Riisi valkoisena, nuudeli ohuena

MAALISKUISESTA maanjäristyksestä, tsunamista ja niitä seuranneesta Fukushiman ydinvoimalan onnettomuudesta on kulunut runsaat puoli vuotta. Hurjaa vauhtia tuhoutuneita alueita jälleenrakentavat japanilaiset ovat ymmärrettävästi edelleen huolissaan säteilyn riskeistä.

The Japan Times esittelee varsin mielenkiintoiselta vaikuttavaa kirjaa, jonka on kirjoittanut Nihon daigakun eli Nihon Universityn säteilysuojelun asiantuntija Kunikazu Noguchi: Hosha no osen kara kazoku wo mamoru tabekata no anzen manyuaru (”Turvallisuuskäsikirja perheen suojelemiseksi radioaktiivisilta jäämiltä ruuassa”).

Artikkelin perusteella kirjassa on aika tavalla tilaisuuden tuomaa rahastuksen makua. Toisaalta kun tietää, millaisiksi keskusteluilla radioaktiivisuudesta on taipumus ryöstäytyä, Noguchin ohjeet ovat suhteellisen järkeviä.

Jos ruoka-aineissa on radioaktiivista laskeumaa, sen vähentämiseen on ihan yksinkertaisia keinoja.

Valitettavasti keinoille yhteistä on se, että ne vievät ruuasta myös terveellisiä ravintoaineita. Japanilaisten kannalta kurjaa on sekin, että tässä mielessä tuontiruoka on parempaa kuin japanilainen.

VIHANNEKSIA laitettaessa Noguchi kehottaa iloitsemaan siitä, että cesium-134 ja cesium-137 liukenevat helposti veteen. Chernobylin onnettomuutta seuranneissa tutkimuksissa kävi ilmi, että salaatin huuhteleminen voi vähentää cesium-laskeuman määrän puoleen.

Juuresten kuoriminen ja kiehauttaminen suolavedessä vähentää cesiumin määrää merkittävästi. Kurkkujen säilöminen etikkaan poistaa jopa 94 prosenttia tuoreen kurkun cesiumista.

Lihan cesium-pitoisuus laskee merkittävästi jos se keitetään tai paistetaan kypsäksi. Jos haluat pelata varman päälle, vältä siis verisiä pihvejä.

Kalassa merkittävä riskitekijä on Noguchin mukaan strontium-90, jota Fukushiman onnettomuudessa joutui merkittäviä määriä mereen. Toisin kuin yleensä luullaan, voimalan lähialueelta kalastettaessa pienet kalat ovat isompi riski kuin isot. Isot kalat uivat pidempiä matkoja kuin pienet, joten ne viettävät aikaa myös puhtaammassa vedessä.

Myös kala kannattaa huuhdella ennen kypsentämistä cesium-137:n vähentämiseksi. Strontium-90:n saantia voi vähentää jättämällä kalojen ruodot syömättä.

TUMMA riisi olisi terveellistä, mutta valitettavasti suurin osa radioaktiivista aineista kertyy riisin kuorikerrokseen. Tässä mielessä valkoiseksi kiillotettu riisi on pienempi riski kuin tumma riisi. Valkoinenkin riisi kannattaa huuhdella.

Spagetin ja leivän kaltaiset vehnätuotteet eivät sisällä merkittävästi Fukushiman laskeumaa, Noguchi kertoo. Nimittäin 90 prosenttia vehnästä tuodaan Japaniin ulkomailta. Jos nuudeli on satuttu tekemään Fukushiman lähialueiden vehnästä, kannattaa valita ohutta; keitettäessä ohuesta nuudelista poistuu enemmän radioaktiivisia aineita kuin paksusta.

Fukushiman prefektuurin maidon myynti keskeytettiin keväällä radioaktiivisen jodin takia, mutta kielto purettiin jo huhtikuun lopussa. Maitoa valvotaan erittäin tarkaan, Noguchi vakuuttaa. Juusto ja voi ovat luonnostaan turvallisia, koska pääosa radioaktiivisista aineista poistuu niiden valmistuksessa heran mukana.

Japanilaisessa kokkauksessa keskeinen merilevä valitettavasti imee vielä vuosia merkittäviä määriä radioaktiivisia aineita. Kannattaa valita levänsä muualta kuin Fukushimasta.

NOGUCHIA voinee rauhassa lukea aika tosissaan, kunhan ei ala kuvitella että kaikessa ruuassa olisi merkittäviä radioaktiivisia jäämiä. Ruuan radioaktiivisuudelta suojautumiseen voisi sentään saada paljon hullumpiakin hoitoja. Kuten vaikkapa yrttejä ja soodakylpyjä…

Mainokset
Kategoria(t): Japanin kulttuuri, off topic. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Riisi valkoisena, nuudeli ohuena

  1. Kiitos tästä – Japanin suojautumisohjeiden pitäisi riittää myös vainoharhaiselle äidilleni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.