-
Viimeisimmät artikkelit
Arkistot
Kategoriat
- actionmanga
- alternative
- anime
- eläinmanga
- elämäkertamanga
- ero & guro
- gekiga
- Japanin historia
- japanin kieli
- Japanin kirjallisuus
- Japanin kulttuuri
- Japanin taide
- Japanin uskonnot
- josei
- kirjaston aarteita
- kodomo
- komediamanga
- kummitusjutut
- Kuolema
- länsimainen sarjakuva
- live action
- mangan historia
- mangan tutkimus
- mangatyylinen sarjakuva
- manhua – kiinalainen sarjakuva
- mecha
- musiikki
- off topic
- omat tuotokset
- opetusmanga
- Osamu Tezuka
- pieni olento
- ranobe
- ruokamanga
- scifi ja fantasia
- seinen
- shoujo
- shounen
- slice-of-life
- suomalaiset Japanissa
- taikatyttö
- Uncategorized
- uutiset
- yaoi
- yonkoma
Artistit
- Aho Juhani
- Amano Yoshitaka
- Anno Moyoco
- Arakawa Hiromu
- Azuma Hideo
- Clamp
- Davisson Zack
- Disney Walt
- Hagio Moto
- Hino Matsuri
- Hokusai Katsushika
- Holmberg Ryan
- Hosoda Mamoru
- Inagaki Sugimoto Etsu
- Isayama Hajime
- Ishinomori Shotaro
- Iwaoka Hisae
- Jansson Tove
- Kakifly
- Karvinen Liisa
- Katsumata Susumu
- Kikuchi Hideyuki
- Komatsu Sakyo
- Kon Satoshi
- Kouno Fumiyo
- Koyama-Richard Brigitte
- Kutsuwada Chie
- Kuusela Armi
- Larsson Carl
- Li Kunwu
- Magica Quartet
- Masaya Muto
- Mashima Hiro
- Matsumoto Taiyo
- Matsuo Bashō
- Miyazaki Goro
- Miyazaki Hayao
- Mizuki Shigeru
- Mori Kaoru
- Morohoshi Daijiro
- Murakami Haruki
- Murakami Motoka
- Murakami Takashi
- Nagao Maru
- Nash Eric P.
- Nieminen Kai
- Noguchi Mei
- Norton Mary
- Oda Eiichiro
- Ogiwara Noriko
- Ono Natsume
- Oshii Mamoru
- Oshimi Shuzo
- Oshiro Noboru
- Ramstedt G.J.
- Saito Takao
- Schodt Frederik L
- Seki Chisato
- Shinkai Makoto
- Shirato Sanpei
- Takahata Isao
- Taniguchi Jiro
- Tatsumi Yoshihiro
- Tezuka Osamu
- Tomori Miyoshi
- Tsukirino Yumi
- Tsutsui Yasutaka
- Valkama Heikki
- Variety Artworks
- Watase Seizo
- Wilson Sean Michael
- Yamazaki Mari
- Yokoyama Yuichi
- Yonebayashi Hiromasa
- Ôtié Philippe
Tärkeät sivustot
Blogroll
Blogroll - ulkomaiset
Meta
Eläväisiä opettajia
OLIN jo vähällä luovuttaa S.S. Astron suhteen. Sen verran hiljaista ja sisäänlämpiävää verryttelyä mangan alkupuoli on. Ennen puoltaväliä tarina pääsee kuitenkin aivan uusille kierroksille, ja loppu on hulvatonta herkkua.
Punainen jättiläinen on tuonut riemuksemme lisää yonkomaa, japanilaista neliruutuista strippisarjakuvaa. Negi Bannon tekemä S.S. Astro (教艦 ASTRO, Kyoukan ASTRO) on koulukomediaa, mutta vaihteluksi opettajainhuoneen puolella.
S.S. Astro alkoi Japanissa Manga Time Kirara Carat -lehdessä vuonna 2005, ja sitä julkaistiin parisataa strippiä marraskuuhun 2007 mennessä. Sarjaa ei koskaan virallisesti lopetettu, mutta jatkoakaan sille ei ole saatu. Punaisen jättiläisenkin julkaiseman pokkarin kannessa lukee kuitenkin toiveikkaasti, että kyseessä on ensimmäinen osa.
S.S. Astro kertoo elämästä Asashion yhteiskoulun lukion opettajainhuoneessa. Sarjan ”opetussotalaivan” nimi Astro on lyhenne sanoista Asashio Sogo Teachers’ ROom. Englanninkielisestä käännöksestä periytyneen S.S.-merkinnän taustalla on japanilainen sanaleikki. Kyoukan äännetään kuin ”opettaja”, mutta kanjimerkeissä sanan toinen merkki on korvattu ”sotalaivaa” tarkoittavalla merkillä.
Tarinassa Asashion oppilaina aikoinaan olleet nuoret naiset palaavat kotikouluunsa, mutta nyt vasta valmistuneina opettajina. Elämänmeno opettajainhuoneessa tuppaakin luiskahtamaan kouluaikaisiin kujeisiin.
IZUMI Maki on terveystiedon ja liikunnan opettaja, joka saattaa huoletta nukkua läpi koulun palaverien. Tunneillaan hän mieluummin keskittyy uimaan kuin opettamaan uimista.
