Punapää ja Tähtien sota

Tezuka prod.

Osamu Tezuka: Prime Rose

OSAMU Tezukan tieteisfantasia Prime Rose on eeppinen manga. Puna- ja tuittupäisen prinsessa Emiyan seksikkäät seikkailut tapahtuvat huolella suunnitellussa maailmassa, jossa kuitenkin on jotain tuttua.

Tezuka piirsi Prime Rosea (Puraimu Roozu) Shounen Champion -viikkolehteen heinäkuusta 1982 kesäkuuhun 1983. Se jakautuu kahteen noin nelisatasivuiseen osaan, jotka on tänä syksynä julkaistu uutena painoksena Tezuka Productionin ja Kodanshan sarjassa Tezuka Osamu – The Complete works (Tezuka Osamu bunko zenshuu).

Prime Rose on epäilemättä tarkoitettu aikuisille miehille. Sen verran usein kuusitoistavuotias Emiya tarinan edetessä riisuu niukatkin vaatteensa. Meikäläisellä mittapuulla erotiikka on tosin hyvin mietoa, jotain K12-tasoa ehkä.

Prime Rose tapahtuu mahdollisesti jossain meidän maailmamme tulevaisuudessa. Kovin tarkoin sitä ei ainakaan mangan ensimmäisessä osassa kerrota.

Tarina on poikkeuksellisen vahva. Voima tulee monen tekijän onnistuneesta yhteistyöstä: Fantasiamaailma on hyvin rakennettu. Tuittupää prinsessa Emiya ja järkälemäinen soturi Jinba ovat ikimuistettavia henkilöhahmoja. Vauhdikas käsikirjoitus tuo muun muassa monia hienoja cliffhangereita. Komiikkaakaan ei ole unohdettu: tässä mangassa ovat muutamat Tezukan lempihahmon Hyoutan-tsugin hienoimmista esiintymistä.

Paljolti samoista aineksista tehdyn puolentoista tunnin mittaisen televisioanimaation nimikin puolestaan kertoo, että se tapahtuu tulevaisuudessa: Taimu surippu 10000 nen Puraimu Roozu (A Time Slip of 10000 Years: Prime Rose, 1983). Animaatiossa demoni siirtää tulevaisuuteen japanilaisen Kujukurin kaupungin ja amerikkalaisen Dallasin. Demoni huvittelee sodituttamalla näitä keskenään.

Näistä tapahtumista tai meikäläisistä kaupungeista ei mangassa näy merkkiäkään. Mangan maailma vain on ja elää omaa elämäänsä.

Tezuka prod.

Prinsessa Emiya riisuutuu niin usein, että se suorastaan alkaa häiritä lukijaa.

GUROMANIN valtakunta on pitkässä ja tuhoisassa sodassa valloittanut Kukuritton. Valloittajan ja alistetun maan välille solmitaan jonkinlainen rauha, jonka sinetiksi maat vaihtavat vauvoja: Guromanin kolmas prinsessa viedään elämään kukurittolaiseen ylimysperheeseen ja Kukuritton kolmas prinssi Guromaniin. (Ainakaan minulle ei aivan täysin auennut, mitä tällä arveltiin saavutettavan.)

Kuusitoista vuotta myöhemmin varsinaisesti alkavan tarinan tähti on kukurittolaisena kasvatettu vaihdokasprinsessa Emiya, jonka lapsuusnimi Guromanissa oli Prime Rose. Emiya on hyvin itsepäinen nuori neitonen, joka harrastaa muun muassa miekkailua ja vanhempiensa ärsyttämistä.

Kun Guromanin prinssi Piraaru kiinnostuu Emiyasta, tytön ympärillä alkaa tapahtua. Hänen poikaystävänsä joutuu vankien työkoloniaan ja tapetaan. Tuttu sarjakuvapiirtäjä niinikään menettää henkensä. Epäonnisessa poikaystävän ppelastusyrityksessä Emiyaa auttaa jonkinlaiseen vastarintaliikkeeseen kuuluva nuori Tanbara Gai. Pian Emiya on mukana vastarintaliikkeen hankkeessa suuren tietokonekeskuksen tuhoamiseksi.

Emiya joutuu pakenemaan Guromanin poliisijoukkoja, joilta hänet pelastaa jättiläismäinen vanha soturi Jinba. Jinba kiidättää Emiyan ratsullaan kauas erämaahan, jossa hänellä on salainen tukikohta. Jinba paljastuu Guromanin valtaa paenneeksi Kukuritton aikaisemman kuninkaan palvelijaksi.

Ensimmäinen pokkari päättyy kun Guromanin joukot etsivät Emiyaa erämaasta. Samalla Jinba ja Emiya löytävät autiomaasta rauniot, jotka selvästi ovat peräisin japanilaisesta temppelistä.

