Muuan omituinen raidetykki

Kazuma Kamachi & Motoi Fuyukawa

Kazuma Kamachi & Motoi Fuyukawa: A Certain Scientific Railgun

TÄTÄ mangaa ei olisi pitänyt julkaista englanniksi. Ainakin sen emotarina (tai edes emotarinaa noudatteleva manga) olisi pitänyt julkaista ensin, ja vasta sitten siirtyä vähäiseen sivujuonteeseen. Luultavasti kustannuspoliittisista syistä homma ei mennyt ihan putkeen.

Manga A Certain Scientific Railgun (Toaru kagaku no reerugan) on sivutarina Kazuma Kamachin kirjoittamaan kevytromaanisarjaan Toaru majutsu no indekkusu (”Muuan taikaindeksi”). Koska en ole lukenut alkuperäisiä romaaneja, manga oli minulle lähes täysin järjetöntä sörsseliä. Tiettävästi Toaru majutsu no indekkusun lukeneet saavat siitä tolkkua, jopa iloa.

Seven Seas julkaisi mangan ensimmäisen pokkarin englanniksi kesäkuun lopussa. Japanissa manga alkoi vuonna 2007 ja jatkuu edelleen. Mitään tietoa ei ole kevytromaanisarjan tai siihen suoraan perustuvan, kevytromaanien kanssa samannimisen mangasarjan kääntämisestä.

A Certain Scientific Railgun ilmestyy Japanissa ASCII Media Woksin lehdessä Dengeki Daioh. Seven Seas oli käännökselle todennäköinen julkaisija, sillä se on aiemmin kääntänyt Dengekistä muun muassa Toradoraa ja Venus Versus Virusta.

Emotarinaa noudatteleva manga Toaru majutsu no indekkusu puolestaan ilmestyy Japanissa Square Enixin lehdessä Gekkan Shounen Gangan. Square Enixin mangoja on lisensoinut englanniksi pääasiassa Yen Press. On siis aika todennäköistä, että tämä manga ei ollut Seven Seasin ulottuvilla. Miksi sitten kuitenkin päädyttiin sivutarinan julkaisemiseen, se on ainakin minulle arvoitus.

Kazuma Kamachi & Motoi Fuyukawa

Mikoto Misaka on sähköinen tyttö.

NO JOO, tapahtuu siis Tokiwadain keskikoulussa Academy Cityn kaupungissa, Tokiossa. Kahdeksankymmentä prosenttia Academy Cityn asukkaista on opiskelijoita, joiden opintojen keskeinen osa on nuorissa piilevien psyykkisten kykyjen kehittäminen ja voimistaminen.

Psyykkisiä voimia on hyvin monenlaisia, mutta kaikkia mitataan asteikolla nollasta viiteen. Kaupungin 2,3 miljoonasta asukkaasta vain seitsemän on yltänyt tasolle viisi.

Yksi näistä seitsemästä on tuittupäinen tyttö Mikoto Misaka. Hänen psyykkinen ”lahjansa” on kyky tuottaa ympäristöön valtaisia sähköjännitteitä. Niinpä hän pystyy toimimaan raidetykkinä: hän voi sähkövirran avulla ampua pelimerkkejä (sic!) valtavilla nopeuksilla. Tulistuessaan hän myös pystyy kärventämään kaiken ympäriltään.

Mikoto on jatkuvasti sotajalalla hieman vanhemman pojan Touma Kamijoun kanssa. Touman hieman epämääräinen kyky on torjua Mikoton sähköiset hyökkäykset. Ainakaan tämän mangan ensimmäisessä pokkarissa ei ilmene, miksi Mikoto haluaa jatkuvasti kukistaa Touman. Ehkä se ilmenee jossain muualla.

Jostakin syystä Mikoto haluaa tehdä akatemian nuorista koostuvan poliisijoukon töitä, vaikka hän ei kuulu itse tähän joukkoon. Niinpä hän kiertelee usein kaupungilla etsimässä hankaluuksia. Oikeasti poliisijoukkoon kuuluu Mikoton huonetoveri Shirai Kuroko, jonka psyykkinen kyky on teleportaatio.

