Nuorakeramiikasta animeen

Veli Holopainen

The British Museum

HIEMAN piilossa Lontoon British Museumin viidennen kerroksen yhdessä kulmassa on ”pieni” Japani-aiheinen näyttely. Se kattaa Japanin historian yli 15 000 vuoden takaisesta nuorakeramiikasta nykyajan animeen.


”Vain” neljän salin kokoinen näyttely Japan from Prehistory to the Present on pystytetty vuonna 1990 Mitsubishin ja lukuisien muiden japanilaisten yritysten tuella.

Esittely alkaa Jomon-kaudella (noin 13 500 eaa alkaen) käsin tehdyistä saviastioista, joissa Japanin silloiset asukkaat keittelivät historian ensimmäisiä keittoja. Koko aikakausi on saanut nimensä astioiden nuorakuvioinnista.

Veli Holopainen

Pronssikelloja Yayoi-kaudelta British Museumin kokoelmista.

SIITÄ edetään Yayoi-kaudelle noin vuoteen 500 eaa, jolloin riisi ja metallit tulivat Koreasta Japaniin. Eurooppaan pronssi tuli ennen rautaa, mutta japanilaiset oppivat ensin käsittelemään rautaa. Pronssia alettiin valaa vasta sen jälkeen.

Kofun-kauden hautalöytöjen jälkeen jatketaan buddhalaisuuden saapumiseen Japaniin 500-luvulla.

Rikkaan buddhalaisen esineistön jälkeen kuitataan muutama vuosisata aika vähällä, kunnes tullaan Edo-kaudelle ja eurooppalaisten ja japanilaisten vuorovaikutukseen 1500-luvulta alkaen.

Samurain sotisopa miekkoineen saa asiaankuuluvan huomion. Paljon kiinnostavampaa on kuitenkin alhaisen mutta vauraan kauppiasluokan esineistö.

Edokauden puupainotekniikalla tehtyjä kirjakaunottaria on lukuisia, samoin seinämaalauksia ja muita taideteoksia. Enimmäkseen muualta malleja ottaneiden japanilaisten harvinaisena omana keksintönä esitellään kokoontaitettava viuhka.
Meiji-keisariperheen esittelyn jälkeen näyttely päättyy poimintoihin nykytaiteesta ja perinteisiä käsityötaitoja säilyttävien nykymestareiden töistä.

Hayao Miyazaki

Tuulen laakson Naushikaa on museokelpoinen anime.

ESIMERKIKSI mangasta maailmankuuluun museoon on kelpuutettu Ryoko Yamagishin rauhanaatetta edistävä sarjakuva Phaeton vuodelta 1988.

Esittelytekstin mukaan manga tarkoittaa ”villiintyneitä kuvia”. Vuodesta 1945 alkaen strippisarjakuvasta, Walt Disneyn tyylistä ja rikkaasta japanilaisesta perinteestä on muotoutunut nykyaikainen tapa kertoa tarinoita kuvalla ja tekstillä, esittely toteaa.

Animea edustaa yksi alkuperäinen selluloidikalvo (seruga) Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Tuulen laakson Naushikaa vuodelta 1984. Se on ”scifi-seikkailu, jossa on inhimillisiä ja ympäristöön liittyviä teemoja”.

Kannattaa käydä, jos Japani kiinnostaa ja Lontoossa jää muutama tunti vapaata aikaa. (Mutta kovin monta British Museumin osastoa ei kannata ottaa kerralla. Museo on ISO.)

Veli Holopainen

Sarjakuvakauppa Gosh!

PS. Miltei suoraan British Museumia vastapäätä Great Russell Streetin varrella on sarjakuvakauppa Gosh! Kaupan mangat ovat (hyvin) kapeiden portaiden takana kellarissa.
Mangaa on vähemmän kuin kotimaisissa Fantasiapeleissä, kohtuullisesti kuitenkin. Muun englanninkielisen sarjakuvan valikoima on mainio – mukana myös jonkin verran pienlehtiä.

Mainokset
Kategoria(t): Japanin historia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Nuorakeramiikasta animeen

  1. Afureko sanoo:

    En käynyt museossa mutta Gosh!issa kyllä kun viime kesän asuin Lontoossa. Mangan- ja muun krääsännälkää tyydytti kuitenkin paremmin West Endin ja Covent Gardenin kulmassa sijaitseva Forbidden Planet, joka olikin melkein ainoa paikka koko kaupungissa, missä tunsin olevani omieni parissa 😀

    Myy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s