Vuoden parhaita

ALKAA taas olla se aika vuodesta, että voi katsastaa, mitä vuoden aikana on tullut tehtyä. Tässä valikoima parhaimmistoa vuoden 2011 aikana blogissa käsittelemästäni aineistosta.

Kannattaa huomata, että kyseessä eivät ole millään yleisellä kriteerillä parhaat teokset. Nämä ovat minun mielestäni parhaita, siitä joukosta jota minä olen lukenut tai katsonut. Toimikoot nämä samalla minun joululahjavihjeinäni Japanista kiinnostuneille.

Paras shoujo-manga

Osamu Tezuka: Enzeru no oka

Osamu Tezuka: Enzeru no oka

Osamu Tezuka: Enzeru no oka

Vuoden aikana tuli luettua useita aivan letkeitä pääasiassa tytöille suunnattuja mangoja, kuten Mika Kawamuran Daa! Daa! Daa! ja Ririko Tsujitan The Sercet Notes of Lady Kanoko. Samaten joitakin täysiä floppeja, kuten hienon animen pohjalta väännetty manga Mahou shoujo Madoka Magika. Aika leveällä marginaalilla paras lukemani oli kuitenkin Osamu Tezukan vaihdokastarina Enzeru no oka (”Enkelin kukkula”) 1960-luvun alusta. Sen mainioimmat herkkupalat ovat viehkeät murhaajakaksoset Chaa ja Betaa.

Paras josei-manga

Natsume Ono: Tesoro

Natsume Ono: Tesoro

Natsume Ono: Tesoro

Lähinnä ehkä josein piiriin kuuluva Natsume Onon manganovellien kokoelma kiilasi tämän sarjan parhaaksi, vaikka sen esittely blogissani on vasta tulossa. Ovelia elämänviipaleita sisältävä, hieman jouluinenkin kokoelma ilahduttaa erityisesti Onon varhaisella tuotannolla aina vuodesta 1998 alkaen. Jopa Kaoru Morin A Bride’s Story (Otoyome gatari) jäi toiseksi.

Paras shounen-manga

Hajime Isayama: Shingeki no kyoujin

Hajime Isayama: Shingeki no kyoujin

Hiromu Arakawa

Hiromu Arakawa: Silver Spoon

Hajime Isayama: Shingeki no kyoujin (Attack on Titan)

Hiromu Arakawa: Silver Spoon

Poikien mangasta en päässyt yksimielisyyteen itseni kanssa, joten menköön jaettuna ykkössijana. Molemmat teokset ovat hieman epätyypillistä shounenia. Hyviä menestyjäaineksia yhdistelevä Shingeki no kyoujin kertoo ihmiskunnan rippeiden epätoivoisesta puolustautumisesta ihmissyöjäjättiläisiä vastaan. Silver Spoon voi olla pettymys Fullmetal Alchemistin ystäville, sillä maatalouskorkeakoulussa tapahtuva Silver Spoon on hauska aivan toisella tavalla.

Paras seinen-manga

Takashi Murakami: Hoshi mamoru inu

Takashi Murakami: Hoshi mamoru inu

Takashi Murakami: Hoshi mamoru inu

Aikuisten mangan sarjassa oli monta melkein varmaa voittajaa: Osamu Tezukan The Book of Human Insects, Tadashi Agin ja Shu Okimoton The Drops of God, Jiro Taniguchin A Zoo in Winter, Seizo Watasen Kita no raion … Loppujen lopuksi yksi oli kuitenkin selvästi ylitse muiden. Hoshi mamoru inu on hieno tarina miehen ja koiran välisestä suhteesta, joka jatkuu kuolemankin yli. Teos ilmestyi syksyllä myös englanniksi nimellä Stargazing Dog.

Paras yonkoma

Junichi Inoue

Junichi Inoue: Chuugoku yome nikki

Junichi Inoue: Chuugoku yome nikki

Otaku-miehen kiinalaisella vaimolla on monta hilpeätä kohtaamista japanilaisen kulttuurin kanssa. Siispä strippisarjan voiton vei verkossakin julkaistava Kiinalaisen vaimon päiväkirja. Iloisena asiana kannattaa kuitenkin muistaa myös se, että suomeksikin ilmestyi vuoden aikana kaksi laadukasta yonkomaa: K-ON! ja Suzunari!