Izumin pitkäaikainen ystävä Yuuko Nagumo opettaa japania. Hänen lempitavaransa on monikerroksinen lounaslaatikko, johon mahtuu välipala joka välitunnille. Siitä huolimatta hänelle saattaa käydä niin, että iltapäivän välipalat ovat syötyinä jo ennen lounasaikaa. Hän myös rakastaa oppilaiden naruttamista kompakysymyksillä.
Vieraita kieliä opettava Kaname Karasuma on ujosti mutta syvästi rakastunut Izumi Makiin. Hän on salamannopea valokuvaaja. Izumi ei tajua Kanamen kiinnostusta, mutta huomaa sentään Kanamen olevan söötti punaisena – kun tämä on lehahtanut punaiseksi Izumin sööttiydestä.
Kärttyisä ja verenhimoinen Setsuna Arai on koulun terveydenhoitaja. Toiset näkevät hänet enkelimäisenä hoitajana, toiset julmurina joka armotta heittää tekosairaat ulos potilashuoneestaan. Työn tylsyyttä piristämään hän toivoisi edes joskus saavansa perinpohjaisesti murjottuja oppilaita. Hänen vanha poikaystävänsä, Izumi Makin veli Itsuki, ei saa osakseen paljoakaan lämpöä.
Tämän nelikon lisäksi stripeissä vilahtelee suuri joukko muita henkilöitä. Itse asiassa joukko on liian suuri; niin suuri että lukija aika pian luopuu yrittämästä erotella kaikkia.
S.S. ASTRON henkilöiden erottaminen toisistaan on välillä kiusallisen vaikeaa. Monet sarjan henkilöt ovat aika samannäköisiä, ja samojenkin henkilöiden ulkonäkö muuttuu paljon stripistä toiseen.
Saattaa olla, että Negi Banno tekee sen tahallaan, mutta kyse voi olla myös piirtäjän taidon kehittymisestä. Piirrostyyli muuttuu muutenkin tarinan edetessä. Alun vähäviivaiset ja selkeät kuvat muuttuvat loppua kohti paljon sävykkäämmiksi ja eloisammiksi.
Myös S.S. Astron puolijatkuvan tarinan ja etenkin sen komiikan luonne muuttuu vähitellen. Strippisarja alkaa hyvin hienovarasaisilla vitseillä, joista monet perustuvat japanilaisen hyvän käytöksen tarkkojen kaavojen rikkomiseen.
Huumori muuttuu kuitenkin raisummaksi muun muassa käsitellessään toisaalta Kanamen ja Izumin, toisaalta Itsukin ja Setsunan suhdetta. Samalla piirrostyyli saa ilmettä ja alkaa tukea kunnolla strippien koukkuja.
Vähitellen S.S. Astro osoittautuu aikuisimmaksi yonkomaksi, mitä Suomen markkinoilla on tähän mennessä nähty. Se on myös vaikein, sillä tarinan japanilaisuuksia ei pahemmin selitellä, ei sanoja eikä tapakulttuuria. Joku toinen kustantaja olisi ehkä lisännyt pokkarin loppuun monisivuisen selityssanaston. Aivan omanlainen nautintonsa on kuitenkin siinäkin, että lukija joutuu ponnistelemaan (tai googlettamaan) ymmärtääkseen.
Suvi Mäkelän suomennos on laadukasta työtä. S.S. Astro on oiva lisä suomennetun yonkoman harvalukuiseen joukkoon. Lisää tällaista, kiitos!
P.S. Kuvitusta lisätty 13.1.2012
Kategoria(t): komediamanga, seinen, yonkoma Avainsana(t): Banno Negi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
Parempi kuin Azumanga?
Ei parempi, mutta hieman riehakkaampi.
Ei ole ikinä ollut näin vaikeaa erottaa henkilöitä toisistaan. Eikä tätä ainakaan helpottanut se virhe pokkarin ekalla sivulla kun Yuuko Yagumo on nimetty Izumi Makiksi. Välillä hän huitelee pitkillä hiuksilla, välillä lyhyillä. Mutta sinänsä ihan piristävä teos kun ei aina jaksa niitä teinien hölmöilyjä seurata.
Itse kirjoitin kyseisestä mangasta arvostelun tulevaan Anime-lehteen, saapi vilkaista kun lehti saapuu!
Mangan lukemisen jälkeen olo tuntui lähinnä jotenkin ”huijatulta” – olin kovasti odottanut, että opettajanäkökulma esittelisi moemangaa uudesta ja raikkaasta perspektiivistä. Karu totuus kuitenkin oli, että hahmot näyttävät piirtäjän chibimäisen tyylin vuoksi teineiltä ja vieläpä tekevät IHAN samoja asioita kuin koulumoemangan teinihahmot. Samat hahmostereotyypit toistuivat (ikinukkuja, suursyömäri, lesboihastus ja creepy) ja koko mangan ajan vain viihdyttiin vapaalla tai opettajanhuoneessa, eikä opetukselle uhrattu juurikaan ruutuaikaa, vaikka siihen olisi ollut niin hyvä mahdollisuus. 😦 Noh, ehkä minun odotukseni vain olivat aivan liian korkealla kirjan suhteen, mutta ei se loppujen lopuksi juurikaan huumorinsa ja hahmojensa puolesta erottunut muusta koulumoemangasta.
~C