Odotettavissa vuonna 2012

VUODELLE 2012 on jo julkistettu yli 30 uutta japanilaista animaatioelokuvaa, Anime News Network kertoo. Luettelon elokuvista on koonnut Animeanime.biz-verkkopalvelu. Tässä muutamia minun silmääni kiinnostavimman näköisiä.

Chibetto inu monogatari: Kiniro no doo je

Kullankeltainen tiibetinmastiffi varjelee poikaa vuorilla.

Heti tammikuun 7. päivänä on tulossa ensi-iltaan japanilais-kiinalainen yhteistyö Chibetto inu monogatari: Kiniro no doo je (”Tarina tiibetiläisestä koirasta: kullanvärinen tiibetinmastiffi”, eli englanniksi Tibetan Dog). Naoki Urasawan hahmosuunnitteluun perustuva elokuva kertoo nuoresta Jiantanista, joka äitinsä kuoltua muuttaa Tiibetiin isänsä luokse. Pojan on opittava paimentamaan lampaita, ja hän löytää kumppanikseen kullankeltaisen koiran. Elokuvan on ohjannut Masayuki Kojima ja sen tuottaa Madhouse.

Ookami kodomo no Ame to Yuki

Susilasten yksinhuoltajaäiti muuttaa maalle.

Mamoru Hosodan uusi ohjaus Ookami kodomo no Ame to Yuki (”Susilapset Ame ja Yuki”) on tulossa heinäkuussa. Hosodan aikaisempia menestysteoksia ovat Summer Wars (2009) ja Toki wo kakeru shoujo (2006). Hosodan omaan tarinaan perustuva elokuva kertoo kahdesta lapsesta, jotka ovat syntyneet susimiehen ja ihmisneidon rakkaudesta.

Hiro Mashiman mangasarjaan Fairy Tail pohjautuva samanniminen elokuva on luvassa elokuussa. Aiheesta on tehty myös pitkä televisioanimaatiosarja, joka on jatkunut jo syksystä 2009. Koomisessa tarinassa nuori Lucy pyrkii täysinoppineeksi maagiksi. Elokuvan ohjaa Masaya Fujimori, ja Lucyn roolissa kuullaan Aya Hirano.

Jossain määrin kiinnostavalta vaikuttaa myös esimerkiksi Toshokan sensou (Library Wars), jonka taustalla on Hiro Arikawan suosittu kevytromaanisarja ja manga. Tarinaan on otettu kovasti mallia Ray Bradburyn klassikosta Fahrenheit 451. Mangan perusteella mielenkiintoinen voi olla myös Tohon vielä nimeämätön elokuva, jota tehdään Kazue Katon mangasta Blue Exorcist.

Jokavuotiseen tapaan on tietenkin luvassa myös uusi Doraemon-elokuva maaliskuussa ja uusi Conan-elokuva huhtikuussa. Koko lista tiedossa olevista animaatioelokuvista on Anime New Networksin sivustolla.

 
ABOUT.comin Deb Aoki on puolestaan koonnut kiinnostavimmat mangat, joita odotetaan englanniksi vuoden 2012 aikana. Joukossa on klassikoita, uusintoja ja lupaavia uutuuksia.

Aokin listan kärjessä on Moto Hagion shounen-ai-klassikko Heart of Thomas (Tooma no shinjou, 1974). Fantagraphics julkaisee teoksen englanniksi elokuussa. Tarina kertoo nuorukaisen itsemurhasta sisäoppilaitoksessa ja nuorten miesten välisestä dramaattisesta rakkaudesta.

Shigeru Mizuki: Nonnonbaa to ore

Shigeru Mizuki kertoo lapsuutensa Japanista.

Jos mahdollista, vielä klassisempi on Shigeru Mizukin osittain omaelämäkerrallinen sarjakuva NonNonBa (Nonnonbaa to ore, 1977), jonka Viz Media aikoo julkaista englanniksi maaliskuussa. Kun ottaa huomioon Mizukin keskeisen aseman mangan historiassa, on hämmästyttävää miten vähän hänen töitään on käännetty länsimaisille kielille. NonNonBa sentään saatiin ranskaksi jo 2006, ja se voitti oitis Angoulemen festivaalien parhaan sarjakuva-albumin palkinnon.

Klassikoksi on luettava Yoshihiro Tatsumin Fallen Words, joka on tulossa Drawn & Quarterlyltä toukokuussa. Julkaisu jatkaa yhtiön upeaa Tatsumi-sarjaa. Klassikko on myös Osamu Tezukan A Message to Adolf (Adorufuni tsugu, 1983). Verticalilta elokuussa tuleva tarina kolmesta Adolf-nimisestä miehestä toisen maailmansodan pyörteissä on julkaistu englanniksi ennenkin.

Tuoretta kiinnostavaa listalla edustaa Hajime Isayaman aika raju shounensarja Attack on Titan (Shingeki no kyoujin, 2010). Linnouttautuneita ihmiskunnan rippeitä piirittävät valtavat jättiläiset, joiden olemassaolon ainoa tarkoitus näyttää olevan ihmisten syöminen. Sarja alkaa englanniksi kesäkuussa Kodanshan julkaisemana.

Ainakin jonkinlaista kuriositeettiarvoa on Makoto Shinkain animaatioon perustuvalla mangalla 5 Centimeters Per Second, jonka Vertical julkaisee kesäkuussa. Tarinan on kuvittanut Yukiko Seike.

Suehiro Maruon kaunista kauhutarinaa The Strange Tale of Panorama Island odotettiin Last Gaspilta jo vuosi sitten, ja sitä odotetaan edelleen. Kiintoisalta vaikuttaa myös Masahiko Matsumoton varhaista vaihtoehtomangaa edustava Cigarette Girl, jota Last Gasp lupailee myös englanniksi.

Mainokset
Kategoria(t): alternative, anime, shounen, uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s