Otakukulttuuria matkailijoille

JAPANIN valtion matkailuorganisaatio JNTO on julkaissut opaskartan Japan Anime Map japanilaiseen populaarikulttuuriin liittyvän turismin tueksi.

Englanninkielinen kartta vaikuttaa jämerästi kahtia jakaantuneelta: Se yrittää palvella sekä otakukulttuurista pöllämystynyttä tavallista turistia että animen ja mangan ”pyhiä paikkoja” etsivää alan harrastajaa.

Karttaa jaetaan paperille painettunakin, mutta helpoimmin sen saa ladattua kahtena pdf-tiedostona tältä sivustolta.

Kartta ei yksinään riitä opastamaan perille, koska se ei esimerkiksi sisällä tarkkoja reittikuvauksia. Tässä auttavat kuitenkin jokaisesta kartan kohteesta annetut verkkolinkit.

JNTO

Osa "pyhiä paikkoja" esittelevästä kartasta.

VAIKKA kartta on kokonaisuudessaan vain yhden sanomalehden sivun kokoinen, sen anti on yllättävän monipuolinen.

”Japanilaiset manga, anime ja pelit ovat kehittyneet monin tavoin ja tulleet ylpeäksi osaksi japanilaista kulttuuria,” todetaan johdannoksi. ”Sana ’otaku’ on nyt maailmanlaajuinen ilmiö, jota ihmiset kaikkialla maailmassa ymmärtävät.”

Aivan alusta ei aleta, sillä mangaa ja animea itsessään ei selitetä. Sen sijaan kartta alkaa lyhyellä johdatuksella otakukulttuuriin, cosplayhin ja figuureihin. Sitten esitellään keskeisimmät ostospaikat eri puolilla Japania.

Seuraavaksi kuvataan muutamia vuosittain toistuvia tapahtumia, kuten Comic Market ja World Cosplay Summit. Mielenkiintoista on, että Tokyo International Anime Fair ei ole listalla.

Animefanien Japanissa vieraileville sukulaisille tarjotaan vihjeitä siitä, mitä animeaiheisia ihanuuksia kannattaa ostaa tuliaisiksi.

KARTAN kakkospuoli on omistettu pääasiassa ”pyhille paikoille” – manga- ja animesarjojen japanilaisille todellisille tapahtumapaikoille. Valikoima on klassikko- ja ”uusklasikko”-keskeinen: vinkkejä tarjotaan muun muassa Haruhi Suzumiyan, Lucky Starin, Neon Genesis Evangelionin, True Tearsin, Henkien kätkemän, Hello Kittyn ja Summer Warsin ystäville.

Kaipa hyödyllisiä ovat myös käyttäytymisohjeet pyhillä paikoilla: Älä loukkaa paikallisten ihmisten yksityisyyttä. Älä roskaa tai piirrä graffiteja. Vältä äärimmäisiä cosplay-asuja, jotka saattavat loukata ihmisiä. Älä vaihda vaatteita kaupoissa tai yleisissä vessoissa. Ja niin edelleen.

JNTO

Osa kartasta: otaku-kulttuurin esittelyä.

MINULLE henkilökohtaisesti kiinnostavimmat kohteet on listattu pienellä kartan takapuolen vasemmassa alanurkassa: Kioton kansainvälinen mangamuseo, Osamu Tezukan mangamuseo Takarazukassa ja Shigeru Mizukin museo Sakaiminatossa.

Ghibli-museo Mitakassa on sentään saanut muutaman rivin mittaisen esittelyn. Lisäksi kiinnostavien kohteiden esittelyissä on mukana Edo-Tokion arkkitehtuurin ulkoilmamuseo, jonka rakennuksia Hayao Miyazaki on tiettävästi käyttänyt malleina elokuvaansa Henkien kätkemä.

Tokion ja Saitaman rajamailla sijaitsevien Sayaman kukkuloiden Totoron metsä ei ole yltänyt mukaan animen ja mangan kartalle. En käsitä miksi.

Kunhan joskus saan järjestettyä itselleni matkan Japaniin, nuo ainakin ovat pakollisten kohteiden listalla.

(Lähde: Anime News Network)

Kategoria(t): anime, Japanin kulttuuri, mangan tutkimus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.