Lehmän henkäys

Hiromu Arakawa

Hiromu Arakawa: Silver Spoon

YUUKO Hachikenin elämä Yezon maatalouskorkeakoulun maitotalouden linjalla ei ala hyvin.

Ennen kuin hän huomaakaan, hän löytää itsensä harhailemasta keväisen Hokkaidon lumisessa maisemassa, karkulaisvasikan kanssa, kaukana kaikista ihmisistä. Kännykkä ei saa kenttää, ja karhujakin seudulla tavataan. Yksi palavasilmäinen sellainen taitaa juuri rynnätä hämärästä…

Hiromu Arakawa

Tutunoloinen liikunnanopettaja ilahduttanee Fullmetal Alchemistin lukijoita.

Hiromu Arakawan uusin manga Gin no saji – Silver Spoon on aiheeltaan aika kaukana tekijänsä suurmenestyksestä Fullmetal Alchemistista. Tarinan ainakin toistaiseksi ainoat taikavoimat perustuvat possujen suunnattomaan söpöyteen ja isojen hevosten kauhistuttavuuteen. Peltikuorisina löytyy vain lypsyrobotteja.

On siis enemmän kuin todennäköistä, että Fullmetal Alchemistin ystävistä Silver Spoon saa monta pettynyttä lukijaa. Kyseessä on kuitenkin ihan laadukas komedia, jonka aihe on aika raikas ja tarina toimii. Fullmetal Alchemist se ei ole, eikä sen ole tarkoituskaan olla.

Ainakin minä nautin Silver Spoonista. Huumori on pohjimmaltaan aika lailla normaalia korkeakoulukomediaa, mutta oikeat eläimet luovat virkistävällä tavalla uuden tapahtumaympäristön.

Voi myös olla, että oma lapsuustaustani suomalaisella pientilalla vaikuttaa asiaan. Hiromu Arakawan mangasta näkee nimittäin heti, että tekijä oikeasti tietää jotain maataloudesta.

Hiromu Arakawa

Yuuko, vasikka ja kevättalvinen Hokkaido.

YUUKO Hachiken on keskiluokkainen kaupunkilaispoika Sapporosta. Yllättäen hän lähtee opiskelemaan syrjäiseen maatalouskorkeakouluun. Kaikkine maineen koulu on Japanin suurin – pinta-alaltaan. Se on myös täynnä omituisia opettajia ja kummia oppilaita; kuten FMA:n lukijoille tutunoloinen liikunnanopettaja ja Buddhan näköinen ratsastuskerhon vetäjä. Eikä juuri mikään suju Yuukon suunnitelmien mukaan.

Asetelma muistuttaa jonkin verran Masayuki Ishikawan suosittua crazy-komediaa Moyashimon (Moyasimon – Tales of Agriculture, 2004- ). Sehän kertoo maatalouskorkeakoulussa opiskelevasta Tadayasu Sawakista, joka kykenee näkemään pieneliöt paljain silmin ja ymmärtämään niiden puhetta.

Moyashimon ja Silver Spoon keskittyvät molemmat opiskelijoiden ja opettajien koomisiin ominaisuuksiin. Sen lisäksi Moyashimon keskittyy enemmän bakteereihin ja elintarvikebiologiaan, Silver Spoon enemmän isoihin kotieläimiin kuten sikoihin, lehmiin ja hevosiin. Ei siis anneta yhtäläisyyksien häiritä.

Jos Moyashimonin menestys vaikutti Arakawan aihevalintaan, vaikutus ei liene ollut kovin suuri. Arakawa on nimittäin viettänyt lapsuutensa maitotilalla Hokkaidolla. Silmälasipäinen lehmä on jo pitkään ollut hänen alter egonsa sarjakuvissa.

Silver Spoon on ilmestynyt Japanissa Shonen Sunday -mangaviikkolehdessä huhtikuusta alkaen. Ensimmäiset kahdeksan lukua sisältävä pokkari julkaistiin pari viikkoa sitten. Siinä Yuukon opiskelu etenee melkein koko ensimmäisen kevätlukukauden verran.

Hiromu Arakawa

Hiromu Arakawa osoittautuu joissakin kuvissa mainioksi dramatisoijaksi.

