Aika yksinäinen mies

Muto Masaya: Young-kun

Muto Masaya: Young-kun

YOUNG-KUNIN suhde naisiin ei ole aivan terveellä pohjalla. Hän on hyvin pelkistetty mies: hänen ajattelunsa pyörii enimmäkseen oman haarovälin sekä naisten tissien ja pyllyjen ympärillä.

Muto Masayan Young-kun (ヤングくん) on aika erilaista mangaa. Lähin vertailukohta on varmaankin Yoshito Usuin Crayon Shin-chan, jossa pikkuinen Shinnosuke Nohara kohtelee aikuisten maailmaa omalla, järkähtämättömän räävittömällä tyylillään.

Young-kun kuuluu mangan lajiin, jota kutsutaan yonkomaksi. Yonkoma on strippisarjakuvaa, jossa kukin tarina koostuu neljästä useimmiten samankokoisesta ruudusta. Se muistuttaa siis aika lailla länsimaista sanomalehtisarjakuvaa mutta on vielä säännöllisempää.

Muto Masaya rikkoo tahallaan yonkoman perinteistä ruutukaavaa johdanto-kehittely-käänne-loppuhuipennus. Vaikka Young-kunin stripit ovat säännöllisen neliruutuisia, niiden kerronta on epäsäännöllistä.

Osa stripeistä sisältää perinteiseen tapaan vitsin, osa herkän oivalluksen ihmiselämästä. Mutta toisinaan tarina jää roikkumaan ilmaan koukkua. Loppuhuipennusta ei tule tai sen  kehitteleminen jää lukijan tehtäväksi.

Young-kunin vuonna 2006 alkaneita seikkailuja julkaistaan japaniksi Blockbuster Fan Club -verkkosivustolla. Niistä on myös koottu yksi kirja. Englanniksi mangan voi ostaa JManga.comista. Käännöksessä on mukana 284 strippiä.

Muto Masaya: Young-kun

Young-kun ajattelee rintoja ja takapuolia.

JOS hermostuu alapäänjutuista, ei kannata lukea Young-kunia. Young-kun pohdiskelee enimmäkseen omia sukuelimiään, pissaa, kakkaa, tissejä ja pyllyjä.

Young-kunin näkökulmasta naiset ovat usein päättömiä hahmoja. Heistä saattaa näkyä vain takapuoli tai pikkupöksyt, joskus kauniit hiukset. Naiset jakaantuvat kahteen suureen luokkaan, helppoihin nakkeihin ja saavuttamattomiin kaunottariin.

Omasta äidistäänkin Young-kun näkee vain rinnat, paitsi sen kerran kun hän toteaa ettei pärjää elämässä ja päättää palata sikiöksi äitinsä kohtuun.

Young-kunin elämä on aika yksinäistä rakkauden, onnen, suosion ja maineen etsintää. Onko nolompaa kuin mies joka jää parittomaksi laseja kilistellessä? Hän voi skoolata vain omaan kalloonsa, ja silloinkin lasi menee rikki.

Onko säälittävämpää kuin mies joka harjaa aamulla tunnin hampaitaan? Vain siltä varalta, että ehkä sittenkin on olemassa mitättömän pieni mahdollisuus, että hän suutelee jotakuta tänään.

Onko kurjempaa kuin mies joka hikoilee hellepäivänä puistonpenkillä? Hän kuvittelee antavansa takkinsa suojaksi tytölle – jos viereen sattuisi istumaan tyttö, ja jos häntä vielä sattuisi palelemaan.

Muto Masaya: Young-kun

Hän myös havainnoi todellisuutta omalla tavallaan.

MUTTA Young-kun ihastuu myös auringonlaskuihin ja nelilehtisiin apiloihin. Hän suunnittelee puistonpenkkejä, jotka ovat niin ahtaita että rakastavaisten on pakko istua hyvin lähekkäin. Yllättäen hänellä on myös hyvin teräviä oivalluksia elämästä, maailmankaikkeudesta ja muusta sellaisesta.

Young-kunista on mukava tarkkailla, kuinka selällään makaavan kissan maha nousee ja laskee hengityksen tahdissa. Kissa tarkkailee hetken Young-kunia, toteaa hänet tyylittömäksi ja häipyy omille teilleen.

Muto Masayan hyvin yksinkertainen piirrosjälki istuu mainiosti neliruutuisiin tarinoihin. Piirroksissa on vain reunat, lähes piirteettömät henkilöt ja lyhyt teksti. Esineet ja taustat on karsittu vain välttämättömimpiin.

Tämä mahdollistaa myös kuvilla leikittelyn. Pienellä näkökulman muunnoksella piirros voi muuttua joksikin aivan muuksi.

Variksenpelätin vaihtaa työpaikkaansa Kristus-patsaaksi, kivusta tulee sateenkaari, supermarketin loputon käytävä jatkuu aina naapurikaupungin supermarketiin asti. Polvesta voi putkahtaa esiin sirkka ja kala voi lentää aarresaaren ohi.

Kategoria(t): alternative, seinen, yonkoma Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.