Vieraita lännestä 2

OSAMU Tezukan hilpeä lännentarina Saboten-kun vuodelta 1953 on kuin luotu näyttämään viittauksia amerikkalaisiin lännensarjoihin ja muuhun populaarikulttuuriin. Tezukahan käytti mangassa tilaisuutta täysin rinnoin hyväkseen.

Villissä lännessä maitobaaria pitävän Saboten-kunin seikkailut ovat kaikin puolin länkkäreistä tuttuja. Tarinassa soditaan intiaanien kanssa, ryöstetään junia, ammuskellaan kapakoissa ja käydään kaksintaisteluja tuimasilmäisten roistojen kanssa.

Tezuka tunsi länkkäreitä paljon paremmin kuin minä, joten monta viittausta on minulta varmasti jäänyt huomaamattakin. Tässä kuitenkin niitä jotka ovat osuneet silmään.

Tämä postaus on oikeastaan jatkoa kuukauden takaiselle kuvakavalkadille Vieraita lännestä.

Tezuka Production

Jo mangan avausruutu vilisee läntisiä nimiä: James Dean, Jack Palance, Jett Rink, Radd (=Alan Ladd), Shane, Richard Widmark.

Tezuka Production

Saboten-kunin postivaunuyhtiön näyttää omistavan muuan John Ford.

Tezuka Production

Yksi tarinan roistoista on Tezukan vakionäyttelijöihin kuuluva Acetylene Lamp, joka on saanut asunsa B-länkkäreissä paljon näytelleeltä Tom Tylerilta. Roisto yrittää lopettaa mangan kesken, mutta Tezuka käy henkilökohtaisesti nuhtelemassa häntä.

Tezuka Production

Bob Hope ottaa Saboten-kunia kiinni kraivelista.

Tezuka Production

Saboten-kunin kanssa kaksintaisteluun päätyvän Hekku-Benin yhdennäköisyys nuoren John Waynen kanssa ei sekään liene sattumaa.

Tezuka Production

Intiaanit laulavat Havaijin "kansallislaulua" Aloha Oe sytytellessään roviota vankien alle.

Tezuka Production

Kuten jo aiemmassa postauksessa mainitsin, yhtenä Saboten-kunin roistoista vierailee myös näyttelijä Ernest Borgnine, tosin salanimellä Arnest Bognine.

Tezuka Production

Toinen jo aiemminkin mainittu vierailija on Mamma Rudolph Dirksin ja Harold H. Knerrin sarjakuvasta The Katzenjammer Kids (Kissalan Pojat). Saboten-kunissa hän on sankarin kasvattiäiti.

Tezuka Production

Otetaan tähän joukon jatkoksi yksi harvinainen vierailija ihan toiselta suunnalta ja toisesta sarjassa. Tezukan sarjassa Hi no tori ("Tulilintu") pistäytyy nimittäin Nezumi-otoko ("Rottamies"), joka on peräisin Shigeru Mizukin Gegege no Kitarou -tarinoista.

Mainokset
Kategoria(t): Osamu Tezuka Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s