Elämänviipaleita Italiasta

Natsume Ono

Natsume Ono: La Quinta Camera - The Fifth Room

PIDÄN Natsume Onon piirrostyylistä. Siinä on häkellyttävän yksinkertaista kauneutta. Onon hahmoilla on tikkujalat ja valtavat kissansilmät. Harmaasävyjä käytetään niukasti, ja herkkä kynänjälki on ohutta. Mutta muutamalla viivalla Ono kykenee ilmaisemaan koko ihmiselämän tunneskaalan.

Ei sillä että minulla olisi mitään valittamista Onon tarinoissakaan. Itse asiassa pidän niistä vielä enemmän kuin piirrostyylistä.

VIZ Media julkaisi viime vuonna Signature-sarjassaan englanniksi peräti neljää Natsume Onon (1977- ) mangaa. Genteä tuli kaikki kolme osaa. Ristorante Paradiso ja not simple ovat yksittäisteoksia. Vielä keskeneräisestä tarinasta House of Five Leaves (Saraiya goyou) on ilmestynyt kaksi ensimmäistä osaa.

House of Five Leaves tapahtuu Edo-kauden Japanissa ja not simple siirtyilee paikasta toiseen. Muut käännetyt teokset kertovat tarinoita Italiasta.

Italialla on keskeinen osa Onon tuotannossa, sillä hän on itsekin opiskellut Italiassa ja italiaa. Natsume Ono tunnetaan myös taiteilijanimellä Basso, jolla hän tekee eroottista yaoi-mangaa.

Nyt Onon tuotannon julkaiseminen jatkuu varhaisteoksella La Quinta Camera – The Fifth Room (La Quinta Camera – 5 banme no heya), joka sekin sijoittuu Italiaan. Teos on Onon esikoinen, ja Ono teki sen alunperin verkkosarjakuvaksi vuonna 2003. Japaniksi manga on edelleen luettavissa verkossa.

Natsume Ono

Neljän miehen yhteiselämä voi olla merkillistä, mutta lämpöä siitä ei ainakaan puutu.

LA QUINTA Cameran asetelma on petollisen yksinkertainen. Hyväsydäminen baarinpitäjä Massimo on saanut sukuperintönä liian suuren asunnon. Massimon seuraksi on erilaisten sattumien kautta kulkeutunut kolme pysyvää vuokralaista: pikkuinen katumuusikko Luca, liiankin suorapuheinen sarjakuvapiirtäjä Cele ja aina nukkuva rekkakuski Al.

Asunnossa on vielä viides huone, ja sen vuokralaiset vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Vuokralaisiksi tulee pääasiassa läheisen kielikoulun oppilaita, jotka eivät viivy Italiassa pitkään. La Quinta Camera seuraa neljän miehen ja vaihto-oppilaiden elämää suurella sydämellä ja lämmöllä.

Vuokralaiset vaihtuvat amerikkalaisesta käsikirjoittajamummosta tanskalaiseen tyttöön. Ympärillä pyörii myös joukko miesten ystäviä, tuttavia ja rakkauksia. Massimo on eräänlainen suojelusenkeli, joka huolehtii kaikkien hyvinvoinnista. Mutta kukaan ei vastusta asetelman hajoamistakaan, kun Massimo päättää mennä naimisiin.

Mitään kovin yhtenäistä juonta yhdeksästä manganovellista ei muodostu, mutta se ei liene tarkoituskaan. Nämä ovat elämänviipaleita (slice-of-life) puhtaimmillaan ja parhaimmillaan. Tarinat pursuavat ystävyyttä ja rakkautta.

Natsume Ono

Tanskalaistyttö Charlotte päätyy viidenteen huoneeseen.

TARINOIDEN luonnetta kuvatkoon ensimmäinen kertomus, jossa tanskalaistyttö Charlotte liftaa Italiaan opiskellakseen kielikoulussa. Charlottessa on ehkä hieman Natsume Onon alter egoa.

Innostus kääntyy nopeasti epätoivoksi, kun Charlotte huomaa jättäneensä laukkunsa ja lompakkonsa kyydin tarjonneeseen autoon. Kuskin nimestä tai kotipaikasta ei ole aavistustakaan.

Kadulla Charlotte törmää ensimmäiseksi röyhkeään sarjakuvataiteilijaan, joka ei arvosta turisteja. Charlotte ei pysty antamaan sanasta takaisin, koska hänen italiantaitonsa ei riitä. Seuraavaksi vastaan tulee lempeä katusoittaja, joka houkuttelee Charlotten tienaamaan muutamia lantteja laulamalla hänen säestyksellään. Sitten Lucan tuttava baarinpitäjä tarjoaa ilmaiseksi ruokaa, ja elämä alkaa jo hieman hymyillä.

Kun Charlotte viimein pääsee kielikoululle, seuraa uusi kauhistus: asunnoksi on tarjolla vain huone yhteisessä kämpässä ”neljän naimattoman keski-ikäisen miehen” kanssa. Sydän kurkussa Charlotte soittaa ovikelloa. Ilo ei voisi olla suurempi, kun vastassa on kolme jo tuttua ihmistä: Cele, Luca ja Massimo.

Asunnon sohvalta löytyvät myös Charlotten kadonneet laukku ja lompakko. Täydellisen sattumien summan täydelliseksi päätteeksi Al on juuri se rekkakuski, jonka kyydissä Charlotte liftasi kaupunkiin.

Mainokset
Kategoria(t): slice-of-life Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.