Aivan uuden tason hankaluuksia on luvassa, kun kaupungissa alkaa kiertää huhu lääkkeestä, level upperista, jolla omaa psyykkisten voimien tasoaan voi nostaa vaivattomasti. Sitä käyttävät kaikenmoiset hulttiot ja rosmot. Level upperilla on kuitenkin hinta: ennen pitkää se vaivuttaa käyttäjänsä parantumattomaan koomaan.

Kazuma Kamachi & Motoi Fuyukawa

Mikoton ja Touman suhde selkenee ehkä jossakin muualla.

KAZUMA Kamachin käsikirjoittama ja Motoi Fuyukawan kuvittama A Certain Scientific Railgun on enemmän sarja irrallisia kohtauksia kuin yhtenäinen tarina: Tyttöjä jäätelökioskilla. Tyttöjä vaatekaupassa. Mikoto ostamassa söpöä pyjamaa. Mikoto etsimässä tappelua. Mikoto kärventämässä katujengiä.

Mangan fanservice rakentuu samanlaisina toistuvista gageista, joita koko tuoteperheen tuntevat ehkä osaavat odottaa. Ulkopuolelta ensi kertaa tulevalle lukijalle ne ovat aika typeriä.

Voi vielä pikkuisen huvittaa, kun Kuroko ensimmäisen kerran käyttää teleportaatiokykyään päästäkseen tarraamaan toisten tyttöjen tisseihin takaapäin. Toisella kertaa se alkaa hävettää mangan tekijöiden puolesta.

Touman pakoonjuoksu hänen hankkiuduttuaan hankaluuksiin ”auttamalla” toisia on hauskaa kerran; mutta ei kahta eikä kolmea. Koulukaverin hameen jatkuva ylösvetäminen ei jaksa naurattaa edes yhtä kertaa.

Juonellisia aineksia A Certain Scientific Railgun sisältää hyvinkin. Psyykkisiä voimia kehittävä koulu on ehkä aika kulunut aihe, mutta vielä käyttökelpoinen. Oppilaiden elämästä, katujengeistä, pommimiehistä ja salaperäisestä level upperista saisi kokoon hyvänkin juonen. Tämä tilaisuus jätetään kuitenkin käyttämättä.

Henkilöistä Mikoto on ainoa joka saa jonkinlaista persoonallisuutta. Voi olla, että tekijät ovat odottaneet muiden henkilöiden olevan lukijalle ennestään niin tuttuja, että heidät voidaan rauhassa jättää taustakohinaksi.

TOARU majutsu on Japanissa iso ja valtavan suosittu tuoteperhe, jonka emo siis on kevytromaanisarja. Tähän mennessä tuoteperheessä on ilmestynyt mainittujen kahden mangasarjan lisäksi myös kolme televisioanimesarjaa, yksi videoanimesarja, pari peliä ja muutamia irrallisia kevytromaaneja.

Osa tuoteperheestä on suunnattu ensisijaisesti pojille, osa aikuisille miehille. A Certain Scientific Railgun -mangan kohderyhmä jää minulle hieman epäselväksi. Toisaalta sen sisältö on sopivaa hieman yli kymmenvuotiaille tytöille ja ehkä pojillekin. Välillä tarina kuitenkin tuntuu tarkoiteltu aikuisille miehille, jotka haluavat tirkistellä tyttöjen elämää.

A Certain Scientific Railgunin julkaiseminen irrallaan englanniksi tekee luullakseni hallaa koko tuoteperheelle. Kun yleisölle jää käsitys, että manga on tyhjänpäiväinen ja sekava, se leimaa herkästi koko valikoiman – jos muita osia joskus käännetään.

Mainokset
Kategoria(t): seinen, shoujo, shounen, taikatyttö Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Muuan omituinen raidetykki

  1. Tounis sanoo:

    Koko julkasu selkeästi kyllä pelaa sillä, että animeversio on fansubien takia hiton suosittu lännessäkin. Emosarjahan on kirjana yli 20 osaa pitkä ja mangasta tulee varmasti vielä pidempi, joten on helpointa julkaista suoraan se, minkä fanit haluavat, eli Railgun.

    Silkkaa fanipalveluahan se on Misaka- (ja kuulemma Kuroko-)faneille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s