Pläjäys nostalgiaa

Hajime Kanzaka & Shoko Yoshinaka: Slayers Return

Hajime Kanzaka & Shoko Yoshinaka: Slayers Return

VIETINPÄ taas divarissa käytyäni hilpeän nostalgiatuokion. Lukemista vielä moneksi päiväksi tarjoavien Pekka Lipposen seikkailujen ja Punavyön lisäksi käteen jäi CMP Mangan vuonna 2003 julkaisema mangakäännös Slayers Return.

CMP:n Slayers Return on neljäs osa sarjassa Slayers Super-Explosive Demon Story (Choubaku mahouden Slayers, 1995-2001). Se on kuitenkin sarjan muista osista irrallinen. Se pohjautuu Slayers Return -elokuvaan ja kertoo Lina Inversen nuoruuden seikkailuja. Kumppaninaan pikkuruisella Linalla on roteva, rintava ja vähäpukeinen Naga the White Serpent – ei ehkä maailman terävin käärme, mutta luultavasti myrkyllisin.

Mangathan kuuluvat Slayers-tuoteperheeseen, joka alkoi Hajime Kanzakan kirjoittamista kevytromaaneista vuonna 1989. Kevytromaaneja, mangaa, animesarjoja ynnä muuta sisältävä tuoteperhe on valtava, enkä sitä jaksa tässä ruveta luettelemaan. Halukkaat löytävät tiedot Wikipediasta. Itselleni tutuin on vuonna 1995 tehty animesarja Slayers.

Slayers Return on yhdeksän vuoden takaa, mutta se on sentään jo ”original mangaa”, eli CPM julkaisi sen peilaamattona, oikealta vasemmalle luettavana. Ja vaikka suuren tuoteperheen jäsen onkin, Slayers ei vielä ole niin teollisen oloinen kuin valtaosa nykyisestä mangasta.

Slayers-kevytromaanit on kuvittanut Rui Araizumi, jonka kynänjälkeä sitä myöten on myös hahmosuunnittelu. Mangasarjan piirtäjä on Shoko Yoshinaka. Yoshinakan piirrostyyli on aika suttuinen. Se sopii oikeastaan hyvin sarjan levottomaan, irtonaiseen ja poukkoilevaan kerrontaan.

Suttuisuudessa on tosin ongelmansakin: esimerkiksi Lina Inverse ja kyläläistyttö Salina on ajoittain vaikea erottaa toisistaan. Joissakin tappeluissa lukijan on mahdotonta edes arvata, mitä oikeastaan tapahtui. Mutta aina sillä ei ole suurta väliäkään, pääasia että se on pöljää.

Hajime Kanzaka & Shoko Yoshinaka: Slayers Return

Lina ja Naga vaeltavat etsien aarteita, tappeluita ja hyvää ruokaa.

PERIAATTEESSA aika heikon ystävyyden siteen yhdistämät Lina ja Naga etsivät hyvin maksavia asiakkaita taikuudelleen. He ovat myös ylen määrin kiinnostuneita hyvästä ruuasta, eivätkä he ylenkatso yhtään tilaisuutta tapella.

Yleensä palkkaa ei tule ja taisteluista kärsivät eniten sivulliset. Ja kun ravintolat on tyhjennetty ruuasta, Naga yrittää huijata Linan maksajaksi. Kaikkein todennäköisimmin molemmat lopulta livistävät tiehensä maksamatta lanttiakaan.

Tässä tarinassa Lina ja Naga saapuvat syrjäiseen kylään, jossa köyhä, ahne ja toistaitoinen taikuri Galef yrittää rakentaa pahamaineista organisaatiota valloittaakseen maailman. Palkkarahat hienoihin kuteisiin tuhlaava Galef joutuu kuitenkin omiensakin höykkyyttämäksi.

Eivät Lina ja Naga toki tyhjän tähden ryhdy auttamaan Galefin uhkaamaa kylää. Linalla on jostain taikakirjasta luettu aavistus, että kylään on säilöttynä haltioiden muinainen vahva taikaesine. Siinäkin suhteessa todellisuus tosin osoittautuu haaveitakin hullunkurisemmaksi.

