Avaruusartisti

Tezuka prod.

Osamu Tezuka: Dauberman

DAUBERMAN (ドオベルマン) on hieman erikoinen lyhyt taidepläjäys, jonka Osamu Tezuka julkaisi japanilaisessa SF Magazin -lehdessä helmikuussa 1970. Tezuka esiintyy itse tieteistarinan toisessa pääosassa.

Connie Dauberman on pitkä ja rähjäinen taiteilija, joka on syntynyt
Wiltshiressä Englannissa, aivan lähellä Stonehengeä. Yhtäkkiä hän tallustelee Osamu Tezukaa vastaan japanilaisella kadulla ja lyöttäytyy puoliväkisin seuraan.

Tezuka päätyy vieraaksi taiteilijan asuntoon, joka on täynnä outoja maalauksia. Dauberman maalaa vimmaisesti vieraita kaupunkimaisemia ja toinen toistaan kummallisempia eläinmäisiä hahmoja.

Hän pysähtelee vain hetkittäin hotkimaan ramenia ja jatkaa sitten raivokasta maalaamista. Hän kertoo myös Tezukalle osaavansa lukea ajatuksia.

Vain 32 sivun mittainen tarina on nyt julkaistu uudelleen Kodanshan ja Tezuka Productionin sarjassa Tezuka Osamu bunko zenshuu (Tezuka Osamu The Complete Works). Tarina löytyy sarjan osasta, jonka otsikkotarinana on Choujin taikei (”Kokoelma lintuihmisistä”) vuosilta 1971-1975.

Tezuka prod.

Yksi Daubermanin maalaamista olennoista.

TEZUKAN käyttämä taustatarina on amerikkalaisen tieteiskirjallisuuden peruskauraa: Tuhoutuvan planeetan asukkaat rakentavat kiireesti avaruusaluksia päästäkseen pakoon. Heidän ihmeelliset kaupunkinsa ovat sortumassa, ja kuolema uhkaa kaikkia planeettaa asuttavia olentoja.

Luonnollisesti tarina kytketään myös avaruusolentojen ”muinaisiin vierailuihin” maassa, tarkkaan ottaen Stonehengessä. Kivikehä oli kuin olikin ufojen laskeutumisalusta.

Mielenkiintoisen tarinasta tekee telepaattinen taiteilija Dauberman, joka valovuosien päästä lukee avaruusolentojen ajatuksia ja maalaa niitä kankaalle.

Daubermanin taiteeseensa kaikin voimin uppoutuvassa hahmossa on epäilemättä aimo annos Tezukaa itseään. Tezuka oli tunnettu vimmaisesta työskentelytavastaan, ja hän teki uransa aikana yli 150 000 sivua sarjakuvaa.

Connie Dauberman on itsessäänkin jo melkoisen ihmeellinen luomus. Mutta Daubermanin maalausten myötä Tezuka pääsee iloittelemaan avaruusolennoilla, joita lyhyen mangan kuvissa esiintyy kymmenittäin. Joku näyttää hieman mustekalalta, toinen korallilta, kolmas kissalta, neljäs merivuokolta. Useimmat eivät juuri näytä miltään maanpäälliseltä olennolta.

Tezuka prod.

Lisää Daubermanin telepaattisesti kokemia olentoja.

OSAMU Tezuka tiettävästi koki aikansa mangamaailman aika kilpailuhenkiseksi. Ainakin hän tahtoi olla mukana kaikissa mangan lajeissa ja pistää muita paremmaksi. Daubermanissa Tezuka tavallaan kilpailee japanilaisten demoni-, kummitus- ja youkaihahmojen suuren taitajan Shigeru Mizukin (1922- ) kanssa.

Mizuki on sanonut, että hän ei koskaan seurannut, mitä muut mangataiteilijat tekivät. Hänellä oli oma tyylinsä, ja se siitä. Mizukin suosituin hahmo on kummituspoika Gegege no Kitaro, mutta Mizuki on tehnyt myös paljon vakavaa mangaa sodan kauheuksista.

Tezuka sen sijaan piti hyvin silmällä, mitä muut touhusivat. Hän tiesi tasan tarkkaan, missä meni Sanpei Shirato, Yoshiharu Tsuge tai Shigeru Mizuki. Myös Tezuka piirsi mangaa aikuistaneen gekigan tyylisiä tarinoita, mutta näin jälkeenpäin arvioiden hän jäi lajissa jälkeen sen varsinaisista mestareista.

Daubermanissa Tezuka (muka) ohimennen mainitsee, että herra Daubermanin maalaamat avaruusolennot muistuttavat Mizukin töitä. Väitteessä on perää, vaikka Daubermanin eliöt ovatkin kaukana avaruudessa.

Pieniä viittauksia Mizukiin on muissakin Tezukan töissä, muun muassa hänen pääteoksiinsa lukeutuvassa Hi no torissa (”Tulilintu”). Siinä vierailee Mizukin piirroshahmo Nezumiotoko (”Rottamies”).

Tezuka prod.

Herra Dauberman tuo Tezukan mieleen avaruusolennon nimeltä Goemon.

DAUBERMANISSA Tezuka huomauttaa myös seuranneensa aikansa japanilaista tieteiskirjallisuutta. Yhdessä ruudussa hän pohtii, että herra Dauberman on jostain tutun oloinen — niinpä niin, hän muistuttaa Sakyo Komatsun Goemonia!

Sakyo Komatsu (oikealta nimeltään Minoru Komatsu, 1931-2011) oli arvostettu osakalainen tieteiskirjailija, jonka tunnetuin teos lienee tieteisjännäri Nihon chinbotsu vuodelta 1973. Romaanin pohjalta on tehty samanniminen elokuva. Kirja on julkaistu englanniksi nimellä Japan Sinks. Elokuvan englanninkielinen levitysnimi oli puolestaan Tidal Wave.

Komatsu teki myös 1940-luvun lopulla mangaa salanimellä Minoru Mori. Hänen tarinaansa pohjautuu myös animesarja Uchuujin Pipi (”Avaruudesta  tullut Pipi”), jonka NHK esitti vuosina 1965-1966. Pipin avausteeman voi katsoa YouTubesta.

Tezukan huomautus Komatsun Goemonista viittaa Komatsun vuonna 1966 julkaisemaan romaaniin Goemon no Nippon nikki (”Goemonin päiväkirja Japanista”), joka kertoo avaruusmuukalaisen seikkailuista Japanissa.

Mainokset
Kategoria(t): Osamu Tezuka, scifi ja fantasia Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.