Vitsi, dokumentti, samuraitarina

Production IG

Musashi - The Dream of the Last Samurai

ENSINNÄKIN, verevää aikakausidraamaa hakevat älkööt vaivautuko. Mamoru Oshiin käsikirjoittama animaatioelokuva Musashi – The Dream of the Last Samurai on jotain ihan muuta. Se on aika erikoinen koominen animedokumentti maineikkaasta japanilaisesta soturista.

Production IG:n tuottama ja Mizuho Nishikubon ohjaama Musashi  – The Dream of the Last Samurai (Miyamoto Musashi: Souken ni haseru yume) valmistui vuonna 2009. Nyt Manga Entertainment on julkaissut siitä englanninkielisen dvd:n ja blue rayn.

Miyamoto Musashin (1584-1645) legenda on tuttu jokaiselle japanilaiselle. 1600-luvulla seikkaillut miekkamies on japanilaisille samaa kuin El Cid espanjalaisille tai Lajos Kossuth unkarilaisille.

Kansallissankariksi hänet kuitenkin korotettiin oikeastaan vasta 1900-luvun alussa, kun nöyrän ja rehellisen soturin tien (bushido) kulkijan hahmo oli kansakunnalle tarpeen. Paitsi sotataidon kehittäjänä, hänet tunnetaan kalligrafina ja maalarina.

Musashista on kirjoitettu lukuisia tarinoita ja tehty monia elokuvia. Tosiasioita hänen elämästään tiedetään kuitenkin aika vähän. Erityisesti tunnetuin ”elämäkerta”, Eiji Yoshikawan kirja Musashi, on paljolti fiktiivinen.

Production IG

Musashi tunnetaan kahden miekan taistelutekniikan kehittäjänä.

MAMORU Oshii kertoo Musashi-elokuvan lisäaineistona olevassa näin tehtiin -dokumentissa, että Musashin hahmo on kiehtonut häntä pitkään. Oshii sanoo myös olevansa tyytyväinen siihen, että ei ryhtynyt itse ohjaamaan tätä elokuvaa. Hän nimittäin aikoo vielä joskus ohjata oman näytelmäelokuvan Musashista.

Tämän Musashin ohjaustyö lankesi pitkän linjan animetyöläiselle ja Oshiin yhteistyökumppanille Mizuho Nishikubolle. Nishikubo on ollut mukana tekemässä muun muassa Oshiin molempia Ghost in the Shell -elokuvia, Sky Crawlersia ja lukuisia televisio- ja videosarjoja.

Käsikirjoittamallaan elokuvalla Oshii haluri riisua myytin kerrokset Musashin ympäriltä ja näyttää sankarin sellaisena ihmisenä kuin hän todella oli.

Niinpä elokuva ei ole samuraiseikkailu. Se on puolifiktiivinen animedokumentti, jossa fiktiivinen ”Miyamoto Musashi -ekspertti” Kiichi Inukai kertoo omaa näkemystään Musashista. Inukain kertomuksessa tuntuu vahvana Mamoru Oshiin näkemys.

Vaikka elokuvan taistelukohtaukset ovat tyylikkäitä, ja veri roiskuu, Inukain selostava chibihahmo riisuu elokuvan kaikesta vakavuudesta. Klovneria on viety niin pitkälle, että ainakin minua se häiritsee. Se myös vie elokuvan Musashi-käsityksen uskottavuutta.

Production IG

"Asiantuntija" Kiichi Inukai tekee elokuvasta paljolti klovneriaa.

MAMORU Oshii löysi Musashista kunnianhimoisen ja ”tieteellisen” mielen. Köyhistä oloista noussut isännätön samurai halusi ennen kaikkea olla suuri ja maineikas soturi.

Kaikkein eniten hän halusi johtaa suuria taisteluja hevosen selästä. Ratsastamisesta muodostui hänelle suorastaan pakkomielle.