Kuten Slayers-tarinan luonteeseen kuuluu, mikään ei mene aivan putkeen. Golemit sortuvat oman painonsa alla, taivaalta alas loitsittava tähti osoittautuu sormenpään kokoiseksi, ja mahtavat taikaiskut osuvat vääriin kohteisiin. Lopussa kuitenkin melkein kaikki on keskimääräisesti ottaen aika hyvin.

Slayers Return on siis edelleen aivan loistavaa viihdelukemista. Aivot narikkaan ja menoksi. Tarina poukkoilee ristiin rastiin ilman sen kummempaa logiikkaa, asiat osoittautuvat aivan muuksi kuin miltä ne näyttävät, ja henkilöt kääntelevät kelkkojaan niin että suihke vain kuuluu.

Hajime Kanzaka & Shoko Yoshinaka: Slayers Return

Vaikka Lina on pikkuinen, hän on kahdesta naisesta etevämpi velho.

TÄLLÄ asialla ei ole tasan mitään tekemistä mangan tai Japanin kanssa, mutta kirjoitanpa muutaman sanasen muistakin divarihankinnoistani.

Pekka Lipposen 1950- ja 1960-luvuilla ilmestyneitä seikkailuja liikkuu kaupoissa enää suhteellisen harvakseltaan, mutta kokoelmani karttuu silti pikku hiljaa. Tällä kertaa sain käsiini pari alkupään tarinaa: sarjan kahdeksannen vihkosen nimeltä Gangsterit matalaksi ja neljännentoista vihkosen nimeltä Musta ruutuässä.

Outsider eli Aarne Haapakoski (1904-1961) kynäili Rantasalmen sulttaanin Pekka Lipposen varsinaista seikkailusarjaa vuoden 1956 lopulta alkaen. Ensin hän piti nimimerkkiä yksin, sitten mukaan tuli Seppo Tuisku. Pekka Lipposen seikkailut jatkuivat aina vuoteen 1964, vajaat sata sivua kuukaudessa. Vuodesta 1958 vuoteen 1964 syntyi rinnalla samantapaisia Kalle-Kustaa Korkin seikkailuja myös kerran kuussa. Sitten tahti alkoi hiipua, mutta vielä vuonna 1965 ilmestyi sarja Lipposen ja Korkin yhteisiä tarinoita.

Maailmaa kiertävä räyhäkkä savolainen ahväärimies Lipponen kuuluu lapsuuteni suosikkeihin, vaikka kirjat olivat ainakin yhtä vaikeita saada kuin nytkin, pirskatti. Ne eivät kelvanneet kirjastojen valikoimiin, eikä itselläni koskaan ollut varaa noin markan hintaisiin julkaisuihin. Naapureilta niitä sentään pystyi joskus lainaamaan. Nyt hyväkuntoisista Pekka Lipposista maksetaan jo pariakymmentä euroa.

Toinen poikavuosinani merkittävästi vaikuttanut sankari oli viileyden perikuva Punavyö, joka seikkaili yhdessä suomalaissyntyisten Pete Menkenin ja Dick Hillin kanssa villissä lännessä. Sarjaa kirjoitti toinen tuottelias nimimerkki Simo Penttilä, oikealta nimeltään Uuno Hirvonen (1898-1971). Tällä kertaa sain käsiini sarjan 18. osan Punavyö ja kostaja etelästä vuodelta 1969.

Peten ja Dickin hulvattoman huulenheiton ohella Punavyön seikkailut ovat jääneet mieleen Olavi Hurmerinnan mainion kuvituksen vuoksi. Myös alaviitteinä esiintyvät sivistyssanojen selitykset ilahduttivat pikkupoikaa: ”Diprosopus (kreik.) – kaksikasvoinen epäsikiö.”

Mainokset
Kategoria(t): komediamanga, scifi ja fantasia Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Pläjäys nostalgiaa

  1. arua sanoo:

    Jee, nostalgiaa! Vaikka itselle Slayersista jäikin suht vieraaksi lähes kaikki muu kuin TV-sarja. Vanhoja VHS:istä ei henno hankkiutua eroon, vaikka tuskin enää niitä katson kun ei ole laitteitakaan mistä katsoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s