Vampyyrit yökoulussa

Matsuri Hino: Vampire Knight

Matsuri Hino: Vampire Knight

NELJÄN sivun verran ehdin toivoa, että Vampire Knightissa olisi ainesta laadukkaaksi kauhutarinaksi tai kauhukomediaksi. Sen pidemmälle juoni ei valitettavasti kantanut.

Alkukohtauksessa pieni räsynuken näköinen tyttö kahlaa syvässä lumessa. Hänellä on niin valtaisat ilmeettömät silmät, että hänen täytyy olla jonkin sortin hirviö tai youkai.

Tytön kimppuun käy vampyyri joka haluaa imeä hänen vertaan. Jostain ilmestyy toinen vampyyri, joka kukistaa ensimmäisen (joka on ”häpeäksi vampyyreille”). Pelastaja antaa itsestään öykkärimäisen mutta ilmeisen hyviksen vaikutelman.

Sitten loikataan kymmenen vuotta ajassa eteen päin, ja tarina lösähtää tavalliseksi koulusähellykseksi. Cross-akatemian nätit pojat ja nätit tytöt ihastuilevat ja kahnailevat, yrittävät ylläpitää sääntöjä ja yrittävät rikkoa sääntöjä. Edes taustalla oleva vampyyrijuoni ei jaksa kannatella tarinaa.

Tyttö onkin vain tavallinen shoujo-sankari; jämerä kaksihenkisen kurinpitokomitean tyttöpuolisko, joka nukkuu tunneilla mutta pitää yllä akatemian järjestystä öisin. Tosin mangan ensimmäisen pokkarin juoni antaa ymmärtää, että hän ehkä myöhemmin paljastuu tai muuttuu vampyyriksi.

Taas yksi vampyyrikoulujuttu. Tällä teoksella on epäilemättä vankka kannattajakuntansa. Minuun tarina ei pure ainakaan niin paljoa, että vaivautuisin hankkimaan toista pokkaria.

Matsuri Hino: Vampire Knight

Vampyyripojat ovat hyvin sööttejä.

MATSURI Hinon vuonna 2005 alkanut manga Vampire Knight ((ヴァンパイア騎士, Banpaia naito / Banpaia kishi) ilmestyy Japanissa tytöille suunnatussa LaLa-lehdessä. Mangasta on tähän mennessä koottu 15 pokkaria. Siitä on myös tehty kaksi 13 jakson mittaista animesarjaa sekä joukko oheistuotteita.

Punainen jättiläinen julkaisi vastikään sarjan ensimmäisen osan suomeksi. Aivan laadukkaan käännöksen on tehnyt Suvi Mäkelä. Sarjan japanilaisessa nimessä olevat kanjimerkit 騎士 (kishi) tarkoittavat ritaria. Matsuri Hinon käyttämien furiganojen mukaan sana on kuitenkin naito eli englannin knight.

Cross-akatemia on ilmeisen ylellinen yksityiskoulu, jonka sekopäältä vaikuttava rehtori uskoo ihmisten ja vampyyrien yhteiselon mahdollisuuteen. Hän on entinen vampyyrinmetsästäjä, mutta hän on perustanut Cross-akatemian saattaakseen yhteen nuoria ihmisiä ja ”hyviä” vampyyreja.

Rehtori on adoptoinut tytön ja pojan, Yuuki Crossin ja Zero Kiryun, joista hän on muodostanut koulun rauhaa vartioivan kurinpitokomitean. Yuuki vaikuttaa tyytyväiseltä ja innokkaalta rooliinsa. Zero ei pidä adoptiopojan asemasta eikä usko, että vampyyreistä voisi tulla hyviä. Vampyyrit ovat tappaneet kaikki hänen läheisensä.

Akatemia on jaettu päiväluokkaan ja yöluokkaan, jotka pidetään visusti erillään. Päiväluokalla on ihmisiä, yöluokalla on vampyyrejä. Kurinpitokomitea huolehtii, että ryhmät eivät pääse vapaasti kohtaamaan toisiaan.

Myös Yuukin pikkutyttönä pelastanut vampyyri on koulun oppilas, Kaname Kuran. Hän on Yuukin suuri ihastus, mutta hän myös suojelee Yuukia muilta vampyyreiltä.

Matsuri Hino: Vampire Knight

Matsuri Hinon piirrosjälki ja ruudutus ovat ajoittain hyvinkin sottaisia.

YUUKI on kyllä kiitettävän reipas shoujo-sankari. Cross-akatemian rehtori on herttaisen pöljä mummohuiveineen. Vampyyripojat ovat tavattoman kauniita. Mutta ei se riitä.

Ihan kelvollisista aineksista ei vain tunnu rakentuvan mitään. On tietenkin on mahdollista, että ensimmäinen pokkari on tarkoitettu pohjustukseksi, jossa ei vielä ole tarkoituskaan edetä mihinkään. Mutta mangasarja joka ei pysty herättämään kiinnostusta ensimmäisen pokkarin aikana on ainakin minulle menetetty mangasarja.

