Kentaurit työelämässä

Est Em: Working Kentauros

Est Em: Working Kentauros

WORKING Kentauros käsittelee karua aihetta hieman pinnallisesti mutta taitavasti. Manga on komedia työelämästä ja miesten välisestä ystävyydestä, mutta sillä on vakava juonne. Jos ulkopuolisuuden teema otettaisiin liian vakavasti, sitä ei olisi näin helppo lähestyä.

Kentaro Hidaka on aivan tavallinen kentauri, joka on töissä Tokiossa. Hokkaidosta kotoisin oleva Kentaro tekee parhaansa selviytyäkseen nykyajan työelämässä, myyntimiehenä valjaita valmistavassa Equus-yhtiössä.

Viimeaikaisella lainsäädännöllä on helpotettu kentaurien pääsyä työhön tasavertaisina ihmisten kanssa. Valtio on myös tukenut Kentaron asunnon remonttia – kentaurit tarvitsevat koko lailla korkeampia tiloja kuin ihmiset. Maailma on muuttunut niin paljon, että vessoissakin on kolme koppia: miehet, naiset ja muut.

Kentaron tarina on yksi neljästä kentaurien ja ihmisten yksilö- ja työsuhteita valottavasta kertomuksesta, jotka sisältyvät Est Emin mangaan Working Kentauros (Hatarake, kentaurosu!). Kesällä 2010 alkaneen mangan neljä ensimmäistä lukua ilmestyivät Japanissa Kurofune Zero -lehdessä, loput Be x Boy Gold -lehdessä. Sarjasta on tähän mennessä koottu yksi pokkari. Se on luettavissa englanniksi JManga.com-verkkopalvelussa.

Minut houkutteli Est Emin mangan pariin Maija Lehtolan artikkeli Anime-lehden numerossa 2/2012. Nimimerkki Est Em, oikealta nimeltään Maki Satoo, on suhteellisen tuore mutta hyvin tuottelias mangataiteilija. Hänen esikoisteoksensa Seduce Me After the Show ilmestyi vuonna 2006.

Suuri osa Est Emin tuotannosta on BL-mangaa (Boy’s Love eli yaoi); eli kertoo miesten välisestä rakkaudesta. Working Kentauros on sitä vain hyvin miedosti. Mangan miehet ja (miespuoliset) kentaurit ovat ystäviä ja työtovereita, hyvinkin läheisiä. Mutta heidän välisensä mahdollisesti eroottiset suhteet lukija saa kuvitella itse.

Naiset loistavat poissaolollaan Est Emin mangassa. Heitä on vain muutamia varsin pienissä sivurooleissa. Lukijaa jää suorastaan kaivelemaan, onko naiskentaureja tai kentaurilapsia olemassa. Naisettomuus sopii kuitenkin kuvaan perinteisestä japanilaisesta työelämästä, joka on jo pitkään elänyt murrosta tässä suhteessa.

Est Em: Working Kentauros

Kentaurit osaavat arvostaa pitkää kokemusta ja sen tuomaa komeaa nimeä.

EI TARVITSE miettiä montakaan hetkeä tajutakseen, mistä Working Kentaurosissa on kyse: Jos tahtoisi, sanan ”kentauri” voisi helposti korvata sanalla ”nainen” tai ”homo” tai ”mustaihoinen” tai ”romani” tai ”vammainen” tai ”ikääntynyt” tai ”nuori” tai … Japanilainen työelämä on tässäkin kuvassaan vielä karumpi kuin suomalainen.

Kentaurien tarinat kertovat ”toisen”, ”ulkopuolisen” olemisesta työssä ja hieman myös työelämän ulkopuolella. Lainsäädäntö ja virallinen politiikka tukevat kentaureja. On hyviä työnantajia jotka löytävät kentaureista heidän parhaat puolensa ja päästävät ne esiin.

Onnistuessaan kentaurin ja ihmisen työsuhde voi olla elinikäinen. Paitsi kentaurin osalta, sillä kentaurit elävät paljon pidempään kuin ihmiset. Valokuvamalleina he voivat olla uransa huipulla vuosikymmenien ajan. Johtajina heillä saattaa olla takanaan tuhansien vuosien kokemus aina muinaisesta Kreikasta asti.

