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.