Musashi tunnetaan parhaiten kahta miekkaa käyttävien samurain taistelutekniikoiden kehittäjänä. Koulukunnastaan hän käytti nimeä Ni-ten-ichi (”Kaksi taivasta yhdessä”). Tekniikan taustalla oli paitsi Musashin pitkä kokemus taisteluista, myös hänen vasenkätisyytensä.

Musashi kirjasi sodassa oppimaansa tekstikokoelmaksi, joka tunnetaan nimellä Go rin no sho (”Viiden renkaan kirja”). Se on enemmän joukko hajanaisia muistiinpanoja kuin ehjä bushidon oppikirja.

Tieteellinen mielenlaatu näkyy Musashin tavassa tarkastella ja analysoida taistelutilanteita. Se näkyy myös pienissä keksinnöissä, joita hän teki parantaakseen sotaratsun satulaa ja valjaita sekä samuraimiekan rakennetta.

Musashin henkilökuvan lisäksi Oshiin ja Nishikubon elokuva harhautuu esittelemään pitkästi ratsusotilaiden ja varsijousten historiaa. Minun mielestäni tämä osuus ei anna elokuvalle mitään merkittävää. Sen olisi voinut karsia pois.

Production IG

Elokuva yhdistelee animaatiota ja live-kuvaa...

MUSASHI-elokuva on tavallaan myös Mamoru Oshiin Kleopatra. Japanilaisen animaation historian ehkä tunnetuin kokeellinen työ on Osamu Tezukan eroottinen komedia Kleopatra (Kureopatora) vuodelta 1970. Se yhdisteli monenlaisia animaatiotekniikoita ja elävää kuvaa. Se myös muutti tyylilajiaan ja kerrontatekniikkaansa moneen kertaan elokuvan edetessä.

Samoin tekee Musashi, tosin sisältämättä hiukkaakaan seksiä. Valitettavasti se ei liioin sisällä mitään järin uutta. Se sekoittaa kolmiulotteista tietokoneanimaatiota ja (helpon näköistä) Pokémon-tyylistä vähin ruuduin koottua liikettä. Animaatio vaihtuu välillä live-elokuvaksi.

Niukkaeleisen tehokkaat ja veriset taistelukohtaukset vaihtuvat lasten iltapäiväpiirrettyihin ja pöljäilykomediaan. Välillä kuvat ovat kuin kohtauksia vanhoista tietokonepeleistä.

Musashin äänimaailma on aika erikoinen, mutta itse asiassa onnistunut. Ääniohjauksen on tehnyt Yota Tsuruoka. Takeharu Kunimoton esittämää perinteistä japanilaista kertomalaulua ja samisenin soittoa yhdistetään moderneihin kantrahtaviin ja rokkaaviin rytmeihin.

Taustalla soi välillä myös j-poppia ja länsimaista klassista musiikkia. Taistelujen äänet ovat linjassa vähäeleisen kuvakerronnan kanssa.

Production IG

... ja monenlaisia animaatiotyylejä.

ELOKUVAN tarkoitus on minulle lopulta epäselvä. Musashi – The Dream of the Last Samurai jää kuriositeetiksi, joka ei jätä kummoistakaan jälkeä sen enempää animen historiaan kuin Musashin legendaankaan.

Elokuva on liian verinen ja liian hajanainen, jotta se sopisi oppimateriaaliksi japanilaisille kouluille. Se keskittyy liikaa pelleilyyn ollakseen kovin vakavasti otettava dokumentti Musashista. Samalla se vaatii liikaa taustatietoja, jotta se toimisi johdatuksena aiheeseen länsimaiselle yleisölle.

Seikkailuelokuva se ei ole eikä sellaisena kanna. Musashin persoonastakaan ei muodostu niin selvää kuvaa kuin Oshii ilmeisesti olisi halunnut.

Englanninkielisen version markkinoijat vielä tekevät sen virheen, että he myyvät elokuvaa kronikkana Musashin elämästä Eiji Yoshikawan tyyliin. Sitä elokuva ei ole, ja tuloksena voi olla monta pettynyttä katsojaa.

Mainokset
Kategoria(t): anime, Japanin historia Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.