Tezuka prod.

Vanha Jinba on järkälemäinen soturi.

PRIME Rosen maailmassa on siellä täällä tutun tuntuisia aineksia. Pahissotilaiden puvut ja lentolaitteet tuovat helposti mieleen George Lucasin Tähtien sota -elokuvat, joista Tezukan tehdessä Prime Rosea olivat ehtineet valmistua episodit IV ja V.

Kaiken nielevä autiomaa ja hiekassa asuvat jättiläisliskot taas muistuttavat ainakin minua Frank Herbertin Dyynistä. Dyyni-sarjan ensimmäinen kirja Dune ilmestyi jo vuonna 1965, mutta Herbert jatkoi sarjaa aina vuoteen 1985 asti. Sarja jäi kesken Herbertin kuollessa 1986, ja sitä jatkoi hänen poikansa.

Jos niin haluaa, Jinban partaisessa hahmossa voi nähdä aimo annoksen Väinämöistä tai Gandalfia. Hyvän puolella olevat vanhat soturit kun ovat fantasiatarinoiden peruskamaa.

Yhtäläisyyksistä huolimatta Prime Rosen maailma on ehjä ja huolella tehty kokonaisuus. Sillä on tuhansien vuosien historia, jonka muistumia vilahtelee mangan kuvissa tuon tuosta.

Sillä on myös tulevaisuuden teknologia jättiläismäisine tietokoneineen ja virtaviivaisine autoineen – juuri sellaista teknologiaa, kuin 1970- ja 1980-luvuilla kuviteltiin tulevaisuuden tuovan tullessaan. Ruminta teknologiaa ovat myrkylliset robottikäärmeet, jotka uhkaavat synkän työsiirtolan vankeja.

Guromanin valtakunnalla on kehittynyttä bioteknologiaa. Emiyan elimistössä on erikoista hormonia, jonka avulla hän voi suojautua hyökkäyksiltä ja tapaturmilta muuttumalla vähäksi aikaa kiveksi. Guromanilaiset ovat myös jalostaneet ihmisistä tappajapeikkoja, jotka toimivat epämääräisenä poliisijoukkona.

Tezuka prod.

Jotenkin tämä tuo mieleen Tähtien sodan...

MINUA viehättävät ennen kaikkea Prime Rosen erikoiset eläimet. Ne osaltaan viittaavat siihen, että mangassa elettäisiin samassa maailmassa kuin missä me elämme, mutta kaukana sen tulevaisuudessa. Evoluutio ei ehkä järkevästi voisi tuottaa niitä kaikkia, mutta jotain sinne päin.

Emiyan iltapalan tähteitä lehahtaa nakertamaan suuri parvi lepakkorottia. Nimensä mukaisesti ne ovat nahkasiipisiä jyrsijöitä. Jinba ratsastaa kauriin ja hevosen risteytykseltä näyttävällä otuksella, jolla on sarvet, hevosen pää ja kauriin sorkat. Onpa uroksella vielä yksi sarvi keskellä naamaakin. Pieninä hevoskauriit näyttävät aika lailla Walt Disneyn Bambilta.

Autiomaassa elää nelisilmäisiä susia, valtavia kahdeksanjalkaisia liskoja, saaliinsa limaa sylkemällä pyydystäviä sammakkoeläimiä, isoja muurahaisia ja skorpionin kaltaisia myrkyllisiä otuksia. Siellä on myös aivan normaalin oloisia haukkoja ja pikkulintuja.

Tarina ei kerro, ovatko oudot olennot bioteknologian, evoluution vai pahan taian aikaansaamia. Yhdessä kohdassa vihjataan, että Kukuriton nykyinen tukala tilanne saattaa olla avaruudesta ilmaantuneen demonin aikaansaamaa.

Tezuka prod.

Muinaiset patsaat kertovat Prime Rosen maailman pitkästä historiasta.

OLEN lukenut jostakin, että Prime Rosen loppuratkaisu on yllättävä. Minä en sitä ole nähnyt, sillä toinen pokkari on vasta postissa matkalla Japanista Suomeen. Palataan siihen ehkä joskus toiste.

Mangan loppuratkaisu on tiettävästi myös erilainen kuin televisioanimaation. Animaatio valmistui keväällä 1983 mangasarjan kerronnan ollessa vielä kesken.

Joka tapauksessa on harmi, että Prime Rose on jäänyt vain japanin kieltä lukevan yleisön herkuksi. Se sopisi mainiosti jatkoksi Verticalin sarjaan, jossa on julkaistu englanniksi Tezukan kypsiä mangateoksia 1970-luvulta.

Mainokset
Kategoria(t): Osamu Tezuka, scifi ja fantasia, seinen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.