Joukossa kliseetkin tiivistyvät

Kaede Ibuki: Vampire Crisis

Kaede Ibuki: Vampire Crisis

JOSKUS kliseen kääntäminen ylösalaisin on niin itsestään selvää ja tavallista, että se muuttuu uudeksi kliseeksi. Auringossa viihtyvä vampyyri on tällainen ”toisen sukupolven” klisee. Vielä parempi, jos vampyyri rakastaa hehkuvan kuumaa hiekkarantaa.

Yhdistetään tämä toiseen fantasian perihahmoon, kirjasta todellisuuden puolelle loikanneeseen henkilöön. Otetaan vielä kolmas klisee, ihmistytön ja vampyyrinuorukaisen rakkaustarina. Jos näistä aineksista ei saa tylsistä tylsintä sarjakuvaa, niin mistä sitten?

Yllätys on siis melkoinen, kun Kaede Ibukin mangakokoelman Vampire Crisis kaksi vampyyritarinaa ovatkin aivan raikasta ja hauskaa shoujoa. Ivrea on julkaissut suomeksi Ibukin viiden lyhyen mangatarinan kokoelman, joka ilmestyi Japanissa vuonna 2009.

Poikaystävä on jättänyt Hisokan toisen takia, ja Hisoka haluaa kostaa. Hän yrittää mustaa magiaa, mutta onnistuu vain kutsumaan taikakirjasta luokseen vampyyrinuorukaisen nimeltä Rainford. Rainford pystyy täyttämään kutsujansa yhden toiveen, mutta vastalahjaksi hänen on saatava juoda verta. Ja viikon kuluessa hänen on joka tapauksessa palattava kirjaansa.

Kaede Ibuki: Vampire Crisis

Vampyyri Rainford rakastaa päivänpaistetta.

MANGAN on luultavasti tarkoitus houkutella lukijansa Rainfordin tarunomaisella komeudella: liehuva tumma tukka, suipot korvat, kissansilmät, tyylikäs puku ja sulava käytös. Minusta sen valtti on kuitenkin yksinkertainen, hieman koominen ja hyvin arkinen inhimillisyys.

Kuten odottaa saattaa, Hisoka ja Rainford rakastuvat. Hisokan on vaikea sietää sitä, että viikon kuluessa Rainfordin on pakko poistua. Niinpä hän lopulta muodostaa luvatun toiveensa: Rainfordin on palattava takaisin. Kun Rainford sitten toisessa tarinassa palaa, hän viettää Hisokan kanssa ikimuistettavan päivän uimarannalla. Vampyyrien salainen hääriittikin paljastuu.

Kaede Ibukin tarinaa keventävät pienet chibihahmot ovat erityisen hilpeitä. Välillä ne ovat kaitaisia ja hahmottomia kuin hattivatit. Kerran ne kutistuvat pelkiksi tikku-ukoiksi. Mutta tarvittaessa ne saavat myös Edvard Munchin Huutoa muistuttavia kauhupiirteitä.

Vampyyri Rainfordkin osoittautuu sulavan käytöksensä takana epävarmaksi pikkupojaksi, joka saattaa innostua enemmän kivasta patjasta kuin viereisellä patjalla lepäävästä tytöstä.

Chibit käyvät lapsen hahmossa vuoropuhelua aikuisuutta kohti etenevien nuorten kanssa. Ne ilmaisevat välillä aika osuvasti niitä ajatuksia, joita ihmisten päissä pärskähtelee koskaan julki tulematta. Joskus jopa yhtä lapsellisesti ja kömpelösti kuin mitä minä huomaan silloin tällöin ajattelevani – enkä usko sellaisen olevan harvinaista muillekaan.

Kaede Ibuki: Vampire Crisis

Kaede Ibukin chibihahmot ovat riittävän lapsellisia.

KOLMAS manganovelli Ibukin kokoelmassa ei ole vampyyritarina vaan hyvin, hyvin varovainen kurkistus yayoin puolelle. Lukiolaistyttö Fujihirou on rakastunut entiseen luokkatoveriinsa Yashiroon, mutta hän ei uskalla kertoa pojalle tunteistaan.

Tyttö rukoilee temppelissä kerran toisensa jälkeen, että jumalat soisivat pojan vastata hänen tunteisiinsa. Jumalat vastaavat vekkulilla tavalla: Fujihirou muuttuu pojaksi. Tytön suureksi hämmennykseksi suhde Yashiroon alkaa saman tien sujua.

Valitettavasti ”loppuyllätys” on typerä.

Kokoelman kaksi viimeistä manganovellia on helpolla referoitu. Sinä ja vain sinä! on kertomus siitä, että poika ja tyttö saavat viimein kerrottua tunteensa toisilleen. Enkeli 10 vuoden kuluttua kertoo, kuinka tytön ja pojan suhde jatkuu ennallaan kymmenen vuoden kooman jälkeen.

Enempää sanomista niissä ei olekaan. Niin heikkoja ne ovat kokoelman kahteen ensimmäiseen tarinaan verrattuina.

Ivrean suomenkielinen julkaisu on aika huolimattomasti tehty. Osa äänitehosteista on jäänyt englanninkielisiksi, samoin kannen teksti. Niiden suomentaminen olisi kai ollut liian työlästä tai kallista. Anna Elon suomennos on mukiinmenevä, mutta ei niin korkeaa laatua kuin mitä suomenkielisissä mangoissa on totuttu näkemään.

Mainokset
Kategoria(t): shoujo Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.