Working Kentaurosin ensimmäisen pokkarin lämpimin tarina kertoo kentaurinuorukaisesta, joka tahtoo suutariksi. Hän rakastaa nahkakenkiä, vaikka ei koskaan itse voi pitää niitä. Kentauri ja ihmissuutarin poika perustavat yhteisen verstaan ja elävät yhdessä pitkän ihmisiän verran.

Mutta kentauritkin saavat kokea työsyrjintää, välillä rakenteellista, välillä suoraa. Kentaurikin voi joutua seksuaalisen ahdistelun uhriksi. Kentaurin esitteleminen työtoverina voi olla hyvin hämillinen tilanne – paitsi jos myös vastapuolen neuvottelija osoittautuu kentauriksi.

Kentaroa hississä käpälöivä henkilö osoittautuu naiseksi, johon Kentaron vanhempi työtoveri on ihastunut. Sama työtoveri saattaa haukkua Kentaron siitä, että tämä ryntää töihin myöhässä ja hielle haisten, mutta hän myös tulee keittämään udonia porkkanoiden kanssa kun Kentaro sairastuu.

Kentaurinkin työura voi katketa siihen että työpaikka ei taivu hänen vartalonsa mittoihin. Shuntasta ei tule sobakokkia, koska hän ei mahdu ravintolan keittiöön. Komea valokuvamalli-kentauri saa tyytyä siihen, että hänestä käytetään vain ylävartaloa. Kuvien jalat liitetään PhotoShopissa ihmismieheltä.

Est Em: Working Kentauros

Lähetin työ sopii mainiosti vahvoille ja nopeille kentaureille.

WORKING Kentaurosin pohjavire on kuitenkin myönteinen. Kentaurit osaavat, pystyvät ja tulevat toimeen. He tekevät virheitä, mutta eivät ehkä niinkään paljoa kuin ihmiset. Kentaurit ja ihmiset voivat myös kasvaa läheisiksi.

Kentaureja koskevat ennakkoluulot ovat keskeinen huumorin lähde Est Emin tarinassa. Nimittäin yksi asia mistä kentaurit eivät pidä on se, että heitä verrataan hevosiin. Ja ihmiseltähän hevosen ja kentaurin pitäminen samankaltaisina käy kuin luonnostaan…

Kaikista tasa-arvoponnisteluista huolimatta lähinkin työtoveri saattaa ällistyä, kun kentauri käyttää hevosennahkaista salkkua tai syö hevosenlihaa. Sehän on melkein kuin teurastaisi sukulaisia! Sama työtoveri voi tarjota kentaurille porkkanoita itsestäänselvästi parhaana herkkuruokana ja kuvitella, että kentaurit asuvat tallissa heinissä piehtaroiden.

Pitkään ylävartalomallina työskennelleellä kentaurillakin lyö hetken tyhjää, kun uusi työnantaja tahtoo hänet kokonaan. Ei ole totuttu siihen, että kentauri voisi näkyä vaatemalliston mainoksissa koko komeudessaan.

Working Kentauros on vaikeasti luokiteltava. Se ei oikeastaan ole BL:ää. Joiltain osin se on seineniä ja shoujoa. Komediaa ja slice-of-lifea se on aivan varmasti. Maija Lehtolan sanoin, Est Em tekee ”aina ensisijaisesti itsensä näköistä ja oloista mangaa, joka poikkeaa niin tunnelmaltaan kuin ulkonäöltäänkin valtavirrasta”.

En suosittele Working Kentaurosia ensikosketukseksi eroottiseen miesmangaan. Se antaisi aika väärän kuvan lajityypistä. Sen sijaan suosittelen sitä hyvin lämpimästi nerokkaana mangana, joka on on aivan omaa laatuaan.

Yhtä asiaa minä en ymmärrä JMangan käyttämässä englanninkielisessä käännöksessä. Kentauri on englanniksi centaur. Käännöksessä käytetään kahta virheellistä muotoa, suoraan kreikan kielestä otettua sanaa kentauros ja sekasikiömuotoa kentaur.

 

Mainokset
Kategoria(t): komediamanga, shoujo, slice-of-life, yaoi Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.