Paras muu manga

Shigeru Mizuki: Onward Towards Our Noble Deaths

Shigeru Mizuki: Onward Towards Our Noble Deaths

Shigeru Mizuki: Onward Towards Our Noble Deaths

Muun mangan sarjani on oikeastaan epäreilu, sillä teokset ovat hyvin erityyppisiä – gekigaa, opetusmangaa, elämäkertamangaa, eroguroa. Huonoimman valinta oli helppoa: Se oli ilman muuta Kazuki Ebinen Gandhi. Parhaaksi valitsin Shigeru Mizukin upean sodanvastaisen teoksen Onward Towards Our Noble Deaths (Souin gyokusai seyo! 1973). Etumatka Shintaro Kagon ranskaksi julkaistuun kokoelmaan Carnets de massacre ei kuitenkaan ollut kovin pitkä.

Paras anime

Hisaichi Ishii - Hatake Jimusho - GNBH

Isao Takahata: Naapurini Yamadat

Isao Takahata: Naapurini Yamadat

Tässä sarjassa oli vähän edustajia ja vielä vähemmän hyviä, joten parhaan valinta ei tuottanut pienintäkään päänvaivaa: Naapurini Yamadat (Hoohokeyo tonari no Yamada-kun, 1999). Isao Takahatan ohjaama lempeä mutta vauhdikas komedia hyvin japanilaisesta perheestä on jo kahdentoista vuoden takaa, mutta se sai Suomen ensi-iltansa vasta kuluneena vuonna.

Paras japanilainen romaani

Kansi: Tomoyuki Fukutome

Jyouji Hayashi: The Ouroboros Wave

Jyouji Hayashi: The Ouroboros Wave

Japanilaista kaunokirjallisuutta olen ehtinyt lukemaan aika vähän, ja sarjan voittaja oli alusta asti selvä. Viz Median Haikasoru-sarjassa ilmestynyt kova scifi-tarina The Ouroboros Wave on paljon velkaa Arthur C. Clarkille. Kirjassa rakennetaan voimalaa, joka valjastaa mustan aukon energianlähteeksi.

Paras tietokirja

Kansi: Matti Nikolainen

Miika Pölkki & Heikki Valkama: Sushikirja

Miika Pölkki & Heikki Valkama: Sushikirja

Tietokirjasarjaan löytyi kymmenen ehdokasta, joista kolme oli vakavasti tarjolla voittajaksi. Jari Lehtisen Animen aika on vakuuttava asiantuntemuksen näyttö. Eric P. Nashin Manga Kamishibai sisältää hurjan mielenkiintoista tietoa mangan esi-isiin lukeutuvasta japanilaisesta paperiteatterista. Kaikkein herkullisimpana (pun intended) pidän kuitenkin Sushikirjaa, joka kunnioittaa hyvää ruokaa juuri oikealla tavalla.

Paras taidekirja

The British Museum

Mavis Pilbeam: The British Museum Haiku Animals

Mavis Pilbeam: The British Museum Haiku Animals

British Museumin julkaisema kirjanen on herkkä kokoelma eläinaiheisia haikuja ja niihin soveltuvia kuvia, lepakoista lehmiin. Tämän sarjan voittajaksi olisi muuten noussut Kazuya Takaokan, Mitsuru Uragamin ja Hideki Nakamura möhkäle Hokusai Manga, mutta kirjan toteutus ei valitettavasti ollut lähelläkään sisällön tasoa.

 

PS. Lisää vuoden parhaita Desucon järkkäriblogissa ja Femininen blogissa.

 

Kategoria(t): anime, gekiga, Japanin taide, josei, Osamu Tezuka, scifi ja fantasia, seinen, shoujo, shounen, yonkoma. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Vuoden parhaita

  1. arua sanoo:

    Tuo Tesoro oli varsin miellyttävä tuttavuus. En ole itse lukenut kovin paljoa Onon uutta tuotantoa, mutta tykkään noiden vanhojen töiden piirrosjäljestä. Se on outoa mutta toimivaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.