Rouva Väinämöinen ja kone nimeltä Sampo

Heikki Valkama & Heidi Haataja: Vartijat 3

Heikki Valkama & Heidi Haataja: Vartijat 3

KOTIMAINEN mangatyylinen sarja Vartijat on pitkänpuoleisen odotuksen jälkeen ehtinyt kolmanteen osaan. Sarjan kuvittaja on jälleen vaihtunut. Vaikka kolmososassa ei kovin hirveästi tapahdu, laatu on selvästi noussut kahdesta ensimmäisestä.

Kalevalasta aineksia ammentavaa sarjaa käsikirjoittaa Suomen pitkäaikaisimpiin ja monipuolisimpiin Japanin tuntijoihin lukeutuva Heikki Valkama. Vaikka sarjan nimistö on Kalevalasta, tarina hyvän ja pahan taistelusta suomalaisen nykytodellisuuden näkymättömällä taustalla ei kuitenkaan todellakaan ole mikään Kalevala mangamuodossa.

Tarinassa äitinsä puolelta japanilainen Seiya tulee pitkästä aikaa isänsä kotimaahan Suomeen. Hän saa kuulla kuuluvansa Vartijoihin, jotka suojelevat metsän väkeä ja ihmisiäkin peikoilta ja muilta pahoilta voimilta. Kaupunkilaispoika joutuu suomalaisiin metsiin ja oudon sodan keskelle, kumppaneinaan taikavoimainen kettu Kerri sekä peikon ja menninkäisen jälkeläinen Noki.

Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi jo alkuvuodesta 2008. Sen kuvitti nuori Elli Puukangas, mutta kiireen keskellä työhön osallistui myös konkari Reima Mäkinen. Vuoden 2009 lopulla valmistunut toinen pokkari jäi Puukankaalta kesken, ja sen piirsi loppuun Pauliina Högman.

Kolmanteen osaan Valkama ja kustantaja Sangatsu Manga valitsivat noin vuosi sitten kuvittajaksi Heidi Haatajan. Pokkarin loppuun kootut Vartijat-aiheiset strippisarjakuvat ovat ilmeisesti muutamien muiden kuvittajaehdokkaiden käsialaa.

Heikki Valkama & Heidi Haataja: Vartijat 3

Seiya ja Noki eivät usko Ainon herkkyyteen...

KUTEN Heidi Haataja jälkisanoissaan toteaa, ”vaikeinta oli pitää hahmot samannäköisinä koko pokkarin ajan, ellei jopa seuraavaan ruutuun asti”. Se näkyy tuloksesta.

Seiyan isoäiti näyttää välillä seitsentoistakesäiseltä, välillä nelikymppiseltä. Ilkeä peikkojen ruhtinas näyttää välillä koulupojalta, välillä Disneyn Hiidenpadan Hornansarvelta. Puhuva Kerri-kettu näyttää välillä ketulta, välillä koiralta.

Onneksi tarinan päähahmoilla on kuitenkin niin selviä tuntomerkkejä, että sekoittamisen vaaraa ei missään vaiheessa synny. Ja muuten, Kerrin itselleen loitsima ihmishahmo ilahduttanee monia Wolverinen ystäviä.

Vastapainoksi Haataja on todella taitava piirtämään hahmojen ilmeitä. Mahlasimaa himoitseva Aino on herkullinen. Seiyan ja Noen ”salaliittolaisilme” jaksaa naurattaa vielä toisellakin lukukerralla, kun Seppo Ilmarinen vakuuttaa Ainon olevan ”niin pieni ja herkkä”.

Vartijoiden kolmososan ruutusommittelu on varmaan parasta, mitä suomalaisessa mangatyylisessä tarinassa olen tähän mennessä nähnyt. Joukossa on epäonnistuneitakin sivuja ja reunaviivat ovat turhan vahvoja, mutta monet sivuista ovat myös todellisia kaunottaria.