SILVER Spoonin juoni ja huumori nousevat paljolti Yuukon tavoitteista. Yuukolla ei nimittäin ole niitä. Hän on kaupunkilaispoika, joka halusi lähinnä pois kotoaan. Lisäksi hän halusi kouluun jossa hänenkin lahjoillaan voisi mainittavasti raatamatta olla koulun paras.

Maatalouskorkeakoulussa useimmat muut oppilaat ovat maatilojen kasvatteja. He opiskelevat ottaakseen joskus haltuunsa perheensä sukutilan, tai perustaakseen juustolan, tai valmistuakseen eläinlääkäreiksi. He eivät ehkä ole hyviä matematiikassa, mutta heillä on korkeat tavoitteet ja hyvä motivaatio. Sitä paitsi heidän fyysiset taitonsa ovat aivan toista luokkaa kuin Yuukolla. Yuukon haave parhaudesta ei saa pienintäkään toteutumisen mahdollisuutta.

Maatalouskorkeakoulun ohuet teoreettiset oppikirjat näyttävät Yuukosta helpoilta nakeilta. Valitettavasti alalla on kuitenkin ennen kaikkea käytäntöä, ja maatalouden todellisuus ottaa Yuukolla koville. Hän tahtoo päästä pois kanalasta välttyäkseen nousemasta viidelta mutta päätyy kärräämään hevosenlantaa neljältä.

Valtavan järkytyksen tuottaa se, että kananmunat todella tulevat kanan peräpäästä. Helppoa ei ole niellä sitäkään, että savustettu kana syntyy eläimestä jonka kaula on katkaistu, tai että hevosia syödään. Hieman vaikeuksia Yuukolla on myös ymmärtää tyyppejä, jotka lukevat palkintolehmäkuvastoa kuin pornolehteä.

Ratsastuskerhoon Yuukoa vetää samalla vuosikurssilla oleva viehättävä Aki Mikage. Niin, eikä väheksyä sovi sitäkään, että Yuuko kuvittelee välttyvänsä liikunnalta ratsastamalla. Akin siivellä Yuuko pääsee tutustumaan hurjaan horse-pulling -kisaan, mutta Akin kotitilan juhta jää kolmanneksi.

Hiromu Arakawa

Sika näkee ihmisessä vertaisensa.

SILVER Spoonissa on komedian pohjalla vakavakin vire. Se sisältää monelle nykyihmiselle aimo annoksen oikeaa tietoa maataloudesta. Yuuko saa oppia maatalouden rautaisen lain: Todellisuus on hyväksyttävä sellaisenaan.

Kun Yuuko alkaa elätellä romanttisia kuvitelmia ihmisen ja hevosen välisestä ymmärryksestä, hänet palautetaan pian maan pinnalle. ”On ihmisiä jotka eivät ymmärrä edes toisia ihmisiä. Miten voisimme ymmärtää kokonaan vierasta lajia?”

Eläinlääkäriksi opiskeleva nuorukainen paljastaa Yuukolle, että yksi tärkeä edellytys alalle on kyky tappaa. Eläinlääkäri joutuu usein ryhtymään eutanasiaan. Mutta rakkaalle hevoselle saatetaan järjestää buddhalaiset hautajaiset.

Manga kertoo myös Yuukon rimpuilusta Japanin rajuun kilpailuun ajettua koulujärjestelmää vastaan. Hän on keskikoulussa ja lukiossa antanut kaikkensa, eikä se riittänyt mihinkään mainittavaan. Vähitellen oma maatalouskorkeakouluun tuonut tavoitteettomuus alkaa silti nolottaa Yuukoa. Hieman yllättäen hän saa tukea koulun pienikokoiselta rehtorilta.

Yuukolla on vaikeuksia suhteessa vanhempiinsa, mutta niiden laatua ei syvennetä ensimmäisessä pokkarissa. Koulun ruokalan oven päällä olevan hopealusikan merkityskään ei vielä selviä.

Ensimmäisen pokkarin loppukuvan perusteella tarina saattaa lähteä ihan mihin suuntaan tahansa.

Mainokset
Kategoria(t): eläinmanga, komediamanga, shounen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.