Jos tästä nyt jotain hyvää pitää sanoa, niin Matsuri Hinon suunnittelemat koulupuvut ovat tyylikkäitä. Päiväluokan mustat ja yöluokan valkoiset puvut ovat samanhenkisiä, jotain herran ja palvelijan välimaastosta. Ja oppilaat näyttävät osaavan soveltaa Cross-akatemian pukeutumiskoodia aika vapaamielisestikin.

Sen sijaan mangan sivujen rakenne on shoujoksikin sottainen ja hankalalukuinen. Ruutujen haipuminen välillä valkoiseen ja välillä mustaan ei valitettavasti liene painotekniikasta johtuvaa, vaan aivan tahallista. Syytä siihen on osaa edes arvailla.

Jos tarina jatkuu ensimmäisen pokkarin kaltaisena, luvassa on varovaisen verisiä kohtauksia, jotka lopulta typistyvät tyttöjen ja poikien tai ihmisten ja vampyyrien väliseksi kyräilyksi. Ei kiitos.

Mainokset
Kategoria(t): shoujo Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Vampyyrit yökoulussa

 1. Antti Valkama sanoo:

  Ei hätiä, verta ja angstia ja lisää verta ja synkkiä salaisuuksia ja vielä lisää verta on luvassa. Ja tyttö-poika -kuviotkin aika epätyypillisiä, ts. ”hui, olitkon pukeutumassa” – ja ”sika, et kai nähnyt pikkareitani” -kohtauksia ei liiemmälti löydy.

 2. Pirttirieska sanoo:

  Minäkin taidan kommentoida, että ensimmäisen pokkarin jälkeen juoni alkaa päästä vauhtiin kun salaisuuksia alkaa paljastumaan. Muista vastaavista tarinoista juoni tuo mielestäni eniten mieleen Oopperan kummituksen, johon on lisätty reippaasti (vampyyri)politiikkaa ja hiukan apokalyptisyyttä. Tosin juoni lässähtää mielestäni uudemman kerran kun polittiikka nostetaan jalustalle ja kolmiodraama jätetäänkin hollille. Odotan nähdäkseni mitä sarjasta loppujen lopuksi tulee.

 3. Mangasta en tiedä (mangaa suomeksi? ewww!) mutta anime on hulvaton ^^ Tosin saattaahan niissä olla aika paljonkin eroja, en tiedä, ehkä pitäisi pitkästä aikaa käydä fantsussa ostoksilla 🙂

 4. Antti Valkama sanoo:

  Joo, japaniksi ne tietenkin ovat parhaita. Mutta alkukielellä lukeminen ei onnistu valtaosalta suomalaisista…

 5. Eikä myöskään minulta xD On toki hyvä että niitä käännetään ja tuodaan lähemmäksi ihmisiä sillä tavoin mutta jotenkin en itse niitä kykene suomeksi lukemaan. Ehkä se on siinä että on tottunut suomeksi lukemaan Akua ja kun mangat piirretään täysin eri tavalla, koen sen vaan jotenkin hirmuisen ristiriitaiseksi suomalaisten tekstien kanssa. Olen siis joutunut tyytymään englantilaisiin versioihin kun en ole japanin opiskeluissa edistynyt ihan toivotulla tavalla…. (kyllä se sujuu minultakin vielä jonain päivänä!)

 6. arua sanoo:

  Eikös se ole Akun suomentajille melkein suuri kunnia että suomen kieli assosioituu Aku Ankkaan? 😉 Vakavasti, kyllä suurin osa mangafaneista vanhetessaan tajuaa, että suomi on oikeasti hieno ja ilmaisurikas kieli, joka on parhaimmillaan tekstikarkkia – siitä huolimatta, että se on itselle tutumpi kuin englanti tai japani.

  Ja aiheeseen liittyen, itselle manga kuvailtiin niin, etten uskalla tarttua siihen, vaikka nyt tutustuminen olisi helpompaa. Teinisarjoista löytyy muutenkin entistä vähemmän itseä kiinnostavaa. :S

 7. Mummo sanoo:

  Tuntui sydäntäriipaisevalta lukea minkälaisen arvostelun annoit Vampire Knight -sarjalle pelkän ensivaikutelman perusteella. Juoni on alultaan kökkö kyllä, mutta se paranee jatkuvasti. Shoujosta tämä sarja poikkeaa mielestäni sillä, että Vampire Knightissa on sellaista tiettyä syvyyttä jota ei ihan joka shoujomangassa ole…
  Olen itse lukenut kyseistä sarjaa kolme-neljä vuotta ja se on kiinnostanut jatkuvasti.
  Tällä hetkellä mennään luvussa 81, parin päivän sisällä pitäisi ilmestyä 82. Nyt vain alkaa tuntua siltä, että tapahtuu liikaa ja vastauksia annetaan liian vähän… toivottavasti laatu pysyy samana loppuun asti. Epäilen nimittäin että sarja saattaisi loppua 100 luvun paikkeilla….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s