Taistelukohtaukset eivät ole järin uskottavia. Rasterit ovat paikoitellen turhan tukkoisia. Ja suomalaiselle luonnolle voisi antaa enemmän hengitystilaa.

VARTIJAT kolmosessa esitellään jälleen joukko Kalevalasta nimiä ja ominaisuuksiakin saaneita hahmoja. Vartijat Ahti ja Touko Joukahainen ovat isä ja poika, joista Toukolla näyttää myös olevan Kalevalan Joukahaisen äkkipikaista luonnetta. Ainon isän Seppo Ilmarisen sepäntyö näyttää perin vaatimattomalta.

Iäkäs ja herttainen rouva Väinämöinen on hahmo jonka kohdalla ei oikein tiedä itkeäkö vaiko nauraa. Toisaalta, Väinämöinen on niin moneen kertaan varioitu hahmo, että siitä on varmaan mahdotonta tehdä mitään muuta kuin kliseitä.

Toinen hankala kuvitettava on tietenkin Sampo, jota peikkoruhtinas taitavien japanilaisten peikkojen avulla yrittää saada toimintakuntoon. Valkaman ja Haatajan valinta Sammon hahmoksi on kömpelö vähän ilmastointilaitteelta näyttävä laatikkomainen kone, joka ei ratkaisuna liene huonoimmasta päästä.

Tarina ei kolmannessa osassa juurikaan etene. Seiya, Kerri ja Noki matkaavat Väinölään. Aino makaa sairasvuoteella. Peikkoruhtinas valmistelee Sammon käyttöönottoa. Työssä nähdään myös muuan Shigeru Mizukin tarinoista hyvin tuttu hahmo…

Ihmettelen, jos tarina saadaan käärittyä järkevään loppuun neljännessä pokkarissa.

Heikki Valkama & Heidi Haataja: Vartijat 3

Aino himoitsee mahlasimaa.

EI VARTIJAT missään nimessä huono sarja ole. Se ei ole Suomen markkinoille suodattuvien japanilaisten mangojen tasolla, mutta ihan sujuvasti etenevää shounen-seikkailua se on.

On sääli, että Vartijoita ovat vaivanneet tuotannolliset ongelmat piirtäjänvaihdoksineen. Taustalla on epäilemättä ennen kaikkea se, että Suomessa ei ole infrastruktuuria joka taloudellisesti mahdollistaisi piirtäjän pitkäjänteisen työskentelyn.

Ongelmat ovat johtaneet paitsi viiveisiin myös hyvin epätasaiseen laatuun. Kipinää ja ainesta tarinassa minun mielestäni olisi, ja jämerästi johdetulla japanilaistyylisellä mangaprojektilla siitä olisi saatu paljon irti.

Heikki Valkama toteaakin Käsikirjoittajan turinanurkassa, kuinka ”kunnioitus Eiichiro Odan kaltaisia manga-taiteilijoita kohtaan kasvaa, kun on itse päässyt mukaan sarjakuvantekoon”. Oda avustajineen piirtää One Pieceä parikymmentä laadukasta sivua viikossa, ja hän on tehnyt sitä jo toistakymmentä vuotta.

Tuotannollisiin ongelmiin viitannee sekin, että varsinaista tarinaa on kolmannessa pokkarissa vain noin kahdeksankymmentä sivua. Loppu 128 sivusta on täytetty venytetyllä kuvagallerialla, taustateksteillä ja mainoksilla. Sekä strippikokoelmalla, joka täyteluonteestaan huolimatta on mainio idea.

Strippigalleriaan on koottu viiden eri piirtäjän koomisia neliruutuisia oivalluksia Vartijoiden aiheista. Niissä käsitellään muun muassa Noen housuttomuutta (vrt. Aku Ankka), Ainon kiivasta luonnetta ja pohjoisen ruhtinaan erikoisia sarvijuttuja. Ida Lindholm paljastaa, mitä väärä sijamuoto loitsussa voi saada aikaan.

Kategoria(t): mangatyylinen sarjakuva, shounen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.