Isän perintönä hevosen haamu

Tezuka prod.

Osamu Tezuka: Bomba!

OSAMU Tezukan manga Bomba! (ボンバ!) on karmea tarina koulu- ja kotikiusatusta pojasta nimeltä Tetsu Otani. Pojan viha aineellistuu laukkaavaksi hevoseksi, joka tappaa kaiken mitä poika tahtoo.

Bomba! alkaa kauhuelokuvamaisella kohtauksella autiolta asemasillalta. Kello on kahdeksan minuuttia yli puolenyön, ja Tetsu istuu yksin pimeän maailman keskellä. Näkyy vain ohikiitävien junien valoja, ja yhtäkkiä ympäriltä alkaa kuulua laukkaavan hevosen ääni.

Sitten siirrytään autioon koulun liikuntasaliin. Tetsu siivoaa sitä yksin yömyöhällä, julman miesopettajan pakottamana. Laukka alkaa kuulua jälleen, ja poika pakenee kauhuissaan.

Bomba! on Osamu Tezukan (1928-1989) nuorille tekemää kauhumangaa, jossa Tezuka pääsi jälleen näyttämään taitoaan elokuvamaisessa sarjakuvakerronnassa. Bombassa Tezuka käytti myös poikkeuksellisen paljon dramaattisia koko sivun tai jopa aukeaman kokoisia kuvia. Tarinasta saisi varsin mainion kauhuelokuvan.

Bomba! ilmestyi japanilaisessa Bessatsu shounen magazin -lehdessä syyskuusta joulukuuhun 1970. Nyt se on saatavilla myös Kodanshan ja Tezuka Producionin mittavassa pokkarisarjassa Tezuka Osamu bunko zenshuu (Tezuka Osamu The Complete Works). Tietääkseni teosta ei ole käännetty muille kielille, joten se on luettavissa vain japaniksi.

Tezuka prod.

Bomba! alkaa kauhuelokuvamaisella kohtauksella autiolla asemasillalla.

TETSU Otani on heikko ja vaitelias poika, jota koulussa rääkkäävät niin luokkatoverit kuin opettajatkin. Myös Tetsun isä on vähäinen pikkumies. Iso ja suoraviivainen äiti pitää julmassa kurissa niin miestään kuin poikaansakin. Miksei minulla voi olla sellaista lämmintä ja kaunista äitiä, jollaisia näytetään televisossa, Tetsu miettii.

Kun isä ei kestä enempää, hän pakenee pojan huoneeseen. Hän kertoo pojalle yhä uudelleen tarinaa sota-aikaisesta nuoruudestaan Kiinassa.

Isä joutui huolehtimaan julman esimiehen hevosesta nimeltä Bomba, joka on aiheuttanut isäntänsä kuoleman. Myös Bomba kuoli. Samalla reissulla isä tapasi tulevan vaimonsa, joka oli yksi japanilaisten sotilaiden käyttöön haalatuista ilotytöistä.

Tetsulla on puolellaan vain yksi ihminen, nuori ja kaunis naisopettaja Reiko Mizushima. Tetsu on ihastunut opettajaan, eikä hän voi sietää sitä että julma miesopettaja Kito kosiskelee neiti Mizushimaa.

Kun Kiton julmuus Tetsua kohtaan käy sietämättömäksi, Tetsu toivoo hartaasti että Kito kuolisi. Tetsun luo ilmestyy valkoinen aavehevonen, jolla on aivan samanlaiset silmät kuin Tetsulla. Seuraavana aamuna Kito löydetään kuolleena purosta. Ehkä hän on pudonnut sinne humalassa, ehkä ei.

Tezuka prod.

Kauhumanga oli Tezukalle oiva tilaisuus käyttää dramaattisia kokosivun kuvia.

PIAN Tetsu huomaa voivansa vihan vimmassa kutsua aavehevosta tekemään murhatöitä puolestaan. Hän uskoo, että aavehevonen on hänen isänsä tunteman Bomban haamu.

Kuten voi odottaa, Tetsun kosto karkaa käsistä. Kun neiti Mizushima kuolee, Tetsu lähettää Bomban jahtaamaan hänen kuolemansa aiheuttajia. Seuraa kaksi suuronnettomuutta, toinen bussille, toinen junalle. Kammottavasta aavehevosesta tulee valtakunnallinen kuuluisuus, johon jotkut uskovat, jotkut eivät.

Löytyy neiti Mizushiman ennen kuolemaansa Tetsulle kirjoittama kirje, jossa opettajatar paljastaa olleensa ”huono ihminen”: Hän odotti lasta, jonka isää hän ei tiedä. Hän on itse asiassa tehnyt itsemurhan.

Ja kuten voi odottaa, törmätään Tetsun omantunnon tuskiin, kunnes hänen vihansa kääntää Bomban häntä itseään vastaan. Pystyykö aavehevosen tekoja tutkiva kaunis psykologi pelastamaan Tetsun itseltään?

Tezuka prod.

Bombaan istuivat myös elokuvamaiset kuvasarjat.

BOMBA! kuuluu Osamu Tezukan synkimpiin tarinoihin. Siinä ei juuri ole huumoria. Sen sijaan Tezukan elokuvamaiset ruutusarjat kuvaavat loistavasti Tetsun pelkoa, vihaa ja epätoivoa.

Hieman komedialliseksi voi nimittää kohtausta, jossa pojat tirkistelevät neiti Mizushiman riisuutumista pukukopissa. Kun Tetsu yrittää estää tirkistelyä, tämäkin tilanne päätyy pian häntä vastaan ja muuttuu väkivaltaiseksi. Itse asiassa juuri tämä kohtaus katkaisee Tetsun pinnan, sillä ilkeä Kito esittää tilanteen neiti Mizushimalle siten, että Tetsu olisi ollut tirkistelijä.

Mangan poikkeuksellisen vakavuuden näkee siitäkin, että sen enempää Tezuka itse kuin hänen possumainen tagihahmonsa Hyoutan-tsugi ei esiinny Bombassa. Tavallisesti nämä pilkahdukset kuuluvat Tezukan ”tavaramerkkeihin”.

Mainokset
Kategoria(t): eläinmanga, gekiga, Osamu Tezuka Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s