Susia ja ihmisiä

Variety Art Works: Seton's Wild Animals

Variety Art Works: Seton’s Wild Animals

TÄMÄN mangan voi tiivistää kolmeen sanaan: ”Luonto on tärkeä.” Tai: ”Eläimilläkin on tunteet.” Tai: ”Miksi tällaista julkaistaan?”

Olen viime kuukausina esitellyt muutamia JManga.comin digitaalisen mangavalikoiman parhaimmistoon kuuluvia teoksia. Otetaan nyt vaihteluksi esimerkki kaikkein heikoimmaista tavarasta: ”kirjallinen manga” Seton’s Wild Animals (Doubutsuki – Shiiton, 2010).

Sarjakuva kertoo amerikkalaisesta erämaakirjailijasta, taiteilijasta ja partioliikkeen pioneerista Ernest Thompson Setonista (1860–1946).

Teos kuuluu Eastpressin laajaan sarjaan Manga de doku ha. En tiedä ovatko sarjan muut teokset samaa tasoa Setonin tarinan kanssa. Tämä ainakin on hyvin, hyvin pintapuolinen vilkaisu Setonin eläintarinoiden taustaan.

Eastpressin sarjassa on Setonin lisäksi suppeita sarjakuvaversioita esimerkiksi Leo Tolstoin Sodasta ja rauhasta, Homeroksen Iliaasta ja Odyssseiasta, Leonardo da Vincin elämästä, Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksistä, William Shakespearen Kuningas Learista

JManga.com on tähän mennessä julkaissut sarjasta englanniksi kahdeksan teosta. Käänettyinä ovat Seton’s Wild Animals, The Word of Buddha, Night on the Galactic Railroad (Kenzi Miyazawa), The Book of Five Rings (Musashi Miyamoto), Das Kapital (Karl Marx), No Longer Human (Osamu Dazai), I Am a Cat (Soseki Natsume) ja Dr Jekyll and Mr Hyde (Robert Louis Stevenson).  

Sarjakuvat varsinaisesti piirtäneet ja käsikirjoittaneet ihmiset jäävät nimettömiksi. Tekijänä mainitaan vain studio nimeltä Variety Art Works.

Variety Art Works: Seton's Wild Animals

Kanadan mahtavaa vuoristoa by Variety Art Works.

TUNTEMATTOMAN taiteilijan kuvitusjälki on tappavan tylsää. Sellaista voisi odottaa vaikkapa jonkin viraston politiikkaa esittelevältä kuivalta mainossarjakuvalta, mutta ei mangalta joka pyrkii kunnianhimoisesti tuomaan tykö maailmankirjallisuuden klassikoita.

Kyse on siis todellakin niin sanotusta ”käyttösarjakuvasta”, ja aika huonolaatuisesta sellaisestakin. Jos olisin moisen tekijä, ainakaan minä en haluaisikaan nimeäni julki. Toki hyvääkin käyttösarjakuvaa on olemassa, mutta tämä ei ole sitä.

Niin eläimet kuin maisematkin ovat huonosti piirrettyjä. Muutamissa eläinten ryhmäkuvissa on havaittavissa selvää disneymäisyyttä. Setonin kuvan piirtäjä on sentään nähnyt, sillä ulkonäkö täsmää historiallisten valokuvien kanssa.

Kovin tasokasta opetusmateriaaliakaan sarjakuva ei tarjoa. Se kyllä esittää hyvin pikaisen ja ilmeisesti suurin piirtein oikean kuvan Setonin nuoruudesta ja opinnoista, mutta ei järin vakuuttavaa analyysiä kirjailijan kehityksestä. Susia julmasti myrkyin ja raudoin metsästäessään mies sentään hitaasti oivaltaa, että ehkäpä eläimilläkin on tunteet.

Muutamat selvästi koulutukselliset kohtaukset ovat tökeröitä. Kerrotaan muun muassa, että Yhdysvalloissa maaomaisuuden rajoja merkitään paaluilla. Kovin perusteellista selvitystä ei minusta olisi tarvinnut sekään tieto, että koirat jättävät ja seuraavat hajumerkkejä.

En varsinaisesti tunne Setonin elämää, mutta virheitäkin taitaa olla. Sarjakuvassa esitellään Pariisin salongissa Setonin maalaus Wolf’s Victory, jossa susi raatelee ihmistä. Tosielämässä salongissa roikkui (ainakin Wikipedian mukaan) maalaus nimeltä Nukkuva susi.

Variety Art Works: Seton's Wild Animals

Raivoisa koira?

KOKOELMA sisältää kolme Setonin eläintarinaa sarjakuvamuodossa: My Beloved Pet Dog, Silver Fox ja King of Wolves. Alussa on lisäksi lyhyt johdantoluku Troubles of a Generation. Lopussa vielä lyhyempi Work from Here on Out kuvaa Setonin kirjailijanuraa.

Troubles of a Generation kertoo nuoresta Ernest Evan Thompsonista, joka lähtee vastoin isänsä tahtoa Pariisiin opiskelemaan taidetta. Hän hylkäsi isänsä ja otti nimessäänkin käyttöön kauempaa suvusta poimitun Setonin.

My Beloved Pet Dog on tarina koirasta, jonka Seton ja hänen veljensä kasvattivat Kanadassa. Bingo nostattaa naapurien vihat kaveeraamalla kojoottien kanssa. Koira myös pelastaa Setonin hengen hänen juututtuaan omiin kojootinrautoihinsa. Lopulta naapurit myrkyttävät Bingon.

Kovastikin Disneyn Topia ja Tessua muistuttava Silver Fox on kertomus urheasta hopeaturkkisesta ketusta nimeltä Domino. Kettu tekee kaikkensa perheensä eteen. Seudun ihmisiltä kettu ei juuri saa sympatiaa.

Kokoelman tärkein tarina on kuitenkin King of Wolves. Siinä Seton pestautuu Yhdysvalloissa hävittämään poikkeuksellisen ovelan susilauman. Laumaa johtaa älykäs Lobo, joka osaa väistää kaikki ihmisten asettamat ansat. Sarjakuvatarina on valitettavan huterasti rakennettu; Setonin kasvu ahnaasta metsästäjästä susien ymmärtäjäksi ei ole vakuuttavaa.

Japanilaisille lukijoille on ehkä ollut tarpeellista selittää reunahuomautuksilla, mikä on taidesalonki tai kojootti. Englanninkielisestä käännöksestä moiset hupsutukset olisi sentään voinut jättää pois.

Enpä taida tuhlata pisteitäni tämän sarjan muihin teoksiin.

Taniguchi & Yumemakura: The Summit of the Gods

Pannaan tähän vielä lukijoiden lohdutukseksi hieman vakuuttavampaa vuoristokuvausta. Teos on Jiro Taniguchin kuvittama The Summit of the Gods.

Kategoria(t): eläinmanga, elämäkertamanga, opetusmanga, seinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Susia ja ihmisiä

  1. arua sanoo:

    Pienenä Setonin eläintarinat tekivät suuren vaikutuksen. Miehen ajatusmaailmaan on siis ehkä helpompi tutustua alkuperäisten tarinoiden kautta kuin tämän avulla, vaikka ne kertovatkin muusta kuin tekijästä itsestään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.