Lintuja ja ihmisiä

Tezuka prod.

Osamu Tezuka: Choujin taikei.

TUPAKOINTI voi olla hyvin vaarallista. Varsinkin jos polttaa ketjussa neuroottisten pikkulintujen nähden. Linnut saattavat oppia käyttämään tulitikkuja ja polttaa koko seutukunnan.

Näin käy Osamu Tezukan vain seitsemän sivun mittaisessa sarjakuvassa Uroronka domesutika igunisu (”Uroloncha domestica ignis”), jossa parvi kaltoin kohdeltuja häkkilintuja osoittautuu yllättävän älykkäiksi. Uroloncha domestica on pikkulintu, jonka suomenkielistä nimeä en tiedä. Ignis on latinaa ja tarkoittaa tulta.

Tarina on ensimmäinen Tezukan kokoelmassa Choujin taikei (Birdman Anthology eli ”Kokoelma lintuihmisistä”). Yhdeksäntoista tarinaa lintuihmisistä ilmestyivät japanilaisessa SF Magazine -lehdessä maaliskuusta 1971 helmikuuhun 1975.

Nyt tarinat on julkaistu Japanissa uudelleen Tezuka Productionin ja Kodanshan sarjassa Tezuka Osamu – The Complete works (Tezuka Osamu bunko zenshuu). Runsaan kolmensadan sivun mittaisen Choujin taikein lisäksi samassa pokkarissa on yksitoista muuta Tezukan lyhyttä mangaa.

Tezuka prod.

Tezuka piirsi osan äänitehosteista englanniksi.

LINTUIHMISTEN kokoelman kaksi seuraavaakin manganovellia kertovat liian älykkäistä linnuista ja tulesta. Tarinassa Larusu fusukusu igunisu (”Larus fuscus ignis” eli ”Tulinen selkälokki”) merimies ja nuoripari haaksirikkoutuvat autiolle saarelle, jolla suuri lintuparvi palvoo nuotiota.

Nälissään nuoripari tappaa muutaman linnun, vaikka taikauskoinen merimies yrittää estää heitä. Aamulla nuorenparin jäännökset löytyvät nuotionrippeistä. Merimies joutuu vankilaan murhista, vaikka hän kuinka yrittää vakuuttaa että kyse oli lintujen kostosta.

Pairomaniakku magupii (”Pyromaaniharakat”) kertoo Venäjältä lähteneestä valtavasta harakkaparvesta. Parvi on lentänyt Kiinan halki ja polttanut kaiken tieltään. Nyt parvi lähestyy Japania palavat oksat nokissaan, ja Japanin viranomaiset yrittävät epätoivoisesti keksiä puolustuskeinoja.

Tezuka prod.

Kokoelma lintuihmisistä on ajoittain hyvin raaka.

LINTUIHMISTEN kokoelmalla on juoni. Se alkaa normaalia älykkäämmin käyttäytyvistä tavallisista linnuista. Sitten seuraavissa manganovelleissa paljastuu, että oudon muutoksen taustalla ovat avaruudesta tulleet lintuihmiset, jotka ovat jalostamassa linnuista ihmislajin seuraajaa maapallolla.

Kun ihmiset syrjäytetään ja linnut ottavat vallan, lintuihmisten kokeilu päätyy valitettavasti samoille raiteille kuin ihmiskunnankin historia. Seuraa sotilasdikatuureja ja rikollisorganisaatioita. Petolintujen ja siemensyöjien keskinäisiä sotia. Uusia aseita, lisää tulivoimaa ja hurmokseksi asti riehaantuvaa väkivaltaa.

Ihmisen kasvattama lintuneito Pororo yrittää turhaan rakentaa rauhanliikettä. Hän toivoo lintujen palaavan lintumaisiksi ja hakee liennytystä ihmisten ja lintujen välille.

Science fictionia kokoelmasta tekee lähinnä avaruusmuukalaisten läsnäolo. Ihmiskunnan historiaa parodioiva lintuteema on itse asiassa aika ovela, ja se käsittelee osittain samoja ihmislajin ongelmia kuin Tezukan pääteoksiin lukeutuva Hi no tori (”Tulilintu”). Lintuteema saattaa myös olla jotain velkaa Alfred Hitchcockille.

Tezuka prod.

Silti Tezuka ei malttanut olla pilailematta.

CHOUJIN taikei on hyvin hajanainen kokoelma, vaikka pääjuoni sitä yhdistääkin. Kokoelman edetessä tyylilaji vaihtuu monta kertaa. Vaikuttaa siltä, että Tezuka ei ole osannut päättää, tekeekö hän kauhua, komediaa, aikuismangaa vai science fictionia.

Kokoelman ensimmäiset manganovellit ovat lyhyitä kauhutarinoita. Avaruusmuukalaisten tullessa kuvaan Tezukan hurtti huumori saa yhä enemmän sijaa, kunnes yhtäkkiä törmätään äärimmäisen väkivaltaiseen tarinaan Pororo-den (”Legenda Pororosta”). Sitä seuraa villin lännen tyylinen Myuutanto (”Mutantti”), jossa ihmiset ovat intiaaneja ja lintuihmiset ovat karjapaimenia.

Yhteistä kokoelmalle on se, että tarinat eivät sovi lapsille. Kyseessä on yksi Tezukan eniten aikuisviihteen puolelle kallistuvista teoksista. Siinä loikkii alastomia naisia, siinä juopotellaan, raiskataan ja murhataan.

Päitä katkotaan. Lintuja revitään kappaleiksi, seivästetään, poltetaan roviolla ja syötetään koirille. Samoin ihmisiä, joita lisäksi syötetään muurahaisille.

Kokoelman lopussa avaruusmuukalaiset etsivät uutta maapallon hallitsijaa, kun niin ihmiskunta kuin linnutkin ovat tehtävässä epäonnistuneet. Muukalaisten valinta on hyvin mielenkiintoinen.

Tezuka prod.

Mangan välissä esiintyy realistisesti piirrettyjä lintuja.

LINTUIHMISTEN tarinaa koristavat siellä täällä sarjakuvan väliin täysin realistisesti piirretyt lintujen kuvat. Mielenkiintoista on se, että Shigeru Mizuki käyttää täsmälleen samaa tehokeinoa samoihin aikoihin valmistuneessa sarjakuvassaan Souin gyokusai seyo! (Onward Towards Our Noble Deaths).

Toinen mielenkiintoinen erikoisuus Choujin taikeissa ovat siellä täällä esiintyvät englanninkieliset tai muuten latinalaisilla aakkosilla kirjoitetut äänitehosteet. Tämä saattaa liittyä siihen, että Tezuka ajatteli tieteismangalla ehkä olevan vetoa myös läntisillä markkinoilla.

Pari kertaa Tezuka myös briljeeraa Amerikan-tuntemuksellaan. Koirien hyökätessä hirsipuussa roikkuvien lintujen kimppuun hirsipuussa on kyltti ”Kentookx Fried Chicken”. Pyromaaniharakat laantuvat television ääreen katsomaan klassikkopiirrettyä Heckle and Jeckle.

Mainokset
Kategoria(t): eläinmanga, Osamu Tezuka, scifi ja fantasia, seinen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Lintuja ja ihmisiä

  1. Pete sanoo:

    Hyödyllistä ja tärkeää tietoa (not): Uroloncha domestica on peippojen sukuun kuuluva jalostettu häkkilintu joka ei elä vapaana http://en.wikipedia.org/wiki/Society_finch Latinankielinen nimi on ilmeisesti muuttunut joskus 80/90 luvulla…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s